Panteobligation

3 December 1889

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


5.

Stempel Kr 8,25.

1890 d 3/6 No 2 udslettet Afdrag 600 r og læst Moderation

Udsl. 9/6 1891 Nr 2

Panteobligation, stor Kr 4973,99, udstedt af Parcellist Jens Jørgensen Ravn til Creditforeningen af Grundejere o de danske Østifter.
/verte

- - -

Thingdagen den 3¨ December 1889.

Understegnede Parcellist Jens Jørgensen Ravn, som er bleven Ejer af den ifølge Obligation, thinglæst den 20¨ December 1887 Gaardejer O. Olsen Hjulmand til ¨Kreditforeningen af Grundejere af i de danske Østifter¨ dens 5te Series 1ste Afdeling pantsatte Ejendom : de bebyggede Parceller Matr Nr 4d og 4e i Stangerup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, i Maribo Amt med tilhørende Andel i Sognets Konge- og Kirketiende, overtager den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgæld til et Beløb af Kr 4973,99 og erkjender saaledes, med min beskikkede Curator, at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til dennes 1ste 5te Series 1ste Afdeling : Fire Tusinde Ni Hundrede, Halvfjerdsindstyve og Tre Kroner 99 Øre. I Forhold til den oprindelige, ved den tidligere forannævnte Obligation stiftede Gjæld til Beløb 5000 Kr, er Fem Tusinde Kroner bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med de øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af begge Seriens Afdelinger for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig har afgjort mit Mellemværende med Foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelige Gjælds Beløb erlægger jeg aarlig fra 11te Juni 1889 at regne og indtil Gjælden er betalt, 4½ er fire og en halv Procent eller 225 Kr, hvoraf Halvdelen eller 2¼ pro cent erlægges i hver 11¨ Juni og ligeledes Halvdelen eller 2¼ procent i hver 11¨ December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 8 Øre pr 100 Kr af Gjældens oprindelige Beløb Seriens Reserve- og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 Procent pro anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gjælden. Capitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for med 6 Maaneders Varsel eller, forsaavidt jeg betaler med Seriens rentebærende Obligationer af samme Afdeling, hvilke Foreningen er pligtig at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaarende Varsel, i enhver af de nævnte Terminer at afbetale Gjælden enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke bør være under 100 Kr. Dersom Gjælden efter denne Obligation maatte blive afgjort inden Forløbet af 5 Aar fra dens oprindelige Stiftelse,

Thingdagen den 3¨ December 1889.

nemlig i 11¨ December Termin 1887, er jeg ved Gjældens Indfrielse pligtig at erlægge til Seriens Reserve- og Administrationsfond, hvad der er indbetalt mindre end 5 Aars statutmæssige Bidrag dertil. Fremdeles er jeg forpligtet til, hvis nysnævnte Fond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen, skulde blive mindre den een Procent af Seriens Gjæld, med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsterminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte falde paa mig i Forhold til den oprindelige Gjæld til Foreningen for atter at bringe Fonden op til den anførte Størrelse. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg, som indtrædende i den oprindelige Debitors Forhold til Foreningen og iøvrigt efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, det være sig Capital, Renter, Rentes Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve- og Administrationsfond, Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse eller enhver anden ved Foreningens Foranstaltning til varetagelse af dens Tarv i hvilkensomhelst Retning foranlediget Udgift eller Bekostning, derunder ogsaa i alle Tilfælde Sagførersalair, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af min Forpligtelser som Medlem af Foreningen pantsætter jeg herved med første Prioritet den i Taxationsforretning af 31¨ October 1887 og dennes Paategning af 9¨ December s. A. af Foreningens Taxationsmænd beskrevne af mig ifølge Adkomst, som er thinglæst den 24¨ September 1889, tilhørende Ejendom Parcellen Matr Nr 4d og 4e i Stangerup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, i Maribo Amt, skyldsatte :
Matr. Nr 4d for Hartkorn 0 Tdr 6 Skp 3 Fdk 0¾ Alb
- - 4e - ¨ - Do - 0 - 5 - 1 - 0
- ________________________________
- - ialt Hartkorn 1 Tdr 4 Skp 0 Fdk 0¾ Alb, Glskat Kr 19,17
med tilhørende Andel i Sognets Konge- og Kirketiende, og med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, disses grund-, mur-, nagel- eller jordfaste Tilbehør ..... v P. 114 ..... Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af den oprindelige Debitor, da er Capitalen el-

Thingdagen den 3¨ December 1889.

ler hvad deraf ..... Frd. af 25/1 1828 foreskriver.
Det bemærkes, at paa hele Sognets Kongetiende hviler kgl. Capital 1300 Kr og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre. Paa hele Sognets Kirketiende hviler kgl. Capa Capital 1100 Kr hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes :
a, paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller.
b, paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge.
Der paahviler Ejendommen constateret Præstetiende samt Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten, men der findes ikke noget Thinglæst om, at den indløselige Del af Bankhæftelsen paahviler Pantet.

Skreven i Nykjøbing p F. den 28¨ November 1889.
Jens Jørgensen Ravn

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed Som Curator ifølge Beskikkelse
og Dateringens Rigtighed der thinglæses samtidig hermed
Acel Teisen Johan Petersen J. Ravn
Overretssagfører cand. jur.
- Nykjøbing p F

Læst inden Stb. Herreds Ret den 3¨ December 1889.

Wineken (L. S.)