Panteobligation

19 Juni 1877

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


34.

Udsl. 23/12 79 Nr. 53.

Stempel 8 Kr. 40 Ø.

Panteobligation.

underskrevne Gaardejer Peder Pedersen Frederiksen i Maglebrænde erkjender herved ved Kjøb af Værdipapirer at være bleven skyldig til Lærer P. Petersen i Maribo 5040 Kr., hvilke fem tusinde og firti Kroner jeg herved forpligter mig til efter dertil forventet Bevilling at forrente med 5 - fem - Procent p. A. Halvdelen i hver 11 juni og Halvdelen i hver 11 Decbr Termin og skadesløst at tilbagebetale i en af de samme Terminer, hvortil Kapitalen med et halvt aars Varsel fra en af Siderne opsiges til Udbetaling, dog at den fra Kreditors Side skal være uopsigelig i 10 Aars, saa at den ikke af ham med det nævnte Varsel skal kunne fordres udbetalt før i juni Termin 1887. Kapital og Renter erlægges skadesløst og portofrit paa Kreditors Bopæl her i Riget.
Til Sikkerhed for for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og alle i Anledning af Kapitalens Opsigelse eller Inddrivelse paaløbende Omkostninger pantsætter jeg herved den mig ifølge Skjøde, tinglæst 25 Januar 1876 tilhørende Ejendom i Maglebrænde By og Sogn skyldsat under
Matr. Nr 11b for Hartkorn 2 Td. 1 Skp. 3 Fdk. 1¾ Alb. Glskat Kr. 33,00
og ¨ 37l - - ¨ - ¨ - 1 - ¾ - - under Nr 11b
med tilhørende Andel i Sognets Kirketiende med derpaa værende og tilkommende Bygninger, disses mur og nagelfaste Ting, Besætning og Inventarium, Sæd, Avl og Afgrøde tærsket eller utærsket i Hus eller paa Mark, samt Gjødning, assurancen af alt dette og al af Ejendommen ved den den 17 Marts d. A. afholdt Taxationsforretning er vurderet til 16500 Kr. og hvis Bygninger ere brandforsikrede for 4120 Kr. alt med Prioritet næstefter 5000 Kr. til højere Rente end 4% p A, hvorhos det bemærkes og forbeholdes, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods i hvilken henseende bemærkes at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr. 53,62 med solidarisk ansvar for udstykkede Parceller og at der paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer der ikke ere anslaaede til Pengeværdi, at der paa Sognets Kirketiende hviler Kgl. Kapital Kr 1100 kr. der dog skal være betalt og Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, samt at der i Præstetiende af Matr. Nr. 11b svares aarlig 2 Td. 4 Skp. ¼ Fdk. Byg og af 37l 1½ Fdk Byg, hvorfor der af Matr. Nr. 11b i Vederlag for Smaaredsel svares 1 Skp. 1 Fdk. Byg og i Vederlag for Smaaredsel svares 1 Skp. 1 Fdk. Byg og i Vederlag for Kvægtiende ⅞ Fdk. Byg

Saafremt

Læst 19 Juni 1877

Renterne ikke betales i rette Tid, saafremt Pantet forringes eller der paadrages det Restancer af Skatter eller Afgifter for langen Tid med et halvt Aar, eller saafremt Bygningerne og det øvrige pantsatte ikke til enhver Tid holdes brandforsikrede og til deres fulde Værdi er Kapitalen strax uden Opsigelse og uanset den foran betingede Uopsigelighed forfalden til skadesløs betaling.
I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig og mine Arvinger der hafte en for alle og alle for en, den hurtige Retsforfølgning efter fr 25 Januar 1828, 0ligesom ogsaa Kreditor ved Forfaldstid skal være berettiget til i henhold til Lov 29 Marts 1873 §15 at gjøre Udlæg i Pantet uden Lovmaal eller Dom saavel for Kapitalen som for Renter og Omkostninger, hvorhos jeg end dig forpligter mig og mine Arvinger til at modtage saavel Opsigelse, som enhver Forkyndelse til Forlig eller i Rettergang paa den pantsatte Ejendom og til at møde i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og paa Stubbekjøbing Herredsting efter Varsel som til indenherreds Mænd, hvor jeg eller de ved til den Tid maatte bo eller opholde os.
Sluttelig bemærkes at saafremt jeg ved Skjøde Kjøbekontrakt eller andet Dokument afhænder Ejendommen, skal Kreditor uanset den ovenfor betingede Uopsigelighed være berettiget til med et halvt Aars Varsel at opsige Kapitalen til Udbetaling i en 11 Juni eller Decbr Termin.

Skrevet i Nykjøbing p. F. den 18 Juni 1877
Peder P. Fredeiksen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Daqtering.
P. G. C.Jensen. Anders Dybdal.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 19 Juni 1877

Oxenbøll.