Mageskifte

2 November 1880

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


4.

Stempel 15 Kr 65 Ø
Mageskiftekontrakt.

Vi underskrevne Tømrer Rasmus Pedersen af Maglebrænde og Husmand Rasmus Nielsen af Gunsemagle have D. D. indgaaet følgende Mageskiftehandel :
1. Jeg Rasmus Nielsen sælger og mageskifter herved til Rasmus Pedersen den mig i Følge Skjøde, tinglæst 10 Juni 1879, tilhørende Ejendom Matr. No 28a af Gunsemagle By, Torkildstrup Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Skp 3 Fdk 1 Alb, Gammelskat Kr. 1,75 tilligemed denne Ejendoms Konge og Kirketiende. Kjøberen er bekjendt med, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende fremhæves, at der paa hele Stangerup Gods, i hvilken Hen hviler aarlige Refusioner til Beløb

Læst 2 November 1880.

Kr. 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge, ligesom der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr. 83,62 for hvilket Beløb Tienderne udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige at der paa Gunsemagle Bys Hartkorn hviler 1500 Kr. til Nykjøbing Sognekald, at der paa Ejendommen hviler aarlig Afgift til Gaardmændene i Gunsemagle 4 Kr., at Husene i Gunsemagle ikke maa hændes til andre end Ejerens Børn uden Godsadministrationens Samtykke og at der paa hele Torkildstrup Sogns Kirketiende hviler Kapital Kr. 4665. og Forening eller Vedtægt, at tidligere Ejeres Adkomst er mangelfuld, og at Præstetienden svares med 3 Fdk Rug og ¼ Fdk Byg aarlig.
2. Jeg underskrevne Rasmus Pedersen sælger og mageskifter herved til Rasmus Nielsen den mig i Følge Skjøde, tinglæst 9 September 1873 tilhørende Ejendom Matr. No 4p af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Fdk 1½ Alb. Gammelskat 83 Ø. Kjøberen er bekjendt med at der af Ejendommen svares aarlig Præstetiende med 2 Fdk Byg og Kirketiende med 2 Fdk Byg samt at der paa Ejendommen hviler Andel i den 4c m. f. Nrr paahvilende aarlige Bygafgift til Sognepræsten i Stubbekjøbing stor 6 Skp (Det samlede Hartkorn, hvoraf denne Afgift udredes, andrager 2 Skp. 1 Fdk 2¾ Alb).
Betingelserne ere iøvrigt følgende :
1. Ejendommen tiltrædes af de nye Ejere den 1 November d. A. til hvilken Dato de afleveres i lige saa god Stand, som de nu befindes. Skulde Ildsvaade forinden overgaa Bygningerne, er dette Kjøberens Skade, hvorfor denne ogsaa skal være berettiget til at oppebære Assurancesummen, mod at sørge for sammes lovlige Anvendelse. Med Bygningerne følge disses mur og nagelfaste Ting og øvrige Tilbehør, derunder Stængetræer og Kakkelovne, der altsaa forblive i de Ejendommene, hvori de for Tiden befinde sig, ligeledes maa Intet bortføres af Halm, Hø og Gjødning, Hegn, Led og Plantning. Dog er der paa

Læst 2 November 1880.

