Panteobligation

14 December 1875

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


41.

Udslettet 20/12 87 No 13.

Stempel 26 Kr 65 Ø.

Panteobligation

Undertegnede Gaardejer i Maglebrænde Jørgen Christiansen erkjender herved, at jeg ved kontant Laan er bleven skyldig til de Spanjerske Legater den Sum 16000 Kr. skriver Sexten Tusinde Kroner.
Denne Kapital forpligter jeg mig og Arvinger, en for alle og alle for en efter ¼ Aars Opsigelse forudgaaende fra Kreditors Side men efter et Aars Opsigelse fra min eller mine Arvingers Side rigtig og skadesløst at tilbagebetale i en 11 Juni eller 11 December og indtil skadesløs Betaling og Berigtigelse har fundet Sted ifølge forventet Allerhøjeste Bevilling deraf fra December Termin

Læst 14 December 1875.

1875 at svare 4½ %, er fire og en halv Procent renter aarlig Renterne erlægges portofrit med Halvdelen i hver af de 2´ hele aarlige Terminer paa de Spanjerske Legaters Kontor i Kjøbenhavn, eller hvilket andet Sted heri Riget, der maatte blive opgivet, første Gang i 11 Juni Termin 1876 for dit da forløbne Halvaar at regne og bliver Kapitalen paa samme Maade at erlægge, naar den til Betaling er forfalden. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital Renter og Renters Renter, mulig Strafrenter. Opsigelses og Søgsmaalsomkostninger pantsættes herved med første Prioritet næstefter de nedennævnte Hæftelser den mig ifølge Skjøde af December d. A., der tinglæses samtidig med nærværende Obligation tilhørende Ejendom Matr. Nr. 6a i Maglebrænde By og Sogn Stubbekjøbing Herred af Hartkorn 4 Td. 3 Skp. 3 Fdk. ½ Alb. Glskat 64 Kr. 54 Ø med den til Gaarden henlagte umatrkulerede Huslod som Ejendommens Andel i Sognets Konge og Kirketiende, i hvilken Ejendom som i Aaret 1875 er vurderet til 36000 Kr, saaledes som den er og forefindes eller herefter bliver bebygget eller forbedret, saavelsom i samtlig Bygningerne værende Kakkelovne og alle muur og nagelfaste Appertinenter med øvrige tilhørende og tilliggende, intet undtaget i den af Ejendommen gaaende Leje eller Forpagtningsafgift, Jordenes Afgrøde, hvad enten den staar paa Marken høstet eller uhøstet eller er bragt i Huus, i Gaardens Besætning, bestaaende af 4 Heste 8 Malkekøer, 2 Stkr Ungkvæg, 5 Stk. Faar, samt Fedesvin og Grise i de til Gaarden hørende Avls og Mejeriredskaber og Inventarium i Forbindelse med Besætningen af Værdi 4,096 Kr. i den til enhver Tid ved Gaarden værende Gjødning, i den Sum / for Tiden 5.400 Kr. / hvortil Bygningerne nu er ældre, herefter blive assurerede i Lune bygningernes Brandforsikring eller i hvilket andet Institut der af det Offentlige maatte blive anerkjendte med Hensyn til Sikring af Ejendommen, hvori der gives Pant for umyn-

Læst 14 December 1875.

diges Midler, og i enhver anden til den pantsatte Ejendom hørende Gjenstand eller Indtægt, de Spanjerske Legater uhindret af Leje eller Forpagtnings Kontrakter eller andet deslige skal have og beholde første Prioritet, indtil Kapital, Renter og Omkostninger, som nævnt skadesløst ere betalte. De til den pantsatte Ejendom henhørende Bygningerm Besætning og Inventarium og øvrige Tilbehør forpligter jeg mig til bestandig at holde brandforsikrede til deres fulde Værdi i er Selskab som eventuelt forpligtelse med Hensyn til Brandforsikring forsømmes, der er Kapitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling og med Hensyn hertil er jeg pligtig til om paafordres, med vedkommendes Kvitteringer og Attester at godtgjøre, at ingen viidere Kostendes paahviler Ejendommen.
Ligeledes er Kapitalen strax forfalden til Udbetaling, mens jeg ved Skjøde eller andet Adkomstdokument afhænder den pantsatte Ejendom eller Dele af samme, uden at Legatbestyrelsens Samtykke er indhentet til, at Kapitalen hel eller delvis men forblive indestaaende med ny Obligation.
Skulde der ikke af Pantet kunne udbringes skadesløs Betaling for Kapital, Renter Rentes Renter og Omkostninger, er jeg eller Arvinger disse in solidum, pligtig at tilsvare det manglende. Saa forpligter jeg mig ogsaa til at erlægge Omkostninger der bliver at betale, over den herved pantsatte Ejendom efter Legatbestyrelsens Forlangende bliver efterset eller omvurderet.
I Søgsmaalstilfælde denne Gjæld eller Pantsætning vedkommende underkaster jeg mig og Arvingerne den hurtige Retsforfølgning som fr af 25 Januar 1828 hjemles, og er jeg eller de pligtige til at give Møde ved Stubbekjøbing Herreds Ret saa første Istants efter Varsel som til

