Panteobligation

20 Juli 1880

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


7.

Uslettet 26/4 1887 No 1.

Stempel 5 Øre. 3 Kr. 30 Ø.

Panteobliagation.

stor 2009 Kr. 50 Ø. udstedt af Gaardejer Peder Olsen til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Gaardejer Peder Olsen som er bleven Ejer af den bebyggede Parcel Matr. No 5e, der er fraskilt den i Følge Obligation tinglæst den 11 Febr. 1868 af Gaardejer Rasmus Johansen til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter dens anden Serie pantsatte Ejendom: Gaarden Matr. No 5A 5B i Stangerup By i Maglebrænde Sogn under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion i Maribo Amt overtager herved den i Følge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Retsgjæld til et Beløb af 2009 Kr. 50 Ø. og erkjender saaledes at jeg ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening er bleven skyldig til dennes anden Serie To Tusinde og Ni Kroner 50 Ø. I Forhold til den oprindelige af en tidligere Ejer stiftede Gjæld til Beløb 1200 Rdl. = 2400 Kroner er To Tusinde og Fire Hundrede Kroner bliver jeg altsaa i Følge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med dens øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer af 2 Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssigen er udtraadt af samme. Af bemeldte oprindelige Gjælds Beløb erlægger jeg aarligen fra 11 Juni 1880 at regne, og indtil Gjælden er betalt 5 er Fem Procent eller 120 Kr., hvoraf Halvdelen eller 1½ Procent erlægges i hver 11 Juni ..... vide pag 8 ..... pantsætter jeg herved med første Prioritet efter Andelene i nedennævnte Hæftelser og Refusioner, den i Taxationsforretning af 7 April 1880. af Foreningens Taxationsmænd beskrevne og mig i Følge Adkomst, som tinglæses samtidig hermed, tilhørende Ejendom: Gaarden Matr. No 5E i Stangerup By i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i

Læst 20 Juli 1880.

Maribo Amt, med tilliggende Jorder, skyldsatte i Følge Indenrigsministeriets Udstykningsapprobation af 17 Maj 1873 for Hartkorn 2 Td. 4 Skp. 2 Fdk. ¾ Alb. og Glskat 30 Kr. 31 Ø. med tilhørende Konge og Kirketiende og med de paa Ejendommen til enhver Tid h værende Bygninger sammes mur- nagel- eller jordfaste Tilbehør - derunder Kakkelovne og Komfurindretninger indbefattede Jordernes Avl og Afgrøde. Ejendommens Leje og anden Interesse samt Besætning, Brandredskaber, Inventarium og Redskader saavelsom samtlige pantsatte Gjenstandes Assurancesummer ..... maatte vise sig at være paadragne Pantet af de tidligere Debitorer, da er Kapitalen eller hvad deraf til enhver Tid ..... Fr. 25 Januar 1828 foreskriver.
Den pantsatte Ejendom hører under Stangerup Gods, og bemærkes i saa Henseende, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter 83 Kr. 62 Ø. med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller, og at der paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr. 88 Ø. foruden en Del Naturalpræstationer der ikke ere anslaaede i Penge, samt at der den 1 Juli 1852 er læst Deklaration betræffende Anlæggelsen og Vedligeholdelsen af en Vej over Ejendommen fra Stangerup til Rodemark.
Paa Sognets Kongetiende hviler kgl. Kapital 1300 Kr. og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre og paa hele Sognets Kirketiende kgl. Kapital 1100 Kr. hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestade i Kirken.
Der paahviler den pantsatte Ejendom Vederlag for Præstetiende og for Smaaredsel og Kvægtiende til Præster, men der findes ikke Noget tinglæst om, at den indløselige Del af Bankhæftelsen paahviler Pantet.

Stangerup men skrevet i Stubbekjøbing den 7 Juli 1880.
Peder Olsen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Æghed og Dateringens Rigtighed.
Andreas Møller H. Munk
Læge By og Herredsfuldmægtig.
- Stubbekjøbing

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 20 Juli 1880 dels som Pantebrev for Kr. 2009,50 dels med Hensyn til det Debitor i Forhold til den oprindelige Gjæld paahvilende solida-

Læst 20 Juli 1880.

riske Ansvarlighed for Foreningens Gjæld samt hans Forpligtelse til eventuelt at svare overordentlig Bidrag til Reserve- og Administrationsfonde.

Madsen
kst.