Skøde

12 Juni 1883

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


15.

Stempel 4 Kroner.

Aftægt og Servitut udslettet 13/10 85 No 4..

Skjøde.

Jeg underskrevne Ane Kirstine Olsdatter, Enke efter Husmand Frederik Larsen af Maglebrænde, efter hvem jeg hensidder i uskiftet Bo, sælger, skjøder og afhænder herved til Hans Christian Frederiksen sammesteds den mig ifølge Adkomst, der tinglæses samtidig hermed, tilhørende Ejendom Matr. No 21b af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn ½ Alb. Gammelskat 8 Øre.
Kjøberen er bekjendt med, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende fremhæves, at Husene ikke maa afhændes til Fremmede eller Ubekjendte uden Godsadministrationens Samtykke, og at der paa det samlede Matr. No 21 hviler aarlig Afgift til Gaardmændene 4 Kr. som det dog paahviler 21a at udrede, samt at Ejendommens Præstetiende svares med ¼ Fdk. Byg aarlig.
I Stedet for Kjøbesum har Hans Christian Frederiksen forpligtet sig og mulig efterkommende Ejere af Ejendommen til at underholde mig, saa længe jeg lever med Husly, Føde, Klæder, Lys og Varme, Pleje og Pasning sammen med sig og Familie og i enhver Retning en lige saa god Underholdning som han og Familie erholder. Efter min Død bekoster og besørger Stedets Ejer min omstændige Begravelse

Tingdagen den 12 Februar 1883.

efter Egnens Skik og Brug.
Bliver jeg nogensinde misfornøjet med at leve sammen med Ejeren og Familie, er denne pligtig til i Stedet for Underholdning som fornævnte, at betale mig aarlig den Sum 50 Kr., skriver Femti Kroner, der erlægges med 1/12 forud den 1ste i hver Maaned paa min Bopæl, jeg forbeholder mig derhos, saa længe jeg lever udelukkende Afbenyttelse af den nordre Stue i Huset med Loftsrummet over, Adgang til Kjøkken og Vandsted samt fornødent Husrum til mit Brændsel. Beboelsen skal Ejeren stedse vedligeholde i forsvarlig Stand saa vel udvendig som indvendig, ligesom han i Ildebrandstilfælde er pligtig at gjenopbygge den lige saa vel som tidligere og imidlertid huse mig anstændig.
Saa længe jeg er tilfreds med Underholdningen hos Stedets Ejer, er denne uberettiget til at nægte mig samme og i Stedet for betale mig 50 Kroner.
I nærværende Salg og ovenanførte Kjøbesum er indbefattet alt mit Ind og Udbo, dog forbeholder jeg mig Ret til af Indboet at udtage de Gjenstande, som jeg finder at have Brug for i min Aftægtsbolig, men de saaledes udtagne Gjenstande, hvorover jeg kun har Brugsret falde ved min Død tilbage til Stedets Ejer som Vederlag for Begravelsen.
Fet det stemplede Papirs Skyld ansættes Ejendommen til en Værdi af 600 Kr. Underholdning af mig ansættes paa den mest bebyrdende Maade til 90 Kr. aarlig, 5 Gange taget ...................................................................................................................... 450 Kr.
Begravelse .............................................................................................................. 50 -
- _________
- udgjør ......... 500 Kr.
For det overskydende Beløb af 100 Kr. anses Skjødet som er fyldestgjørende Gavebrev.

Tingdagen den 12 Februar 1883.

Naar jeg er afgaaet ved Døden anses Aftægten som fuldt udleveret, og kan derfor udslettes ved Forevisning for af Dødsattest for mig.
Saa længe jeg lever, maa Hans Christian Frederiksen, der er gift med mit Barnebarn, Augusta, Marie Eleonora Frederiksen, ikke sælge eller afhænde Ejendommen være sig ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument og begjæres nærværende Skjøde i saa Henseende tinglæst servitutstiftende.
Paa disse Betingelser skal Ejendommen Matr. No 21b i Maglebrænde herefter tilhøre Hans Christian Frederiksen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom ifølge formeldte min Adkomst.

#

Jeg underskevne Hans Christian Frederiksen indgaar paa foranstaaende Betingelser i Forbindelse med min beskikkede Kurator Arbejdsmand Christian Frederiksen af Stubbekjøbing, og begjæres nærværende Skjøde læst som Sikkerhedsdokument fra Ejer til Ejer med 1ste Prioritets Panteret for Sælgerindens til 500 Kr. kapitaliserede Underholdning m. v. i den mig foran tilskjødede Ejendom med Bygninger, disses mur og nagelfaste Appertinentier samt Assurance.
I Søgsmaalstilfælde er jeg underkastet den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828 og svarer skadesløse Procesomkostninger. Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse med Tilføjende, at jeg Hans Christian Frederiksen forpligter mig til endvidere at svare Sælgerinden, saalænge hun lever, foruden 50 Kr. om Aaret og Beboelse, en halv Favn godt Bøgebrænde og et Læs Tørv paa lang Vogn eller, om hun foretrækker det, betale hende aarlig 18 Kroner i Stedet for Brændsel. Pengene betales med ½ forud den 1ste i hver Maaned, Brænde og

Tingdagen den 12 Februar 1883.

Tørv leveres inden hvert Aars Mortensdag.
For disse Ydelser gives samme Prioritet som for den øvrige Underholdning.

Skrevet i Stubbekjøbing den 10de Juni 1883.
Som Sælgerinde. Som Kjøber.
Anne Kirstine Olsdatter. Lars Christian Frederiksen.

Som Kurator for Kjøberen.
Christian Frederiksen.

Til Vitterlighed om samtlige Underskrifter.
P. Munk. H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 12 Juni 1883 dels som Skjøde dels som Aftægtskontrakt og Servitut.

Madsen
kst. (L. S.)