Skøde

16 Juli 1878

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


4.

Aftægten udsl. 4/10 1887 No 2.

Stempel 13 Kr 60 Ø.

Skjøde.

Jeg underskrevne Husmand Lars Olsen af Maglebrænde sælger og skjøder herved til min Svigersøn Niels Peter Andersen den mig i Følge Skjøde dateret 9 Juni 1846 tinglæst 15 Oktonber s A. tilhørende Ejendom Parcellen Matr. Nr 13c af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 2 Skp. 1 Fdk, ½ Alb. Glskat Kr 3,00 tilligemed Ejendommens Konge og Kirketiende, paa Kongetienden mangler jeg dog tinglæst Adkomst. Ejen-

Læst 16 Juli 1878.

dommen henhører under Stangerup Gods i hvilken Henseende fremhæves, at paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr. 83,62 for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk. Paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge Paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital kr 1300 og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10. Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td Havre og paa Sognets Kirketiende hæfter Kapital Kr 1100, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken. Paa Ejendommen i Forbindelse med Matr. Nr. 13b sammesteds hæfter Pantebrev til Stangerup Hospital for Kr 600 men dette Beløbs Indfrielse paahviler Ejeren af sidstnævnte Ejendom og er altsaa Kjøberen uvedkommende.
Betingelserne for Dalt ere iøvrigt følgende :
Kjøberen eller efterkommende Ejere af Ejendommen underholder mig saa længe jeg lever fuldstændig med Husly, Føde, Klæder, Lys og Varme, Pleje og Pasning samt fri Læge og Medicin, men bliver jeg nogensinde micfornøjet med denne Underholdning, da er han pligtig at betale mig aarlig i Stedet herfor Kr 400 skriver Fire Hundrede Kroner, der erlægges paa min Bopæl. Ogsaa i dette Tilfælde ere Ejeren pligtig at yde mig Bolig paa Ejendommen og denne skal bestaa af de to vestligste Værelser med Kakkelovn i den ene Stue, Adgang til Kjøkken og Brønd, Plads til Ildebrændsel og Loftsrummaal over Lejligheden. Denne Bolig vedligeholdes stedse saavel ind som Udvendig i forsvarlig Stand af Ejendommens Ejer og skulde den forgaa ved Ildsvaade, er Kjøberen eller efterkommende Ejere apligtige at gjenopbygge den i lige saa forsvarlig Stand, som den nu befindes. Endelig skal Ejeren pleje og passe mig i Sygdoms og AlderdomsTilfælde.
Disse Præstationer anslaas for det stemplede Papirs Skyld
til en aarlig Værdi af ............................................................................................... Kr 50,00
Dertil fornævnte Pengeydelse ................................................................................... 400,00
- -----------------
- 450,00

- 5 Gange taget ... Kr 2250

Ved min dødelige Afgang bekoster og besørger Ejendom-
mens Ejer min anstændige Begravelse efter Egnens
- -----------------
- 2250

Læst 16 Juli 1878.

- Trp. Kr. 2250

Skik og Brug, hvilket anslaas til ................................................................................. 110
Hæftelserne til Stangerup Gods og paa Tien-
derne anslaas kapitaliserede til at andrage ................................................................ 48
- -----------------
- Summa Kjøbesum Kr 2400
skriver To Tusinde Fire Hundrede Kroner.
deraf for den faste Ejendom ......................................................... Kr 2000
og for det medfølgende Løsøre (jfr. nedenfor) .................................... 400
Ovennævnte 400 Kr. erlægges altid med Halvdelen forud for det kommende Halvaar, og skulde jeg første Gang fordre denne Ydelse til en anden Tid med en af de ovenanførte Terminer, betales den med en forholdsmæssig Del for Tiden indtil førstkommende Termin.
I nærværende Salg og ovenanførte Kjøbesum er indbefattet al mit Ind og Udbo, Besætning og Inventarium hvoraf jeg dog forbeholder mig at udtage, hvad jeg finder at have Brug for i min Aftægtsbolig; de saaledes udtagne Gjenstande falde ved min Død tilbage til Kjøberen som Vederlg for min Begravelse.
Paa disse Betingelser skal den ovennævnte Ejendom med Tilhørende herefter være tilskjødet min Svigersøn med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet den i Følge formeldte min Adkomst.

#

Jeg underskrevne Niels Peter Andersen indgaar herved som Kjøber paa foranstaaende Betingelser, og nærværende Skjøde begjæres tillige læst som Sikkerhedsdokument fra Ejer til Ejer med Pant for min Svigerfaders Undertægt nu er kapitaliseret til Kr 2360 i den mig forantilskjødede Ejendom samt i den mig i Følge Skjøde, som tinglæses samtidig hermed, tilhørende Parcel Matr. Nr. 12g sammesteds af Hartkorn 4 Skpr. 2 Fdk. ¨ ½ Alb. Glskat Kr 6,55, Ejendommens Bygninger og disses Assurancesum samt Konge og Kirketiende - Alt næstefter Kr. 2000 af hvilketsomhelst Pengeinstituts Midler og til højere aarlig Rente end 4% samt med Reservation 1./ af de foran ommeldte Kr 600 til Stangerup Hospital, hvis Udredelse dog paahviler Ejeren af Matr Nr. 13b og 2/ af Hæftelserne til Stangerup Gods og paa Tienderne.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Maglebrænde den 3 Febr. 1878.
Som Sælger Som Kjøber
Lars Olsen m f P. Niels Peter Andersen
Til Vitterlighed ogsaa efter D. L. 5-1-7.
Søren Simonsen. Niels Christensen Møller.

Mit

Læst 16 Juli 1878.

Samtykke meddeles herved til, at der endvidere maa proriteres 600 Kr forud for den mig i Følge foranstaaende Skjøde betingede Undertægt saaledes at jeg for denne samt Begravelse erholder Prioritet i Matr. Nr 13c og 12g næstefter Kr 2600 af hvilketsomhelst Pengeinstituts Midler og til højere aarlig Rente end 4% samt Hæftelserne til Stangerup Gods, derunder de 600 Kr til Stangerup Hospital som hæfte paa Matr Nr 13b og 13c i Forening.

Maglebrænde den 11 April 1878.
Lars Olsen

Til Vitterlighed ogsaa efter D. L. 5-1-7.
Jens Christian Hansen Søren Simonsen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 16 Juli 1878

Af Matr. Nr 13c svares Præstetienden med 2 Skp 1½ Fdk Byg efter Kapitalstaxt og Kvægtiende til Præsten 2/16 Fdk Byg. Den forannævnte Pantegjæld af 600 Kr til Stangerup Hospital er nu udslettet for den her solgte Ejendoms Vedkommende.

Oxenbøll.