Skøde

6 December 1881

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


14.

Stempel 1 Kr.

Skjøde.

Direktionen for det Classenske Fideikommis.
Gjør vitterligt: at vi i Følge kgl. Bevilling af 6te Januar 1852, tinglæst den 12 Febr. næstefter, og Kjøbekontrakt af 3 August 1880 have solgt og afhændet, ligesom vi herved skjøde og overdrage til Niels Jensen det af hans afdøde Svigerfader Anders Pedersen sidst i Fæste hafte Hus i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn nemlig :
Matr. Nr. 9a af Hartkorn ¨ Td. 3 Skp. ¨ Fdk. ½ Alb. Gammelskat 5,34
- - 9b - - - ¨ - ¨ - 1 - ¼ - - ¨ 0,49
i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred, der som anført efter den ny Matrikul staar for samlet Ager og Engs Hartkorn ¨ Td. 3 Skp. 1 Fdk ¾ Alb. og Gammelskat 5 Kr. 83 Øre. med dets Bygninger og tilliggende Jord, imod at Kjøberen Niels Jensen for det til ham saaledes Afhændede udreder en Kjøbesum af 1800 Kr. skriver Et Tusinde og Otte Hundrede Kroner samt tilsvarer Fideikommisset som en den solgte Ejendom paahvilende uopsigelig Afgift 3 Td. 2 Skp. 2 Fdk skriver Tre Tønder To Skjepper og To Fjerdingkar Byg aarligt, der af Niels Jensen og efterkommende Ejere betales paa Cor-

Tingdagen den 6 December 1881.

celitze Skriverstue med Penge efter hvert Aars Kapitalstaxt for Falster Land, Nykjøbing Amt, saasnart denne er sat; hvilken Afgift er prioriteret i den solgte Ejendom næstefter de denne paahvilende Skatter og Afgifter til det Offentlige, og i Tilfælde af Udstykning fordeles paa Parcellerne efter Hartkornet.
Af fornævnte Kjøbesum er 800 Kr. contant indbetalt til os og Resten 1000 Kr. berigtiget derved, at Kjøberen har udstædt sin Panteobligation af Dags Dato til Fideikommisset med Sikkerhed i Matr. Nr. 9a af den ham overdragne Ejendom næstefter fornævnte 3 Td. ¨ Skp. 1⅓. Fdk Byg aarlig Afgift till Fideikommisset.
Præstetiende svares aarlig med 3 Skp. Byg.
Ved dette Skjøde er hævtet en Gjenpart af Matrikulskortet, som viser Grænserne af den Ejendom, som er Gjenstand for nærværende Overdragelse, men da denne afhændes saledes, som Fideikommisset hidtil har ejet den, skal bemeldte Kort ikke medføre nogetsomhelst Ansvar for os, eller efterkommende Direktioner for Fideikommisset i Henseende til Omfang eller Størrelse af det paagjældende Areal eller i nogen anden Maade.
Aktieretten for den indfriede Del af Bankhæftelsen er Kjøberen uvedkommende.
Og da Niels Jensen som forommeldt nu har fyldestgjort. Fideikommisset for den akkorderede Kjøbesum, saa skal den saaledes afhændede Ejendom imod nøjagtig Opfyldelse fra Kjøberens og efterkommende Ejeres Side af de overtagne og det Solgte paahvilende Forpligtelser være og forblive Niels Jensen hans Arvinger og andre senere lovlige Erhververe tilhørende som des fuldkomne Ejendom.
Til Bekræftelse herom have vi udstædt dette Skjøde, der kan tinglæses imod, at Kjøberens Panteobligation og Deklaration om den aarlige Byafgift af Dags Dato til Fideikommisset samtidig læses til Tinge uden præjudicerende Anmærkning, hvorhos be-

Tingdagen den 6 December 1881.

stemmes, at ethvert senere Skjøde eller andet Adkomstdokument paa denne Ejendom eller Dele deraf skal, forinden det tinglæses forevises for Fideikommissets Befuldmægtigede paa Corselitze, som forsyner det med Forevisningspaategning uden Betaling.

Kjøbenhavn og Corselitze i Direktionen for det Classenske Fideikommis den 30te November 1881.
Haxthausen. Tillisch. Rosenørn Lehn. / Saugman

I Henhold til Indenrigsministeriets Skrivelser af 8 Januar og 23 Febr. d. A. og vedhæftede Kort paategnes nærværende Skjøde til Tinglæsning.

Lolland-Falsters Stiftamt den 3die December 1881.
Holsten.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 6 December 1881 dels som Skjøde dels med Hensyn til Adkomstdokumenternes Forevisning.

Protokolleret tillige med Kjøbekontrakten.

Madsen
kst. (L. S.)

Stempel 1 Kr.

Kjøbekontrakt.

Jeg underskrevne Godsforvalters Saugman paa det Classenske Fideikommis' Vegne sælger herved i Medhold til allerhøjeste Bevilling af 6 Januar 1852 og Fideikommisdirektionens Resolution af 4 Juni 1880 til Niels Jensen det af ham til Niels Jensen der af hans tidligere afdøde Svigerfader Anders Pedersen og nu afdøde Enke i Følge Fæstebrev tinglæs 17 Decbr. 1840 i Fæste hæfte Hus Matr. Nr. 9 af Alkestrup By i Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred, der staar for Ager og Engs Hartkorn 3 Skp. 1 Fdk ¾ Alb. og Gammelskat 5 Kr. 83 Ø. med Bygninger og Jorder til Ejendom paa følgende Vilkaar :
1. Af Kjøbesummen som er 1800 Kr. skriver Et Tusinde og Otte Hundrede Kroner skal 800 Kr. kontant udbetales paa Corselitze Godskontor i 11 Ju-

Tingdagen den 6 December 1881.

ni Termin 1881, hvorimod de øvrige 1000 Kr. blive indestaaende Ejendommen imod Panteobligationens Udstedelse overenssemmende med fornævnte allerhøjeste Bevilling og de for Udlaan af offentlige Stiftelsers Midler gjældende Anordninger samt mod Forrentning med 4% p. A. fra 11 December 1880 at regne, fra hvilken Termin indtil Betaling sker ogsaa erlægges Renter 4 p. C. p. A. af de 800 Kr. som kontant skal udbetales i 11 Juni 1881.
2. I aarlig Afgift af Ejendommen erlægger Kjøberen og efterfølgende Ejere fra 1 Januar 1881 at regne 3 Td. 2 Skp. 2 Fdk Byg, som betales med Penge efter Kapitalstaxten saasnart denne er sat.
3. Ved denn Kontrakts Underskrift ..... vide pagina 587 ..... og den af Fideikommissets Direktion approberede Formular for Huse i Maglebrænde Sogn.
8. Originalen af denne Kontrakt, som i Medhold af Lov af 4 Juli 1850 og 19 Febr. 1861 er udstedt paa stemplet Papir til 1 Kr. forbliver i Fideikommissets Værge og en bekræftet Gjenpart der af leveres Kjøberen.
Jeg underskrevne Niels Jensen indgaar i Et og Alt ovenstaaende Betingelser og forpligter mig til at opfylde denne Kontrakt i alle dens Punkter, hvorhos den til ydermere Sikkerhed for Udbetalingen af 800 Kr. i 11 Ju- Termin 1881 medunderskrives af Parcellist Rasmus Larsen af Alkestrup som Kautionist og Selvskyldner.

Corselitze og Alkestrup den 3 August 1880

Som Sælger Som Kjøber Som Kautionist
Saugman. Niels Jensen. R. Larsen.

Til Vitterlighed.
Morten Hansen. A. Olsen.