Panteobligation

9 Januar 1883

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


33.

Stempel 27 Kroner 05 Øre

Udsl. 21/7 91 Nr 33

Panteobligation

stor 16255 Kr. 41 Øre. udstedt af Gaardejer Niels Hansen til Creditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Gaardejer Niels Hansen, som er bleven ejer af den ifølge Obligation tinglæst den 18 December 1877 af min Fader Gaardejer Hans J.

Tingdagen den 9 Januar 1883.

Larsen til Creditforeningen af Gaardjere i de danske Østifter, dens 4de Serie pantsatte Ejendom i Gaarden Matr. No 15A og 37G i Maglebrænde By og Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, Maribo Amt, med tilhørende Konge- og Kirketiende, overtager herved dens ifølge nysnævnte Obligations tilbagestaaende Restgjæld til et Beløb af 16255 Kr. 41 Øre og erkjender saaledes, at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til dennes 4de Serie : Sexten Tusinde To Hundrede Halvtredsindstyve og Fem Kroner 41 Øre. - I Forhold til den oprindelige ved den forannævnte Obligation stiftede Gjæld til Beløb 17000 Kr. er Sytten Hundrede Kroner bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med den øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer af 4de Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser indtil jeg statutmæssigen er udtraadt af samme. Af bemeldte oprindelige Gjælds Beløb erlægger jeg aarligen fra 11te December 1882 at regne, og indtil Gjælden er betalt, 5 er fem Procent eller 850 Kroner, hvoraf Halvdelen eller 2½ Procent erlægges i hver 11te Juni og ligeledes Halvdelen eller 2½ Procent i hver 11te December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin ½5 eller 10 Øre pr. 100 Hundrede Kroner af Gjældens oprindelige Beløb Seriens Reserve og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 pro Cent pro anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gjælden. Capitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for med sex Maaneders Varsel eller forsaavidt jeg betaler med Seriens rentebærende Obligationer, hvilke Foreningen er pligtig til at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Carsel, i enhver af de nævnte Terminer at afbetale Gjæl-

Tingdagen den 9 Januar 1883.

den enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke bør være under 100 Kroner. Hvis Seriens Reserve og Administrationsfond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen skulde blive mindre end en Procent af Seriens Gjæld, er jeg pligtig til med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsterminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte falde paa mig i Forhold til den oprindelige Gjeld til Foreningen, for atter at bringe Fonden op til den anførte Størrelse. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg, som indtrædende i den oprindelige Debitors Forhold til Foreningen og iøvrigt efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, det være sig Capital, Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve og Administrationsfond eller Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse, saavelsom overhovedet for Opfyldelse af min Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med Prioritet efter 83 Kr. 62 Øre er Tre og Firsindstyve Kroner 62 Øre til Stangerup Hospital og efter nedennævnte forskjellige Naturalpræstationer og Refusioner den i Taxationsforretning af 27 October 1877 og dennes Paategning af 8 December s. A. af Foreningens Taxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst som er tinglæst den 17de October 1882 tilhørende Ejendom : Gaarden Matr. No 15A og 37G i Maglebrænde By og Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction i Maribo Amt, med tilliggende Jorder, som ere skyldsatte under :
Matr. No 15A for Hartkorn 4 Tdr. ¨ Skpr. ¨ Fdk. 2¼ Alb. Glskat 65 Kr. 49 Øre og No 37G for Hartkorn ¨ Tdr. ¨ Skpr. 3 Fdk. ¨¾ Alb., Glskat ¨ Kr. ¨ Øre. Ialt Hartkorn 4 Tdr. 1 Skp. ¨ Fdk. ¨ Alb., Glskat 65 Kr. 49 Øre, samt med tilhørende Konge og Kirketiende og med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, sammes mur, nagel eller jordfaste Tilbehør,

Tingdagen den 9 Januar 1883.

derunder Kakkelovne og Comfurindretninger indbefattede, Jordenes Avl og Afgrøde, Ejendommens Leje og anden Interesse samt Besætning, Inventarium og Redskaber saavelsom samtlige pantsatte Gjendes Assurancesummer og iøvrigt med alle de Rettigheder og Herligheder, hvormed jeg ejer samme, og med de Forøgelser og Forbedringer som senere maatte tilkomme. Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural eller Arbejdspræstationer maatte blive afløst i den Tid, hvori Gjældsforholdene varer, da skal dens Afløsningssum, der maatte blive erlagt for en slig Reserve, umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som extraordinært Afdrag paa Gjælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af resepective Juni eller December Maaneder med nogen Del af hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de anførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Afløsningssummen for nogen af de Ejendommen Tilhørende de Indtægter eller Natural eller Arbejdspræstationer, eller jeg undlader at holde Bygningerne med forannævnte Tilbehør, Besætning, Inventariet og Productbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restace af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis paadragne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af den oprindelige Debitor, da er Capitalen eller hvad deraf til enhver Tid maa

