Panteobligation

13 Oktober 1885

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


3.

1886 d 29/6 No 4 læst Transport

udslettet 13/12 1887 No 71

Stempel Kr. 1,65.

Panteobligation.

Underskrevne Gaardejer Ole Olsen (Hjulmand) i Stangerup erkjender herved at være skyldig til Hr. Secondleutnant Zier Lund Hansen i Kjøbenhavn 1000 Kr., hvilke Et Tusinde Kroner jeg forpligter mig til fra 11 December 1885 at regne i Medfør af forventet Bevilling at forrente med 5 Procent aarlig Halvdelen hver 11te December og Halvdelen hver 11 Juni og til skadesløst at betale den

Tingdagen d 13 Oktober 1885.

11. Juni eller 11 December, til hviken Kapitalen med et halvt Aars Varsel fra Kreditors eller min Side opsiges til Udbetaling.
Saafremt Renten ikke betales i rette Tid, nedennævnte Pant ikke forsvalig vedligeholdes, eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en Anden den pantsatte Ejendom eller nogen Del af samme, eller mit Bo maatte kommer under under Konkurs eller Skiftebehandling, er Kapitalen, om Kreditor fordrer det, strax uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling.
I Søgsmaalstilfælde underkaster underkaster jeg mig den og Arvinger, der skulle hæfte efter denne Obligation En for Alle og Alle for En den hurtige Retsforfølgning efter Forordningen 25 Januar 1828, og forpligter mig til at møde og svare for Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ting efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig boende i ethvert Anliggende, som vedrører mine Forpligtelser efter denne Obligation. Jeg vedtager endelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde i hvilke Saadant i Mefør af Lov af 29 Marts 1873 § 15 kan vedtages.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Opsigelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledige Omkostninger, giver jeg herved Kreditor oprykkende Panteret næstefter 16000 Kr. til en Rente af indtil 5% p. A., i den mig i Følge Skjøde, tinglæst 11 Januar 1870,

Tingdagen d 13 Oktbr. 1885.

tilhørende Ejendom i Stangerup By, Maglebrænde Sogn Matr. Nr. 4a og 4b (Hovedparceller) skyldsatte for Hartkorn henholdsvis 2 Td 6 Sk. 1 Fdk. 1½ Alb. og 2 Td. ¾ Alb. Gammelskat under Et Kr. 61,14 Ø med Bygninger, disses mur- og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance, Ejendommens Anpart i Stangerup Skov, der ikke er særskilt matrikuleret for denne Ejendom eller i alt Fald ved mit Skjødes Tinglæsning ikke var det, det i Stangerup By beliggende Hus med Tilliggende, der ejeres af min Sælger i Følge Auktionsskjøde, tinglæst 15 Februar 1859 og nu i Følge Retsanmærkning paa mit Skjøde er en Gaardsplads med 1 Td. Land af Gaardens Jorder uden Matr. Nr., men formentlig med Hartkorn og Gammelskat under Gaarden og saa dette Huses Assurancesum, Ejendommens Konge og Kirketiende, Jordernes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Brandforsikringssummer og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse. Det reserveres, at der paa den samelde Gaard Matr. Nr. 4 hæfter til Stangerup Hospital 41 Rdl. 78 sk (eller nu 83 Kr. 62 Ø) samt Refusione til Beløb 96 Rdl. 90 sk (eller nu Kr. 193,79 Ø) og forskjellige Naturalier; at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing lærde Skole 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, og at Maglebrænde Sogns Kirketiende er behæftet med kgl. Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup skulle have frie Stolestader i Kirken. En Aftægt til Hans Peder Larsen (Hjulmand) og Hustru er bortfalden ved Aftægtsnydernes Død, men endnu ikke udslettet i Pantebogen.

Stangerup d 6 Oktober 1885.
Ole Olsen Hjulmand.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Th. Andresen. H. P. Pedersen.

Tingdagen d 13 Oktober 1885.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 13 Oktober 1885

Madsen.
kst. (L. S.)