Panteobligation

15 Maj 1877

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


28.

Udsl. 22/1 78 Nr 16

Stempel 40 Ø.

Panteobligation

Underskrevne Parcellist Christen Larsen i Maglebrænde erkjender herved at have modtaget til Laans, dels Kontant 50 Kr dels i en Obligation af 4 Serie fra Kreditforening af jydske Landejendomsbesiddere stor 200 Kr. - af fv. Particulier J Lublin i Kjøbenhavn - 250 Kr. som jeg forpligter mig til fra Dato indtil Betaling sker at forrente med 4% p. A. der erlægges i 11 Juni Termin 1877 for Tiden indtil da og derefter i 11 Decbr. Termin 1877, og til skadesløst at tilbagebetale min Kreditor med To Hundrede og Halvtredsindstyve Kroner kontant i 11 Decbr. Termin d. A., 1877.
Saafremt Renten ikke betales i retteTid, eller nedennævnte Pant ikke forsvarligt vedligeholdes eller jeg undlader at holde den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning og Inventarium eller Produktbeholdning Brandforsikret til fulde Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overtager til en anden den Pantsatte faste Ejendom eller nogen Del af samme er Kapitalen strax og uden Opsigelse og uden Hensyn til den ellers ovenfor fastsatte Betalingstermin, forfalden til skadesløs Betaling.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter eller ved Fordringens Sikrelse, Opsigelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranlediget Omkostninger, har jeg formaaet Gaardejer Hans Jensen Svendsen i Horreby til at indestaa Kreditor som Selvskyldnerkautionist og giver derhos herved Kreditor og eventuelt Kautionisten, Panteret i den mig ifølge Skjøde tinglæst 7 Marts 1876 tilhørende Ejendom Matr. Nr. 15c i Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Jorder af Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk. ¾ Alb., Glskat 21 Kr 72 Ø med Konge og Kirketiende, i Bygningernes Muur og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurancesum, Jordenes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrød i Straa, Hø og utærsket

Læst 15 Maj 1877.

Sæd og i alle disse Gjenstandes Assurancesummer samt al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse med Prioritet næstefter den for Tiden paa Ejendommen tinglæste Gjæld til Beløb ialt 9750 Kr. - Ni Tusinde Syv Hundrede og Femti Kroner, til højere Rente end 4% p. A., og deriblandt 5500 Kr. til Landmandsbanken, der forrentes og afdrages med 5½% aarlig, samt Undertægt til Rasmus JohansensDatter Bodil Rasmusdatter ifølge Skjøde paa Ejendommen, læst 29 Juli 188 (hvilken Undertægt erlægges til Ejeren af Matr. Nr. 9c), men med Oprykningsret eftersom disse Forhæftelser maatte afdrages, indfries eller bortfalde. Endvidere bemærkes og forbeholdes, at der til Stangerup Gods, hvorunder Ejendommen hører, paa hver hel Gaard hviler 83 Kr. 62 Ø., hvorfor Parcellerne ere solidarisk ansvarlige, at der til Stangerup Hospital og forskjallige svares aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, og paa Sognets Kirketiende 1100 kr. som dog formenes at være betalt, og at der err forbeholdt Husfolkene i Fjendstrup fri Stolestader i Kirken.
Jeg vedtager derhos, at tder uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde i hvilke dette i Medfør af Lov om Udpantning af 29 Marts 1873 §15 den vedtages.
Jeg Gaardejer Hans Jensen (Svendsen) i Horreby indgaar ved min Medunderskrift den ovennævnte Selvskyldnerkaution for Debitors Forpligtelse efter denne Obligation.
I Søgsmaalstilfælde erre vi begge, Debitor og Selvskyldnerkautionisten, saavel som Debitors Overdrager som skulle hæfte en for alle og alle for en efter Denne Obligation, underkastes den hurtige Retsforfølgning efter fr af 25 Januar 1828 og forpligtede til Forlydende og Stubbekjøbing Herreds Ret efter Varsel hører til indenherreds Mand uden Hensyn til vor Bopæl eller Opholdssted saafremt Kreditor fordrer det. Varslet skal for mit, Debitors, Vedkommende kunne ske paa den pantsatte Ejendom paa hvilken jeg overhovedet skal kunne anses boende i ethvert Anliggende, der vedrører min Forpligtelser efter denne Obligation.

Maglebrænde og Horreby skrevet i Nykjøbing p F den 9 Maj 1877.
Christen Larsen
Som Selvskyldnerkautionist : Hans J. Svendsen

Til Vitterlighed.
L. Th. Blæsberg Th Andreasen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 15 Maj 1877.

Den i Ejendommen forudprioriterede pantegjæld andrager Kr 9830

Oxenbøll