Panteobligation

27 Juli 1897

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


20.

Stempel Kr 3,85

Udslettet den 24de Juni 1902 nr. 29.

Panteobligation.

stor 2318 Kr 37 Øre udstedt af Bødker Hans Peter Nielsen Boesen til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Bødker Hans Peter Nielsen Boesen, som er bleven Ejer af den ifølge Obligation, tinglæst den 11 December 1888, af Parcellist Rasmus Larsen (Boesen) til "Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter" ; dens 5te Serie 1ste Afdeling pantsatte Ejendom : Huset Matr Nr 7 og Parcellen Matr Nr 3e i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt, med tilhørende

Tingdagen den 14 September 1897.

Konge- og Kirketiende, overtager herved den ifølge nysnævnte Obligaion tilbagestaaende Restgæld til et Beløb af 2318 Kr 37 Øre og erkender saaledes. at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til dennes 5te Series 1ste Afdeling : To Tusinde, Tre Hundrede og Atten Kroner 37 Øre. I Forhold til den oprindelige ved den forannævnte Oblgations stiftede Gæld til Beløb 2400 Kr er To Tusinde og Fire Hundrede Kroner bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidearisk ansvarlig med de øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af Seriens Afdelinger for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig har afgjort mit Mellemværende med Foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelige Gælds Beløb erlægger jeg aarlig fra 11 Juni 1897 at regne, og indtil Gælden er betalt, 4½ er fire og en halv Procent eller 108 Kr, hvoraf Halvdelen eller 2¼ Procent erlægges i hver 11 Juni og ligeledes Halvdelen eller 2¼ Procent i hver 11 December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 8 Øre pr 100 Kroner af Gældens oprindelige Beløb Seriens Reserve- og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 Procent pro anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gælden. Saafremt Laanet ikke maatte være helt afviklet i den 128de Termin efter dets Stiftelse, skal Restbeløbet i den 128de Termin indbetales tilligemed den sidste halvaarlige Ydelse. Kapitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for med seks Maaneders Varsel eller, forsaavidt jeg betaler med Seriens rentebærende Kasseobligationer af samme Afdeling, hvilke Foreningen er pligtig at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel i enhver af de nævnte Terminer at afbetale Gælden enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke tør være under 100 Kroner, dog at nærværende Panteobligation ikke kan kvitteres til Udslettelse, forinden den til Laanet svarende Andel af Seriens Konverteringsomkostninger er betalt. Hvis Seriens Reserve- og Administrationsfond, Omkostninger i Anledning af Fordringens Foranstaltning til Varetagelse af dens Tarv i hvilkensomhelst Retning fornanlediget Udgift eller Bekostning, derunder ogsaa i alle Tilfælde Sagføresalær, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med Prioritet efter Arvefæsteafgiften og oprykkende efter 500 Kr er Fem Hundrede Kroner til det Classenske Fideikommis den i Taksationsforretning af 22 Oktober 1888 og dennes Paategning af 23 November s. A. af Foreningens Taksationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som er tinglæst den 29 Juni 1897, tilhørende, i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt, beliggende Ejendomm bestaaende af :
a. Huset

Tingdagen den 14 September 1897.

Matr Nr 7 med tilliggende Jorder skyldsat for
- Hartkorn 2 Skp 1 Fdk 2¼ Alb, Glskt 4 Kr 41 Ø
og b. Parcellen 3e
- skyldsat for Hartkorn 4 - 1 - 0½ - do 7 - 12 -
- ___________________________
- ialt Hartkorn 6 Skp 1 Fdk 0½ - - Glskt 11 Kr 53 Ø
med tilhørende Konge- og Kirketiende, med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, disses mur-, nagel- eller jordfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Komfurindretninger indbefattede, samt Brandredskaber, Jordernes Avl og Afgrøde i Hus og paa Mark, utærsket Sæd, Hø, Halm og Gødning, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Besætning og Inventarium, Avls- og Mejeriredskaber samt Tolkesenge med Tilbehør, alle de Pantsatte Genstandes Assurancesummer og al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, Alt saaledes som det er og forefindes og med de Rettigheder og Forøgelser og Forbedringer som senere maatte tilkomme. Forsaavidt nogen af de til Pantet hørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer maatte blive afløst i den Tid, hvori Gældsforholdet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt herfor, umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som ekstraordinært Afdrag paa Gælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af vedkommende Terminsmaaned med nogen Del af, hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de ovenanførte Terminer, eller det ved Omtaksation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Aflæsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural- eller Arbejdspræstationer, eller jeg undlader at holde Bygningerne med forannævnte Tilbehør, Besætningen, Inventariet og Produktbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restance med Hensyn til de Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af de oprindelige Debitorer, eller Gødning bortføres fra Ejendommen, eller den pantsatte Besætning og Inventarium formindskes eller forringes med Halvdelen, eller mit Bo tages under Konkursbehandling ..... v Fol 9 ..... som Forordningen af 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes, at de foranprioriterede Arvefæsteafgifter svares aarlig af Matr Nr 7 med 2 Td 4 Skp Byg og af Matr Nr 3e med 1 Td 4 Skp 3½ Fdk Byg til det Classenske Fideikommis som ved hver Forandring af Ejer tilkommer en Rekognition af Matr Nr 7 af 2 Fdk Td Byg.
Jagtretten paa Matr Nr 7 er forbeholdt Fideikommisset indtil alle Ejendommene i Alkestrup ere afhændede.
Udstykning eller Bortleje over 50 Aar maa ikke finde Sted uden Fideikommissets Samtykke. Alle Adkomster skulle foruden Tinglæsningen være forsynede med Kvittering for Rekognitionens Erlæggelse. Paa hele Sognets Kongetiende hæfter 1300 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre. Paa hele Sognets Kirketiende hæfter kongelig Kapital 1100 Kr

Tingdagen den 14 September 1897.

og alle Husfolkene i Fjendstrup have fri StolestaderOver Matr Nr 3e er forbeholdt Vej til en udlagt Tørvelod.
De foranprioriterede 500 Kr til det Classenske Fideikommist forrentes med 5% pa.
Efter Lov af 23 Januar 1862 paahviler der Ejendommen konstateret Præstetiende og Matr, Nr 3e tillige Kvægtiende til Præsten.

Skrevet i Stubbekjøbing den 1 Septbr 1897
Hans Peter Nielsen Boesen

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed, Dateringens Rigtighed og Debitors Fuldmyndighed :
P. Sørensen Gaardejer Maglebrænde H Munk, Herredsfuldm. Stubbekjøbing

Læst inden Stb Herreds Ret den 14 September 1897

P. M. Anker (LS)