Matr. No 4p værende Halm ikke indbefattet i Handelen. Jeg Rasmus Nielsen leverer ved Fratrædelsen R. Pedersen 3 Skp Byg og 3 Skp. Havre mod af ham at modtage ½ Tønde Kartofler.
2. I Byttesum har R. Pedersen paataget sig at tilsvare den Hans Olsen og Hustru Kirsten Nielsdater tilkommende Aftægt saa længe en af dem lever, betinget i Skjøde fra Hans Olsen til Ole Ludvig Hansen paa Matr. No 28a dateret 17 Februar, tinglæst 3 Marts 1874 ansat til aarlig 150 Kr. 5 Gange taget .................................................................................... 750 Kr.
ligesom han bekoster deres Begravelse ansatslaaet til .......................................... 100 -
og giver dem Husly i den for dem indrettede Aftægtsbo-
lig paa Matr. No 28a, hvis Opførelse, der dog er bekostet,
i det fonævnte Skjøde er ansat til .......................................................................... 400 -
- -----------
- tilsammen 1250 Kr.
derimod bliver ingen kontant Byttesum at erlægge, hvori mod de nye Ejere selvfølgelig uden Vederlæg overtage de foran specificerede Ejendommene paahvilende Hæftelser. Paa Ejendommen i Maglebrænde hviler en PrioritetsPantegjæld stor 150 Kr., som det paahviler R. Pedersen at indfri, ligesom jeg R. Nielsen skal indfri Gjælden til mine Pantekreditorer : H. J. Hansen Palle hvem jeg skylder 400 Kr. og H. Nielsen Palle der ligeledes har 400 Kr. tilgode hos mig. Saafremt jeg Rasmus Pedersen maatte foretrække ogsaa at indfri de tvende sidstnævnte Beløb (800 Kr.) skal R. Nielsen herfor udstede mig Panteobligation med 1 Prioritet i Matr. No 4p i Maglebrænde, og forrente mig Beløbet med 5 p. A. p. A. fra Betalingsdagen.
3. Alle Skatter og Afgifter, der forfalde fra og med den 1 Januar 1881 udredes af de nye Ejere. Paa Grund heraf skal jeg Rasmus Nielsen udrede Aftægten til Hans Olsen og Hustru indtil dette Tidspunkt navnlig betaler jeg den førstkommende Mortensdag forfaldene Aftægt, og godtgjør forinden Fratrædelsen, at den af mig er præsteret.
4.

Læst 2 November 1880.

Omkostningerne ved nærværende Handels Berigtigelse udreder enhver af de for den Ejendom, hvorpaa han erholder Skjøde. Vi bekoste selv udslettet vore ældre Prioriteter, enhver for sit Vedkommen.
5. Naar denne Kontrakt er opfyldt og senest i 11 Decbr. Termin dette Aar meddele vi hinanden Mageskifteskjøde fri for hindrende Retsanmærkninger.
6. Stempelpapiret til nærværende Kontrakt er beregnet saaledes :
Matr. No 4p i Maglebrænde ansættes til en Værdi af ........................................... 1500 Kr.
Byttesummen udgjør (da Aftægtsboligen er opført) .............................................. 850 -
- -----------
- Altsaa Værdi for Ejendommen M. no 28a Gunsemagle 2350 Kr.
Den Ejendommen i Gunsemagle paahvilende Afgift til Gaardmændene antages at æqvivaleri med den Matr. No 4p i Maglebrænde paahvilende Afgift til Sognepræsten i Stubbekjøbing.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 6 Oktober 1880.
Rasmus Nielsen. R. Pedersen

Til Vitterlighed
Gjern. H. Munk.

Da Rasmus Pedersen nu har indfriet den Matr. No 4p i Maglebrænde paahvilendePrioritetsgjæld 150 Kr. og da han af Rasmus Nielsen kontant har modtaget 800 Kr., saaledes at det paahviler Rasmus Pedersen at indfri den Matr. No 28a i Gunsemagle paahvilende Prioritetsgjæld 800 Kr. erklære vi Rasmus Pedersen og Rasmus Nielsen os pligtige til paa Anfordring at udstede Mageskifteskjøder til hinanden med Tilføjdende at da Rasmus Pedersen har transporteret sin Ret til at erholde Skjøde paa Matr. No 28a i Gunsemagle til Niels Peter Hansen af Moseby, er det denne Mand, til hvem jeg Rasmus Nielsen har at udstede Skjøde paa sidstnævnte Ejendom.

Skrevet i Stubbekjøbing den 19 Oktober 1880.
R. Pedersen. R. Nielsen.

Stempel 15 Kr. 65 Ø.

