Panteobligation

26 August 1884

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


5.

Stempel 8 Kr. 30 Øre

Udsl. 22-11-1892 Nr. 1.

Panteobligation.

jeg underskrevne Parcellist Ole Larsen i Maglebrænde By og Sogn tilstaar og herved vitterliggjør, at være skyldig til Stiftshospitalet i Nykjøbing Kjøbestad paa Falster, som contant modtaget Laan 5000, siger fem Tusinde Kroner, som jeg forpligter mig til efter et Fjerdingsaars Opsigelse fra Creditors, men efter et helt Aars Opsigelse fra min Side, at udbetale i hvilken 11te Juni eller 11te December Termin, hvorpaa Opsigelseb maatte lyde,

Tingdagen den 26de August 1884.

og saalænge Kapitalen hos mig er indestaaende, svarer jeg deraf i Rente 4 p Ct. p. a., regnet fra den 22de August 1884, at erlægge i forbemeldte Terminer, hver Gang med Halvdelen; dog underkaster jeg mig, om saadant forlanges, at udbetale Capitalen saavelsom at erlægge Renterne til andre Terminer efter Lov af 28 Februar 1874 om Forandring i de gjældende Regler om de lovbestemte Betalingterminer.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og Omkostninger pantsætter jeg herved med første Prioritet den mig efter Skjøde af 17de Januar 1878, tinglæst den 28de samme Maaned tilhørende Ejendom Matricul No 15c i Maglebrænde By og Sogn ansat for Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk. ¨¾ Alb. Gammelskat 21 Kr. 72 Øre, med Konge- og Kirketiende af Ejendommen, de paa denne værende Bygninger med disses mur og nagelfaste Tilbehør, Kakkelovne og en indmuret Kjedel derunder indbefattet, saavelsom den til enhver Tid paa Eiendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, saaledes som Ejendommen i den under 2den Juni 1876 foretagne Vurderingsforretning nærmere findes beskreven og vurderet til 11000 Rd. Kr. og saaledes som den herefter bebygget og forbedret vorder.
Med samme Prioritet pantsætter jeg tillige herved Ejendommens Besætning og Inventarium, samt den Sum hvorfor Bygningerne ere eller blive forsikrede mod Brandskade, for nærværende Tid 2030 Kr.
Skulde Renten ikke til rette Forfaldstid blive betalt, eller Pantet paadrages Rsstance af Skatter og Afgifter eller ikke blive forsvarligen vedligeholdt, skal Kapitalen strax og uden Opsigelse være forfalden til Udbetaling og Inddrivelse paa lovlig Maade, og skal det i saa Tilfælde, som og naar Capitalen efter Opsigelse maatte være forfalden, være Creditor overladt at iværksætte Inddrivelsen enten efter Fr. af 25 Januar 1828 eller Lov af 29 Marts 1873 § 15, om Udlæg uden Grundlag af Dom eller Forlig, uden at der, ligesaalidt under det første som under det andet Alternativ, af mig eller Andre, som træde i Stedet for mig med Hensyn

Tingdagen den 26de August 1884.

til mine heraf flydende Forpligtelser, derom kan fordres andet Varsel - til Opsigelse derunder indbefattet - end det der, som for Hjemmehørende i Jurisdiktionen maatte være sket paa den til Pantet hørende Bopæl, hvad enten denne er Opholdssted for mig eller dem eller ikke, ligesom ogsaa jeg saavelsom de skulle være underkastede, at tilde Tiltale og Dom ved den faste Ejendoms Værneting.

Til Bekræftelse udstedes og underskrives denne Obligation af mig i Vitterligehdsvidners Overværelse.

Sluttelig forbeholdes, at Ejendommen hører under Stangerup Gods, og at der paa hver hel Gaard af Godset hviler 83 Kr. 62 Øre, hvorfor Parcellerne ere solidarisk ansvarlige, til Stangerup Hospital, til Hospitalet og Forskjellige hviler paa hele Stangerup Gods aarlige Refusioner til Beløb 96 Rdl. 90½ s = 193 Kr. 88 Øre foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede i Pengeværdi.
Det bemærkes endvidere, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler kgl. Kapital 550 Rdl. = 1100 Kr., der dog skal være betalt, og at Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.

Maglebrænde, skrevet i Nykjøbing paa Falster den 23de August 1884.
Ole Larsen.

Til Vitterlighed.
Th. Andresen. Worm.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 26de August 1884.

Oxenbøll.
(L. S.)