Panteobligation

9 December 1879

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


10.

Udsl d 17/1 82 No 5 for Afdrag Kr 408,27.
Udsl Rst 13/1 1885 No 8.

Stempel 1 Kr 30 Ø.

Panteobligation

Undertegnede Husmand Niels Peter Nielsen erkjender herved at jeg for modtaget kontant Laan er skyldig til den danske Landmandsbank, Hypothek og Vexelbank i Kjøben-

Læst 9 Decbr. 1879.

havn den Sum 800 Kr. skriver Otte Hundrede Kroner.
Af denne Gjæld forpligter jeg mig og mine Arvingerm disse in solidum til at betale en Ydelse af 5½ % er fem en halv p. Ct eller 44 Kr. ' Ø. aarlig, der erlægges portofrit til Banken med Halvdelen til 2 halvaarlige Terminer, nemlig hver 11 Juni og 11 Decbr, første Gang til førstkommende 11 Juni for ½ Aar og hvoraf 4½% af det til enhver Tid skyldige Beløb beregnes som Rente, ½% af Gjældens oprindelige Beløb som Administrationsbidrag og Resten som Afdrag.
Fra Bankens Side er denne Gjæld uopsigelig, saalænge jeg opfylder mine Forpligtelser efter nærværende Obligation og Hypothekbankens Regulativ. Derimod staar det mig frit for med ½ Aars Varsel til hver af de ovennævnte Terminer at tilbagebetale enten den hele Gjæld eller en saadan Del af samme, som svarer til Beløbet af det eller de nærmeste efterfølgende Afdrag; dog er det ved alle Afbetalinger, der gaa ud over den vedtagne ordinære Amortisation, Banken forbeholdt nærmere at bestemme Betalingsmaaden (o: rede Penge eller Bankens Hypothek Obligationer af den modsvarende Serie til pari Kours)
Indsigelser mod Rigtigheden af, hvad der er tilført min Kvitteringsbog, kan jeg kun fremsætte indtil 1 Maaned fra Tilførselens Dato.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter, Strafrenter og alle andre Ydelser, som jeg i Anledning af nærværende Gjældsforhold til enhver Tid maatte være Banken skyldig efter nærværende Obligation, samt af alle i Tilfælde af Opsigelse og sammes Forkyndelse eller Retsforfølgninger flydende Omkostninger giver jeg herved Banken 1' Prioritets Panteret i den mig i Følge Skjøde af 23 Febr. 1875 tinglæst den 9 Marts s A. og 15 Decbr 1872, tinglæst 14 Januar 1873, tilhørende Ejendom af Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt skyldsat under
- Matr Nr. 23a for Hartkorn 1 Skp. ¨ Fdk. ¨ Alb. Glskat 1 Kr. 83 Ø.
- ¨ - 21c - ¨ ¨ - ¨ - 1¼ - ¨ - - 16
- -------------------------------------------------------------
- Ialt - 1 Skp. ¨ Fdk. 1¼ Alb. Glskat 1 Kr. 99 Ø.
tilligemed alle dertil hørende Bygninger med deres mur og nagelfaste Appertinentier derunder Kakkelovne, Bygningernes Assurancesum, Besætning og Inventarium, saaledes som samme i Taxationsforretningen er anført, eller senere maat-

Læst 9 Decbr. 1879.

te blive forøget og forbedret, Sæd og Afgrøde, høstet eller uindhøstet, paa Marken eller i Husene, tærsket eller utærsket, samt Gjødningen og Assurancen paa alt dette, med al af Ejendommen faldende Indtægt og Interesse, hvilken Ejendom ved en under 23 Juni 1879 i Overensstemmelse med Lov af 19 Marts 1869 foretagen taxationsforretning er ansat til en Værdi i Handel og Vandel af 1600 Kr og hvis Bygningerne for Tiden ere forsikrede for 920 Kr.
Hvis nogen under Pantsætningen indbefattet Indtægt eller Præstation maatte blive afløst, skal Afløsningssummen forsaavidt den ikke forlanges afbetalt paa foran prioriterede, dertil berettigede Hæftelser umiddelbart indbetales til Banken som Afdrag paa Gjælden, medmindre Banken heri indrømmer Moderation.
Under en Bøde til Banken af ½% af Laanets Restbeløb paahviler det mig eller mit Bo, hvis den pantsatte Ejendom gaar over i andre Hænder, herom at underrette Banken inden 2 Maaneder.
Udebliver jeg med Betalingen af nogen efter denne Obligation skyldig Præstation over 14 Dage efter Forfaldstid er Banken berettiget til at beregne 6% p A. i Strafrente af det forfaldne Beløb fra Forfaldsdagen, indtil Betaling sker, eller Realisation finder Sted.
Udebliver jeg med saadan Betaling over 1 Maaned fra Forfaldsdagen, eller hvis jeg lader Pantet forringe eller paadrager det Restancer af Skatter, offentlige Afgifter, Tiender eller af andre Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede forud for Bankens Fordring, eller ikke paa Anfordring dokumenterer, at ingen saadan Restance finder Sted, eller hvis jeg undlader at holde Bygningerne, Besætning, Inventariet og Produktbeholdningerne ets assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, hvis mot Bo kommer under Skiftebehandling, eller hvis jeg iøvrigt undlader nøjagtig at opfylde mine Forpligtelser efter nærværende Obligation og de i Regulativet for Hypothekbanken indeholdte Bestemmelser, da er min hele Gjæld efter denne Obligation strax og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling og Banken berettiget til af det forfaldne Beløb at beregne 6% pct: fra Forfaldsdagen, indtil Betaling

Læst 9 Decbr. 1879.

sker, samt til ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet og derefter at lade samme bortsælge ved offentlig Auktion eller i fornødent Fald udlægge Banken til Ejendom. Alt uden foregaaende Forligsmægling, Rettergang eller Dom, hvorhos det af Banken begjærede Udlæg eller den derefter berammede Auktion ej skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paaankning til højere Ret, naar Auktionen er afholdt i Overensstemmelse med de for Tvangsauktioner gjældende Regler, hvorimod det staar mig frit for at anlægge Regressøgsmaal til at erholde fuld Erstatning af Banken.
I øvrigt underkaster jeg mig i enhver Henseende de Bestemmelser, som indeholdes i Regulativet for Landmandsbankens Hypothekafdeling, hvis Indhold er mig bekjendt, saa vel som de Forandringer, som dette maatte undergaa paa statutmæssig Maade.
I Tilfælde af Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold underkaster jeg mig og Arvinger den hurtige Retsforfølgning efter Fr. 25 Januar 1828, og betalr skadesløse Omkostninger i alle Instanser. Forligsindkaldelse, Stævning og Dom med Varsel som til Indenbysmænd kan forkyndes paa den pantsatte Ejendom med samme Retsvirkning som paa min Bopæl.
Det bemærkes, at Husene i Maglebrænde ikke maa afhændes uden Samtykke af Administrationen for Stangerup Gods til Ubekjendte og Fremmede, at der af hver oprindelig samlet Huslod til Gaardmændene svares en aarlig Afgift af 4 Kr, samt at der i aarligt Vederlag for Præstetiende svares af Matr. Nr. 23a 3¾ Fdk Byg, og af Matr. Nr. 21c ¨ ¼ Fdk. Byg.

Til bekræftelse under min Haand i Vitterlighedsvidners Overværelse.
den 4 Decbr. 1879
Niels Peter Nielsen.

Til Vitterlighed og Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed.
H. Lindholm H Knudsen.
Bogholder i Aastrup. Gaardejer i Aastrup.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 9 decbr. 1879

Oxenbøll.