Panteobligation

16 September 1890

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


3.

Stempel Kr 25,50.

Udslettet 25 November 1902 nr. 8.

Fornyelses-Panteobligation,
stor 15329 Kr 68 Øre fra Proprietair Julius N. Nyholm til Creditkassen for Landejendomme i Østifterne med Pant i Ejendommen Matr. Nr 17a i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt.

Fornyelses-Panteobligation.

Undertegnede Proprietair Julius N. Nyholm af Liselund, som er bleven Ejer af en Del af den ifølge Panteobligation, thinglæst d: 21¨ Juni 1887 af Gaardejerne Rasmus Peter Henriksen Stæhr, Søren Simonsen og Johan Petersen samt Kjøbmand P. W. Wulff til den 3die Serie af Creditkassen for Landejendomme i Østifterne pantsatte Ejendom, nemlig Matr. Nr 17a i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, overtager herved den ifølge foranstaaende Obligation tilbagestaaende Restgjæld 15329 Kr 68 Øre og erkjender saaledes, at jeg ved at indtræde i forrige Debitors Sted som Medlem af bemeldte Serie er bleven skyldig til samme Femten Tusinde, Tre Hundrede og Ni og Tyve Kroner 68 Øre.
I Forhold til den oprindelig stiftede Gjæld 18000 Kr, skriver Atten Tusinde Kroner, bliver jeg saaledes overensstemmende med Creditkassens Statuter, solidarisk ansvarlig med Kassens øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer af dens 3die Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser samt endvidere midlertidig ansvarlig tilligemed Debitorerne af den 2den Serie for de af denne indgaaede

Thingdagen d: 16¨ Septbr 1890.

Forpligtelser, ligesom ogsaa eventuelt efter 3die Series Afslutning midlertidig medansvarlig med Debitorerne af den følgende Serie - Alt indtil jeg paa statutmæssig Maade er udtraadt af Serien og mit Mellemværende med Foreningen er blevet fuldkommen berigtiget.
Af det nævnte Beløb erlægger jeg aarlig 4½ pCt.; heraf tilfalder ⅕ pCt. Seriens Reserve- og Administrationsfond; af de tilbageblivende 4 3/10 pCt. ere 4 pCt. af den til enhver Tid skyldige Capital Rente, og det Øvrige afskrives som Afdrag paa Gjælden.
Disse Ydelser erlægges halvarlig i hver 11te Juni og 11te December Termin med Halvdelen hver Gang, og første Gang i 11te December Termin 1890 for det da forløbne Halvaar.
Saalænge denne Betaling ..... v P. 90 ..... de af Creditkassen udstedte 4 pCt. rentebærende Obligationer af 3die Serie, der modtages til deres paalydende Beløb. Alle Indbetalinger skulle erlægges portofrit paa Kassens Hovedcontoir i Kjøbenhavn eller paa det mig nærmere Contoir, hvortil jeg maatte være henvist.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, være sig Capital, Renter, Bidrag til Reserve- og Administrationsfonden eller mulige Omkostninger i Anledning af min Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med 1ste Prioritet efter Bankhæftelsen den mig ifølge Skjøde, thinglæst den 1ste April 1890, tilhørende Ejendom Matr. Nr 17a i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, med tilhørende Andel i Maglebrænde Sogns Konge- og Kirketiende, skyldsat for Hartkorn 6 Tdr 0 Skp 2 Fdk 2¾ Alb med Glskat 87 Kr 18 Øre, bestaaende af 50 3330/14000 Tdr Land, tilligemed Besætning og Inventarium, saaledes som samme i Taxationsforretningen findes beskreven, Sæd og Afgrøde paa Marken eller i Husene samt Gjødningen, og Assurancen paa alt dette med videre af Ejendommen faldende Indtægt og Interesse - hvilken Ejendom ved en d: 22¨ Juli 1890 afholdt Taxationsforretning er ansat til en Værdi i Handel og Vandel af 31825 Kr.
Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer, som ere medregnede ved Ejendommens Taxation, maatte blive erlagt for en slig Revenne, umiddelbart indbetales i Kassen som extraordinairt

Thingdagen d: 16¨ September 1890.

Afdrag paa Gjælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af vedkommende Terminsmaaned respective Juni eller December Maaned med nogen Del af, hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de anførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Afløsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural- eller Arbejdspræstationer, eller jeg undlader at holde Besætningen, Inventariet og Productbeholdningen ..... paahviler Pantet, og at Productbeholdning, Besætning og Inventatrium ere forsikrede mod Ildsvaade.
Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Creditkassens af Regjeringen approberede Statuter, tilligemed de Forandringer, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaa, ligesom jeg, hvis der i nogetsomhelst Tilfælde maatte opstaa Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som Frd. af 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes : 1) at paa hele Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter kgl. Capital 1300 Kr og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre. 2) at paa hele samme Sogns Kirketiende hæfter kgl. Capital 1100 Kr, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken; 3) at den herved pantsatte Ejendom henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes : a) paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller b) paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr 88 Øre foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge; 4) at der 3¨ Oktober 1882 er tinglæst Deklaration fra R. D. Staal angaaende Forpligtelse til at afse Grund til en Vejrmølle og Vej til samme. 5) at følgende Tiender ere constaterede : Præstetiende, der svares med 1 Td Hvede, Rug, Havre og Ærter (af hver Sort) og 1 Tdr 7 Skp 3¼ Fdk Byg; Smaaredsel til Præsten 3 Skp 0¾ Fdk Byg og Qvægtiende til samme 1 3/16 Fdk Byg og 6) at den 1¨ April 1890 er thinglæst kgl. Bevilling, hvorved det er tilladt, at den herved pantsatte Ejendom sammenlægges med Gaarden "Liselund", bestaaende af Matr. Nr 2a m. m. af Fjendstrup By, Maglebrænde Sogn.

p. t. Stubbekjøbing den 10de September 1890.
Jul. N. Nyholm

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed:
L. Ravnsgaard, Overretssagfører. A. Marckmann, Contorist
- Stubbekjøbing.

Læst inden Stb. Herreds Ret d: 16¨ September 1890.

P. M. Anker (L. S.)