Læst 14 December 1875.

indenherreds beoende og til at modtage Klage og Stævning saavelsom Opsigelse paa den pantsatte Ejendom uden Hensyn til Bopæl eller Opholdssted. Dog skal det ogsaa staa min Kreditor frit for uden Lovmaal og Dom strax at lade foretage Exekution i det pantsatte i Overensstemmelse med Reglerne i Lov at 29 Marts 1873 § 15. Det bemærkes, at der paa Gaarden hviler følgende Hæftelser a. Aarlig Arvefæsteafgift 1 Kr. 62 Ø og Arvefæsteafgift 4 Td. 3 Skp. af hver af Kornforterne Rug, Byg og Havre samt i Penge 50 Ø, og for alle jorddrotlige Ydelser i 3 Aar haves Panteret efter Kgl. Skatter i Ejendommen med Besætning og Afgrøde.
b. Ved enhver Lovændring af Ejer Rekognition 1 Td Byg pr Td. Hartkorn.
c. Rekognition ved Udstykning 2 Kr. af de første 10 Td Land og 1 Kr. 33 Ø af hver Td. Land mere, hvorhos ved Udstykning Hovedparcellen skal være 20 Td Land, og ingen Parcel maa være mindre end 1½ Td Land til Tnx 24. Hovedparcellen skal altid være en selvstændig Ejendom og er ansvarlig for alle andre, og maa intet Adkomstdokument tinglæses uden at være forsynet med Fakultets Paategning.
Paa Huslodden hviler en aarlig Arvefæsteafgift af 12 Kr. med 1 Prioritet for 3 Aars Afgift og Rekognintion ved Forordning af Ejer 40 Kr. pr. Tdr boniteret Land, ligesom intet Afkomstdokument maa tinglæses uden at være forsynet med Fakultets Paategning.
Iøvrigt bemærkes at der paa Sognets Kirketiende hæfter Kongelig Kapital 1300 Kr. og Refusion at aarlig 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td. Havre, og paa Kirketienden Kapital 1100 Kr., ligesom Husfolkene Fjendstrup skulle have fri Stolestader i Kirken. Endelig bemærkes, at Ejendommens Præstetiende andrager 1 Td. 3 Skp. 3¼ Tdr Rug, 1 Td 7 Skp. 3 Fdk. Byg, 1 Td 2 Skp 3 Fdk Havre efter Kapitalstaxt, samt at Smaaredsel til

Læst 14 December 1875.

Præsten svares med 3 Skp. 1 Fdk. Byg og Kvægtiende meds 13/16 Fdk Byg, alt efter Kapitalstaxt.
<;T> Til Bekræftelse har jeg i Overværelse af Notarius publicus egenhændig underskrevet denne Obligation.

p. t. Stubbekjøbing den 14 December 1875
Jørgen Christiansen

1875 den 14 December mødte paa Stubbekjøbing Hereds Materialkontor Gaardejer Jørgen Christiansen af Maglebrænde, der er Notarius og Vidnerne personlig bekjendt og som egenhændig underskrev foranstaaende Obligation, hvilket herved notariuli der attesteres med Tilføjende af Underskriveren ved denne Føjlighed skjønnedes at være ved 1' Forevists fuldkomne Brug.

d n s. hastrup cst (Lds)

Vidner : S Smidt Gjern.

Gb. 4.55.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 14 December 1875.

Hastrup cst.