Købekontrakt / Skøde

16 December 1879

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


42.


Stempel 16 Kr. 05 Ø.

Kjøbekontrakt.

Jeg underskrevne Husejer Christen Larsen af Maglebrænde sælger herved til forhenværende Gaardejer Peder Jensen Smed sammesteds den mig i Følge Skjøde, dateret 12' tinglæst 23 April 1878 tilhørende Ejendom, Parcellen Matr Nr. 8f af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Fdk., ¼ Alb., Glskat 62 Ø tilligemed Ejendommens Konge og Kirketiende. Med Bygningernes følge disses mur og nagelfaste Appertinentier samt Rullegardinerne, 1 Hjørneskab, 2 Sengesteder, 1 Kjøkkenbord, 1 Vask og de i Spisekammeret værende Hylder og Fadrik. - Af de Ejendommen paahvilende Byrder og Hæftelser, som Kjøberen overtager og tilsvarer fremhæves, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, og at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr 83,62 for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hæfter aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Pengem at der paa Sognets Kongetiende hæfter Kapital Kr 1300 og aarlig Refusion 10 Td. Rug, 16 Td. Byg og 3 Td. Havre, at der paa Sognets Kirketiende hæfter Kr 1100 der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, at Præstetienden svares med 1¼ Fdk. Byg, Kvægtiende og Smaaredsel til Præsten i Forbindelse med Matr. Nr 8a og 37b med henholdsvis 1 14/16 Fdk. Byg og 3 Skp. 1 Fdk. Byg.
Betingelserne ere iøvrigt følgende :
1. Kjøberen modtager Ejendommen den 16 April 1880 til hvilket Tidspunkt jeg er pligtig at aflevere samme i lige saa forsvarlig Stand, som den nu befindes. Skulde Ildsvaade forinden overgaa Bygningerne, hæver Kjøberen Assurancesummen, mod at sørge for sammes anordningsmæssige Anvendelse.
2. Kjøbesummen udgjør Kr 2400 skriver To Tusinde Fire Hundrede Kroner, der betales kontant den 15 Marts 1880 uden Renter til Forfaldstid, og skal jeg forinden være pligtig at godtgjøre for Kjøberen, at jeg har indfrier den Ejendommen paahvilende Prioritetsgjæld.
3.

Læst 16 Decbr 1879.

Kjøberen svarer alle Skatter og Afgifter af Ejendommen. der forfalde fra og med den 1 April 1880
4. Omkostningerne ved nærværende Handels Berigtigelse betale vi med Halvdelen hver, dog er jeg pligtig til alene at bekoste min Prioritetsgjælds Udslettelse saa vel som Tinglæsning af Brandpolice som Adkomst paa Bygningen.
5. Til Sikkerhed for Kjøberen for de Afdrag, han betaler paa Kjøbesummen saa vel som for Opfyldelsen af denne Kontrakt i sin Helhed meddeler jeg ham herved Prioritet og Panteret i den solgte Ejendom næstefter Pantegjæld Kr 1550, ogsaa til højere aarlig Rente end 4 p. C. p. A.
6. I Søgsmaalstilfælde anvendes Retsforfølgning efter fr. af 25 Januar 1828 og skulle saa vel Kjøber som Sælger være pligtige at møde inden Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ret med Varsel som til indenherreds Mand forkyndt paa den solgte Ejendom.
7. Naar Kjøbesummen er berigtiget, er jeg pligtig at meddele Skjøde frit for hindrende Retsanmærkninger.
Jeg underskrevne Peder Jensen Smed indgaar som Kjøber paa foranstaaende Betingelser.
Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse med Tilføjende, at der med Ejendommen følger Ret til Afbenyttelse af den paa 8c værende Brønd mod at deltage i Omkostningerne ved sammes Vedligeholdelse.
I Afdrag paa Kjøbesummen er betalt 100 Kr skriver Et Hundrede Kroner for hvilket min Underskrift er Kvittering.

Skrevet i Stubbekjøbing den 25 Novbr. 1879.
Som Sælger Som Kjøber
Christen Larsen Peder Jensen Smed.

Til Vitterlighed.
Gjern. H Munk.

Stempelpapiret er beregnet saaledes
Kontant Kjøbesum .............................................................................. Kr 2400,00
Heftelserne paa Stangerup Gods kapitaliserede .......................................... 10,00
- --------------------
- Kr 2410,00
hvortil er benyttet 1' Klasses Stempel til Taxt Kr 16,05.
D. u. s.

For Vedkommende.
H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 16 Decbr. 1879.

Oxenbøll.