Panteobligation

30 April 1878

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


3.

Udslettet d 29/7 1884 No 2.

Stempel 9 Kr 5 Ø.

Panteobligation.

Undertegnede Parcellist Ole Larsen erkjender herved at jeg ved Overtagelsen af et Christen Larsen tidligere tilstaaet Laan oprindelig stort 5500 Kr. nu til Rest 5457 Kr. 81 Ø er bleven skyldig til den danske Landmandsbank, Hypothek og Vexelbank i Kjøbenhavn fornævnte Restgjæld fem Tusinde fire Hundrede Syv og Halvtredsindstyve Kroner 81 Øre.
Af denne Gjæld forpligter jeg mig og mine Arvinger disse in solidum til at betale en Ydelse af 5½% er fem en halv pC. af Laanets oprindelige Beløb, eller 302 Kr. 50 Ø. aarlig der erlægges portofrit til Naken med Halvdelen til 2 halvaarlige Terminer nemlig hver 4 Februar og 4 August, første Gang til førstkommende 4 Au-

Læst 30 April 1878.

gust for 4½ Aar, og hvoraf 4½ af det til enhver Tid skyldige Beløb beregnes som Rente, ½% af Gjældens oprindelige Beløb som Administrationsbidrag og Resten som Afdrag.
Fra Bankens Side er denne Gjæld uopsigelig saalænge jeg opfylder mine Forpligtelser efter nærværende Obligation og Hypothekbankens Regulatio. Derimod staar det mig frit for med ½ Aars Varsel til hver af de ovennævnte Terminer at tilbagebetale enten den hele Gjæld eller en saadan Del af samme som svarer til Beløbet af det eller de nærmest efterfølgende Afdrag, dog er det ved alle Afbetalinger, der gaa udover den vedtagne ordinære Amortisation, Banken forbeholdt nærmere at bestemme Betalingsmaaden (rede Penge eller Bankens Hypotheksobligationer af den modsvarende Serie til pari Kours).
Indsigelser mod Rigtigheden af hvad der er tilført Kvitteringsbogen kunne kun fremsættes indtil 1 Maaned fra Tilførslens Dato.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter, Strafrenter og alle andre Ydelser, som jeg i Anledning af nærværende Gjældsforhold til enhver Tid maatte være Banken skyldig efter nærværende Obligation, samt af alle i Tilfælde af Opsigelse og sammes Forkyndelse eller Retsforfølgninger flydende Omkostninger giver jeg herved Banken 1 Prioritets Panteret i den mig i Følge Skjøde af 17 Januar 1878 tinglæst 22 s M. tilhørende Ejendom Matr. Nr 15c i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, skyldsat for Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk. ¾ Alb. Glskat 10 Rdl. 83 Øs. med Konge og Kirketiende tilligemed alle fertil hørende Bygninger med deres mur og nagelfaste Appertinentier, derunder Kakkelovne, Bygningernes Assurancesum, Besætning og Inventarium, saaledes som samme i Taxationsforretningen er anført, eller senere maatte blive forøget og forbedret, Sæd og Afgrøde, høstet eller uindhøstet, paa Marken eller i Husene, tærsket eller utærsket, samt Gjødningen og Assurancen paa alt dette med al af Ejendommen faldende Indtægt og Interesse, hvilken Ejendom ved en under 2 Juni 1876 i Overensstemmelse med Lov af 19 Marts 1869 foretagne Taxationsforretning er ansat til en Værdi i Handel og Vandel af 11000 Kr, og hvis Bygningerne for Tiden ere forsikrede for 2030 Kr.
Hvis nogen under Pantsætningen indbefattet Indtægt eller Præstation maatte blive afbetalt paa foran prioriterede dertil berettigede Hæftelser, umiddelbart indbetales til Banken som Afdrag paa Gjælden, medmindre

Læst 30 April 1878.

