Panteobligation

22 Juni 1897

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


51.

Konvertering

Panteobligation.

Jeg underskrevne Husejer Jørgen Jørgensen af Stangerup erkender herved, at jeg ved modtaget kontant Laan er bleven skyldig til Spare- og Laanekassen for Aastrup Sogn og Omegn den Kapital 1000 Kr, siger Et Tusinde Kroner.
Denne Kapital forpligter jeg mig til skadesløst at tilbagebetale efter ½ Aars Opsigelse i en 11 Juni eller

Tingdagen den 22 Juni 1897.

11December Termin og saalænge den hos mig indestaar at forrente samme med Fem p Ct pro anno, der erlægges med Halvdelen i hver ordinær Termin inden den 18de i Terminsmaanederne paa Sparekassens Kontor uden speciel Anfordring forud for det kommende Halvaar.
Saafremt ..... v. Fol 7 ..... giver jeg herved Prioritet og Panteret efter 800 Kr i den mig ifølge Skøde, tinglæst den 21 Juni 1892, tilhørende Ejendom Matr. Nr. 6ac af Stangerup By, Maglebrænde Sogn med Tilliggende af Hartkorn 0 Td 1 Skp 3 Fdk 1¾ Alb, Gammelskat Kr 3,47 med Konge- og Kirketiende saa og i Ejendommens ..... Interesse.
Til Bekræftelse under min Haand i Overværelse af 2 Vidner med Tilføjende at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes, at paa hver hel Gaard under Godset hviler Kapital Kr 83,62 med solidarisk Ansvar for udstykkede Parceller, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge, at der for Tiende af det privilegerede Hartkorn i Stangerup svares aarlig Refusion til Kirken Kr 29,35, til Præsten Kr 29,35 og til Degnen 3 Kr 30 Øre, at der paa Sognets Kirketiende hviler 1100 Kr, der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have frie Stolestader i Kirken, og at der paa Sognets Kongetiende hviler Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion stor 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre, at Naboen P. Rasmussen har Vejret over den pantsatte Ejendom, og at Retsanmærkning frafaldes og, at en senere Prioritetshaver ikke har samtykket i, at nærværende Obligation maa forrentes med 5% p A.
I Afdrag paa Kapitalen betaler jeg aarlig 20 Kr med Halvdelen 10 Kr hver Juni og December Termin første Gang i Decbr Termin d. A. Udebliver et Afdrag nogensinde over Forfaldstid, er hele Gælden eller hvad deraf staar til Rest. straks forfalden til skadesløs Betaling, om Kreditor fordrer det.
Til yderligere Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital med Renter og Omkostninger indestaa vi medunderskrevne Husejere Lars Jørgen Jørgensen af Falkerslev og Rasmus Jørgensen af Virket som Kautionister og Selvskyldnere en for begge og begge for en. Dersom nogen af Kautionisterne maatte forandre Bopæl, dersom nogen af Kautionisterne maatte sælge sin Ejendom eller dele deraf ved Købekontrakt, Skøde eller andet Dokument, dersom nogen af Kautionisternes Boer maatte komme under Skiftebehandling, da er i ethvert enkelt af disse Tilfælde Kapitalen med alt deraf Dependerende straks forfalden til Betaling, om Kreditor fordrer det.
Der afholdes Kautionisterne beneficium cedendarum actianum.

Skrevet i Stubbekjøbing den 15 Juni 1897
Jørgen Jørgensen

Som Kautionister og Selvskyldnere
L. J. Jørgensen R Jørgensen

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering
Peder Frederiksen af Lidstrup M Munk

Læst

Tingdagen den 22 Juni 1897.

inden Stb Herreds Ret den 22 Juni 1897.

Det attesteres, at nærværende Obligation i Medfør af Lov 15 Febr 18959 er stempelfri.

P. M. Anker (LS)