Transport

Over-

Læst 2 November 1880.

ensstemmende med den mellem mig undertegnede Tømrer Rasmus Pedersen af Maglebrænde og Husejer Niels Peter Hansen af Moseby under 19 ds oprettede Mageskiftekontrakt transportere jeg Rasmus Pedersen herved til Niels Peter Hansen min Ret til i Følge Mageskiftekontrakt dateret 6 ds. at erholde Skjøde paa Matr. No 28a af Gunsemagle By, Torkildstrup Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Skp. 3 Fdk 1 Alb., Glskat Kr. 1,75 tilligemed denne Ej Ejendoms Konge og Kirketiende. Det bemærkes at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende fremhæves, at der paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr. 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge, ligesom der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr. 83,62 for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, at der paa Gunsemagle Bys Hartkorn hviler 1500 Kr. til Nykjøbing Sognekald, at der paa Ejendommen hæfter aarlig Afgift til Gaardmændene i Gunsemagle 4 Kr., at Husene i Gunsemagle ikke maa afhændes til Andre end Gu Ejerens Børn uden Godsadministrationens Samtykke, at der paa hele Torkildstrup Sogns Kirketiende hviler Kapital 4665 Kr. og Forening og eller Vedtægt, at tidligere Ejeres Adkomst er mangelfuld, og at Præstetienden svares med 3 Fdk Rug og ¼ Fdk Byg aarlig.
For Ejendommens Værdi, der i begge de ovennævnte Mageskiftekontrakter er ansat til 2350 Kr. er jeg fyldestgjort derved, at Niels Peter Hansen D. D. har meddelt mig Skjøde og Mageskiftebrev paa Ejendommen Matr: No 18h i Moseby, ansat til en Værdi af 3162 Kr. 75 Ø. og skal som Følge heraf Niels Peter Hansen være lige saa berettiget til af den nuværende Skjødehaver Rasmus Nielsen at erholde Mageskifteskjøde paa Matr. No 28a i Gunsemagle som jeg vilde have været i

Læst 2 November d. A..

Henhold til ovennævnte Mageskiftekontrakt mellem Rasmus Nielsen og mig, dateret 6 ds.
Hvad Betingelserne iøvrigt angaa henvises til Kontrakten af 19 ds. mellem Niels Peter Hansen og mig.

Til Bekræftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 25 Oktober 1880.
R. Pedersen.

Gjern. H. Munk.

Mageskifteskjøde

I Henhold til foranstaaende Mageskiftekontrakt og hoshæftede Transport af D. D. skjøder og mageskifter jeg underskrevne Rasmus Nielsen herved til Niels Peter Hansen af Moseby Ejendommen Matr. No 28a i Gunsemagle By, Torkildstrup Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Skp. 3 Fdk 1 Alb., Glskat Kr. 1,75 tilligemed Ejendommens Konge og Kirketiende.
For Ejendommens Værdi, der er ens ansat til 2350 Kroner, er jeg flyldestgjort derved, at jeg af Rasmus Pedersen har modtager Mageskifteskjøde paa Ejendommen Matr. No 4p i Maglebrænde og da derhos Niels Peter Hansen ved sin Underskrift paa nærværende Skjøde forpligter sig til at udrede Aftægten til Hans Olsen og Hustru Kirsten Nielsdatter fra 1 Januar 1881 at regne og til at indfri eller overtage Gjælden til H. J. Palle 400 Kr. med Renter fra 11 Decbr. d. A. at regne (Gjælden 400 Kr. til Hans Nielsen Palle er af Rasmus Pedersen indfriet) skal Matr. No 28a i Gunsemagle med Bygninger, Konge og Kirketiende herefter tilhøre Niels Peter Hansen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom i Følge Skjøde, læst 10 Juni 1879 og med de Hæftelser, der nærmere ere specificerede i Kontrakten Mageskiftekontrakten mellem mig og Rasmus Pedersen, hvortil henvises.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 25 Oktober 1880.
R. Nielsen. N. P. Hansen.

Til Vitterlighed.
Gjern. H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 2 November 1880.

Ma-

Læst 2 November 1880.

geskofteskjøderne paa Matr. No 18h Moseby og 4p i Maglebrænde tinglæste samme Dag henholdsvis under No 2 og 7.

Oxenbøll.