Tingdagen den 9 Januar 1883.

staa til Rest tilligemed Alt hvad videre jeg skylder efter denne Obligation, i ethvert enkelt af de anførte Tilfælde strax forfalden til Betaling; og Foreningens Bestyrelse er berettiget til uden foregaaende Forligsmægling, Rettergang eller Dom, ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet eller en saadan Del deraf, som Bestyrelsen maatte finde fornøden, og lade samme bortsælge ved offentlig Auktion eller i fornødent Fald udlægge Foreningen til Ejendom, Alt til skadesløs Dækning af Foreningens Fordring med Rente og Rentes Rente, beregnet fra Forfaldsdagen, og uden at det gjorde Udlæg eller den derefter berammede Auction skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paaankning til højere Ret, naar Auctionen er afholdt i Overensstemmelse med Placat af 22 April 1817 og Forordningen af 11te September 1833, hvorimod det dog skal staa mig frit for, hvis jeg anser mig forurettet, at anlægge Regressøgsmaal til at erholde Erstatning af Foreningen. Foreningens Bestyrelse, eller hvem denne de til bemyndiger, skal til enhver Tid være berettiget til at undersøge Pantets Tilstand, og jeg derhos pligtig til at meddele de Oplysninger, som i saa Henseende maatte forlanges, - inden hvert Aars Maj Maaneds udgang er pligtig (ligesom jeg ogsaa naar forlanges) til at tilstille Bestyrelsen tilstrækkeligt Bevis for at ingen Restance i nogen Henseende paahviler Pantet, og at Bygningerne med forannævnte Tilbehør Productbeholdning, Besætning og Inventarium ere forsikrede mog Ildsvaade. Alle Indbetalinger, som jeg er forpligtet til efter denne Obligation, skulle ske paa Foreningens Contor i Kjøbenhavn eller paa hvilket andet Sted, Foreningens Bestyrelse maatte anvise mig. Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Foreningen af Regjeringen

Tingdagen den 9 Januar 1883.

approberede Statuter tilligemed de Forandringer, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaa, ligesom jeg, hvis der i nogetsomhelst Tilfælde maatte opstaa Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold, er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som Forordningen af 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes, at de foranprioriterede til Stangerup Hospital skyldige 83 Kr. 62 Øre i Tilfælde af den pantsatte Ejendoms Udstykning hæfte solidarisk paa de enkelte Parceller; at der til Stangerup Hospital hæfter solidarisk med det øvrige Stangerup Gods ifølge Declaration af 30 November 1858 forskjellige Naturalpræstationer, hvis Værdi ikke er opgivet, og at der hæfter Refusioner til Forskjellige aarlig 193 Kr. 87 Øre samt 1 Tdr. Havre ligeledes solidarisk med det øvrige Stangerup Gods.
Paa Sognets Kongetiende hæfter kongelig Kapital 1300 Kr. samt Refusioner til Nykjøbing Latinskole 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, paa Sognets Kirketiende 1100 Kr., som dog formenes at være betalt, hvorhos Husmændene i Fjenstrup have fri Stolestade i Kirken.
Der paahviler Pantet Vederlag for Præstetiende og i Forening med Matr. No 9c sammesteds Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten, men der findes ikke noget tinglæst om, at den indløselige Del af bankhæftelsen paahviler Pantet.

p. t. Stubbekjøbing den 13 December 1882.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed.
L. Ravnsgaard. G. Mortensen.
Overretssagfører. Kontorist.
- Stubbekjøbing.

Læst

Tingdagen den 9 Januar 1883.

inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 9 Januar 1883 dels som Pantebrev for 16255 Kr. 41 Øre, dels med Hensyn til det Debitor paahvilende solidariske Ansvar i Forhold til 17000 Kr. for Foreningens Gjæld og hans Forpligtelse til eventuelt at svare overordentlige Bidrag til Reserve og Administrationsfoden.

Madsen
kst.