Panteobligation

24 Oktober 1899

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


7.

Stempel 35 Øre.

Udslettet 12/1 1919 No 70.
Panteobligation

stor 211 Kr. 25 Øre udstedt af Parcellist Rasmus Jørgensen til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Parcellist Rasmus Jørgensen, som er bleven Ejer af den ifølge Obligation tinglæst den 9 Marts 1869, af Parcellist Jørgen Rasmussen, senere afløst af Enken ifølge utinglæst Paategning, til "Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter", dens 2´ Serie pantsatte Ejendom : den bebyggede Parcel Matr. No 3b i Alkestrup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt, med den til Ejendommen hørende Konge- og Kirketiende, overtager herved den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgæld til et Beløb af 211 Kr. 25 Øre, og erkender saaledes, at jeg ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til dennes 2´ Serie : To Hundrede OG Elleve Kroner 25 Øre. I forhold til den oprindelige af en tidligere Ejer stiftede Gæld til Beløb 300 Rdl - 600 Kr. er Sex Hundrede Kroner bliver jeg altsaa ifølge foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med de øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af 2´ Serie for alle af denne Serie indgaaede forpligtelser, indtil jeg statutmæssig har afgjort mit Mellemværende med foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelige Gælds-Beløb erlægger jeg aarlig fra 11 Juni 1899 at regne, og indtil Gælden er betalt, 4⅖ er fire og to Femtedel Procent eller 26 Kr. 40 Øre, hvoraf Halvdelen

Tingdagen, den 24 Oktbr. 1899.

eller 2⅕ Procent erlægges i hver 11 Juni og ligeledes Halvdelen eller 2⅕ Procent i hver 11 Decbr. Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 5 Øre pr. 100 Kr. af Gældens oprindelige Beløb Seriens Reserve og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 3½ p. Ct. p. a., og Resten afskrives som Afdrag paa Gælden. Saafremt Laanet ikke maatte være helt afviklet i den nævnte 90de Termin efter dets Stiftelse, skal Restbeløbet i den nævnte 90' Termin indbetales tilligemed den sidste halvaarlige Ydelse.
Kapitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for med seks Maaneders Varsel eller forsaavidt jeg betaler med Seriens rentebærende Kasseobligationer, hvilke foreningen er pligtig at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel i enhver af de nævnte Terminer at afbetale Gælden enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke bør være under 100 Kroner.
Hvis Seriens ..... v. fol 12 ..... pantsætter jeg herved med første Prioritet næstefter en aarlig Afgift til det Classenske Fideikommis af 5 Td. 7 Sk. 1¼ fk. Byg, men jevnsides med de ifølge Obligation, som tinglæses samtidig hermed, ligeledes til foreningens 2den Serie skyldige 1296 Kr. 50 Øre med statutmæssige forpligtelser i forhold til 4.400 Kr., den i Taksationsforretninger af 22de Novbr. 1863 og 12 Novbr. 1865 af foreningens Taksationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som er tinglæst den 6 Juni 1899, tilhørende Ejendom : Parcellen Matr. No 3b i Alkestrup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds jurisdiktion i Maribo Amt, af Hartk. 1 Td 7 Sk. 3 Fk. 0¼., Glskat 26 Kr. 25 Øre, med den til Ejendommen hørende Konge- og Kirketiende, med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, disses mur-, nagel- eller jordfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Komfurindretninger indbefattede, samt Brandredskaber, Jordernes Avl og Afgrøde i Hus og paa Mark utærsker Sæd, Hø, Halm og Gødning, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Besætning og Inventarium, Avls og Mejeriredskaber samt Falkesenge med Tilbehør, alle de pantsatte Genstandes Assurancesummer ..... som Frd. af 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes ..... v. No 6 ..... Tiender.

Alkestrup men skrevet i Stubbekjøbing d. 11 Oktbr. 1899.
Rasmus Jørgensen.

Til Vitterlighed om underskriftens Ægthed, Dateringens Rigtighed og Debitors fuldmyndighed.
L. P. Piil. H. Munk.
Gaardejer, Sortsø. Herredsfuldm., Stubbekjøbing.


Læst inden Stb. Herreds Ret d. 24 Oktbr. 1899.

E. Oldenburg, kst.
(L. S.)