Panteobligation

16 December 1879

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


40.

Udsl 21/2 88 No 5

Stempel 50 Ø.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Husejer Morten Johansen af Maglebrænde erkjender herved at være skyldig til Stubbekjøbing og Omegns Sparekasse den Kapital Kr 300 skriver Tre Hundrede Kroner, som jeg forpligter mig til efter 3 Maaneders foregaaende Opsigelse fra en af Siderne skadesløs at tilbagebetale paa Sparekassens Kontor en af de sædvanlige Kontordage den 11 Juni eller 11 Decbr Termin. Saalænge denne Kapital hos mig indestaar svarer jeg deraf i Følge meddelt Bevilling i aarlig Rente 5%, der erlægges med Halvdelen i hver af de ovennævnte Terminer inden den 13 i Terminsmaaneden og skulde jeg udeblive med Renternes Erlæggelse mere end 8 Dage efter denne Dato skal den hele Kapital strax være forfalden til Betaling.
Til

Læst 16 Decbr. 1879.

Sikkerhed for skadesløs Betaling af denne Kapital med paaløbende Renter og andre i Tilfælde af Søgsmaal paagaaende Omkostninger giver jeg herved bemeldte Sparekasse første Prioritets Panteret i den mig i Følge Auktionsskjøde af 11 ds tilhørende Ejendom Matr Nr 9i i Maglebrænde By og Sogn med Bygning og tilliggende Grund af Hartkorn ¾ Alb., Glskat 13 Ø med Kirketiende samt i Tilfælde af Ildsvaade i Bygningens Assuransesum.
Det bemærkes, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods i hvilken Henseende anføres, at der paa hver hel Gaard under Godset hviler Kapital Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller og paa hele Godset aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Pengeværdi. Paa hele Sognets Kirketiende hviler kongelig Kapital Kr 1100, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestade i Kirken. I Vederlag for Præstetiende svares aarlig &frac 14; Fdk. Byg.
Dersom jeg lader Pantet forfalde eller paadrager det Restancer i Skatter og Afgifter, da er Kapitalen strax forfalden til Betaling, og skal Kreditor være berettiget til ved Forfaldstid uden foregaaende Lovmaal og Dom at gjøre Udlæg i Pantet, overensstemmende med Lov af 29 Marts 1873 den s §15.

Stubbekjøbing den 13 Decbr. 1879.
Morten Johansen

Til Vitterlighed
P. E. Hertz Tiedemann.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 16 Decbr. 1879.

Oxenbøll.