Banken heri indrømmer Moderation.
Under en Bøde til Banken af ½% af Laanets Restbeløb paahviler det mig eller mit Bo hvis den pantsatte Ejendom gaar over i andre Hænder, herom at underrette Banken inden 2 Maaneder.
Udebliver Betalingen af nogen efter denne Obligation skyldig Præstation over 14 Dage efter Forfaldstid er Banken berettiget til at beregne 6% p A i Strafrente af det forfaldne Beløb fra Forfaldsdagen, indtil Betaling sker eller Realisation finder Sted.
Udebliver saadan Betaling over 1 Maaned fra Forfaldsdagen, eller hvis jeg lader Pantet forringe eller paadrager det Restancer af Skatter offentlige Afgifter eller der eller af andre Præstationer eller Behæftelser som ere prioriterede forud for Bankens Fordring eller jeg ikke paa Anfordring dokumenterer, at ingen saadan Restance finder Sted, eller hvis jeg undlader at holder Bygningerne o s. v. assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, hvis mit Bo kommer under Skiftebehandling, eller hvis jeg iøvrigt undlader nøjagtig at opfylde mine Forpligtelser efter nærværende Obligation og de i Regulativet for Hypothekbanken indeholdte Bestemmelser, der er hele Gjælden efter denne Obligation strax og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling og Banken berettiget til af det forfalden Beløb at beregne 6% p A. fra Forfaldsdagen indtil Betaling sker samt til ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet og derefter at lade samme bortsælge ved offentlig Auktion eller i fornødent Fald udlægge Banken til Ejendom alt uden foregaaende Forligsmægling Rettergang eller Dom, hvorhos det af Banken begjærede Udlæg eller den derefter berammede Auktion ej skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paaankning til højre Ret naar Auktionen er afholdt i Overensstemmelse med de for Tvangsauktioner gjældende Regler, hvorimod det staar mig frit for at anlægge Regressøgsmaal til at erholde fuld Erstatning af Banken.
I øvrigt underkaster jeg mig i enhver Henseende de Bestemmelser, som indeholdes i Regulativet for Landmandsbankens Hypothekafdeling, hvis Indhold er mig bekjendt, saa vel som de Forandrin-

Læst 30 April 1878.

ger, som dette maatte undergaa paa statutmæssig Maade.
I Tilfælde af Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold underkaster jeg mig og Arvinger den hurtige Retsforfølgning efter fr af 25 Januar 1828 og betale skadesløse Omkostninger i alle Instanser, Forligsindkaldelse, Stævning og Dom med Varsel som til indenbysmand kan forkyndes paa den pantsatte Ejendom med samme Retsvirkning som paa min Bopæl.
Paa Ejendommen hviler Aftægt til Bodil Rasmusdatter af Kapitalværdi 60 Kr. Med Hensyn til at Ejendommen henhører under Stangerup Gods bemærkes, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter 41 Rdl 78 s. = 83 Kr. 62 Ø med solidarisk Ansvar for udstykkede Parceller og at der paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 96 Rdl. 90½ s. = 183 Kr 87 Ø. foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Pengeværdi. Endvidere bemærkes at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital 650 Rdl. = 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td. Rug, 11 Td Byg og 3 Td. Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler kgl Kapital 550 Rdl = 1100 Kr. der dog skal være betalt, og Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, samt at der i Præstetiende svares 1 Skpr. 3¾ Fdk Hvede, Rug, Havre og Ærter og 3 Skp 3½ Fdk Byg og i Kvægtiende 4/16 Skp. Byg, Alt efter Kapitalstaxt.

Til Bekræftelse under ming Haand i vitterlighedsvidners Overværelse.

Maglebrænde p t Nykjøbing F. den 24 April 1878
Ole Larsen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
Th Andresen L Th. Blæsberg
Overretssagfører. cand juris Sagfører
i Nykjøbing F.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 30 April 1878.

Oxenbøll.