Panteobligation

8 Juni 1880

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


20.

Stempel 1 Kr. 5 Ø.

Udsl 17/12 89 Nr. 34

Panteobligation

Underskrevne Morten Olsen Skrikke i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred gjør vitterligt:
At jeg i Anledning af Salget af Huset Matr. No 11 i Alkestrup By fra det Classenske Fideikommis til mig er bleven skyldig til bemeldte Fideikommis den Kaptial 620 Kr. skriver Sex Hundrede og Tyve Kr. Thi forpligter jeg mig til at forrente denne Kapital 620 Kr. med 4% aarlige Renter fra 11 Decbr. 1879 at regne, at betale med Halvdelen i hver af de sædvanlige Terminer paa Corselitze Godskontor.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og alle Omkostninger i Anledning af denne Gjæld giver jeg Kreditor 1 Prioritets Panteret i det mig til solgte Hus Matr. No 11 i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, dets nuværende og tilkommende Bygninger, hvorunder en paa Gaden udenfor Ejendommen beliggende Smediebygning dets Jorder af Hartkorn 2¾ Alb Glskat uden og alt andet dets rette Tilliggende, alt saaledes som det ved Skjøde af D. D. er mig overdraget, hvorhos be-

Læst 8 Juni 1880

mærkes, at Aktieretten for den indfriede Del af Bankhæftelsen er Ejeren uvedkommende og at fremtidige Adkomstdokumenter forevises paa Corselitze Godskontor forinden Tinglæsningen.
Under Betingelse af at jeg betaler Renten i rette Tid, og at jeg forsvarligen bedligeholder Pantet, kan Kapitalen ikke opsiges mig - af Kreditor i 30 Aar fra Dato, hvorimod den i modsat Fald strax er forfalden til Betaling. Dette skal ligeledes være Tilfældet, dersom jeg paadrager Pantet Exekution for Skatter og andre offentlige Afgifter.
Fra min Side er Kapitalen opsigelig med et Aars Varsel til en af Terminerne og efter Udløbet af ovennævnte 30 Aar med et Varsel af 1 Aar fra Kreditors Side. Til den Tid Kapitalen i noget Tilfælde forfalder til Betaling bliver for den stedse at erlægge paa Corselitze Godskontor.
Naar Pantet skifter Ejer beror det paa Overenskomst med Fideikommissets Bestyrelse hvorvidt og paa hvilke Betingelser Kapitalen kan forblive indestaaende i Pantet. I Tilfælde af Udstykning bliver en saadan Del af denne Obligation paalydende Kapital, at udbetale, som ved Fordeling efter Hartkornet kan falde paa hver Parcel der afhændes fra Hovedparcellen.
Saalænge den ved nærværende Obligation stiftede Pantegjæld ikke er indfriet paaligger det Ejeren af Pantet at holde de til dette henhørende Bygninger forsikrede mod Ildsvaade til deres fulde Værdi; overtrædes denne Forpligtelse forfaldner Kapitalen strax til Udbetaling.
Jeg forpligter mig til paa Anfordring at godtgjøre for Vedkommende paa Fideikommissets Vegne, at jeg behørigen har betalt Skatter og andre offentlige Afgifter og at jeg har efterkommet mine Forpligtelser med Hensyn til Brandforsikringen.
I Tilfælde af Søgsmaal angaaende denne Gjæld, denne Pantsætning eller noget deraf Denpenderende, underkaster mig denne hurtige Retsforfølgning, som Fr. af 25 Januar 1828 hjemler, ligesom jeg for Kapital, Renter og hvad jeg iøvrigt til rette Forfaldstid bliver skyldig efter denne min Panteobligation underkaster mig det ved Lov af 29 Marts 1873 hjemlede Udlæg i Pantet uden Grundlag af Dom eller Forlig.

Til Bekræftelse har jeg i Overværelse af Vitterlighedsvidner underskrevet denne min Panteobligation, som til Tinge kan læses uden videre Varsel til mig.

Alkestrup den 31 Maj 1880
Morten Olsen Skrikke.

Til Vitterlighed
A. Olsen. Niels Jensen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 8 Juni 1880..

Debitors Skjøde har Bemærkning ved, at det ikke af Skjøde og Pantebogen ses at Sælgeren har

Læst 8 Juni 1880

havt Adkomst paa Smediebygningen med Tilliggende Jord.

Madsen
kst.