Panteobligation

15 Januar 1889

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


3.

Stempel 15 Øre.

Udsl. 7/2 1893 Nr. 21.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Tømrer Carl Christian Torkildsen af Maglebrænde erkjender herved, at jeg ved modtaget kontant Laan er bleven skyldig til Maglebrændes Sogns Alderdomsforsørgelsesforening den Sum 100 Kr, siger Et Hundrede Kroner.
Denn Kapital forpligter jeg mig til skadesløst at tilbagebetale efter ½ Aars Opsigelse i en 11te Juni og hver 11te December Termin og saalænge den hos mig indestaar at forrente med Fire pCt. pro anno, der erlægges med Halvdelen i hver ordinær Termin inden den 18de i Terminsmaanederne paa Creditors Bopæl uden speciel Anfordring.
Saafremt jeg nogensinde udebliver med Renten over Forfaldstid eller jeg paadrager Pantet Restancer af Renter af bedre Prioriteter eller af Skatter, Afgifter eller Tiender, eller jeg maatte afhænde enten hele Pantet eller Dele deraf ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument, eller jeg ikke holder Bygningerne, Besætningen eller Inventariet vel vedlige og forsikrede mod Brandskade til fuld Værdi, da er ethvert enkelt af disse Tilfælde Capitalen med alt deraf Dependerende strax uden videre Opsigelse eller Henstand forfalden til Udbetaling.
Ligesom jeg vedtager, at Creditor for Alt hvad han har at fordre efter nærværende Forskrivning, naar Forfaldstiden er kommet, under Iagttagelse af Reglerne i Lov af 29de Marts 1873, § 15, skal uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) kunne gjøres Udlæg i Pantet, saaledes underkaster jeg mig i Søgsmaalstilfælde den ved Frd. af 25de Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning.
Iøvrigt er jeg uden Hensyn til mit personlige Værnething pligtig at møde og svare for den Forligskommission og Ret, hvorunder Pantet hører, og skulle alle Indkaldelser, Stævninger og Afkrævninger ved Fogden, samt Forkyndelser, sigtende til Inddrivelse af Gjælden, efter denne Obligation kunne skee paa den pantsatte Ejendom med for mig bindende Retskraft og med Varsel som til Indenherreds Mand, uanset at jeg ikke længere der maatte boe eller opholde mig.
Mine Arvinger, der Een for Alle og Alle for Een skulle opfylde nærværende Forskrivning, ere underkastede samme Forpligtelse som jeg.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Capital, Renter og alle mulige Omkostninger ved Fordringens Sikkrelse, Inddrivelse, Opsigelse etc. giver jeg herved

Thingdagen den 15¨ Januar 1889.

Prioritet og Panteret med Oprykningsret næstefter aarlig Bygafgift til Sognepræsten i Stubbekjøbing og 1000 Kr til Aastrup Sparekasse, der forrentes med mere end 4% p. A. i den mig ifølge Skjøde, thinglæst 11de Januar 1887 tilhørende Ejendom Matr Nr 4p af Maglebrænde By og Sogn med Tilliggende af Hartkorn 0 Tdr 0 Skp 1 Fdk 1½ Alb, Gammelskat 83 Øre, saa og i Ejendommens Bygninger, muur- og nagelfaste Appertinentier, deriblandt Kakkelovne, Komfurer og indmurede Kjedler, Besætning og Inventarium, Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd i Huus eller paa Mark samt Gjødning, Bygningernes m. V., Assurancesum, Leje og al anden Interesse.
Til Bekræftelse under min Haand i Overværelse af 2 Vidner med Tilføjende, at den foran ommeldte Bygafgift svares af det forhen samlede Matr Nr 4c med 6 Skpr aarlig; det samlede Hartkorn hvoraf Afgiften udredes udgjør 2 Skpr 1 Fdk 2¾ Alb.

Maglebrænde men skrevet i Stubbekjøbing den 11te Januar 1889.
C. Chr. Torkildsen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
Østergaard. H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 15¨ Januar 1889.

Wineken (L. S.)