Panteobligation

27 Juni 1882

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


11.

1886 d 3/8 No 5 læst Transport.

Udslettet 13/12 1897 No 69.

Stempel 3 Kr. 30 Ø.

Panteobligation

Underskrevne Gaardejer Ole Olsen (Hjulmand) af Stangerup erkjender herved at være skyldig til Broopsynsmand Jens Hansen Enkrichsen i Nykjøbing paa Falster 2000 Kroner, hvilke To Tusinde Kroner jeg forpligter mig til fra den 11te ds. at regne i Medfør af forventet Bevilling at forrente med 5 - fem - Procent aarlig, Halvdelen hver 11 Juni og Halvdelen hver 11 Decbr., og til skadesløst at betale den 11 Juni eller 11 December, til hvilken Kapitalen med et halvt Aars Varsek opsiges til Udbetaling fra Kreditors eller min Side, dog at Kapitalen ikke efter saadan Opsigelse fra Kreditors Side skal kunne fordres udbetalt tidligere end den 11 Juni 1887 eller en senere 11 Juni eller 11 December.
Saafremt Renten ikke erlægges senest den 18de i vedkommende Terminsmaaned eller nedennævnte Pant ikke tilbørlig vedligeholdes eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg paadrager Pantet nogen Restanse af Renter eller Afdrag paa forudprioriteret Gjæld, eller jeg ved Kjø-

Tingdagen den 27 Juni 1882.

bekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en Anden den pantsatte faste Ejendom eller nogen Del af samme, er Kapitalen om Kapitalen Kreditor fordrer det, strax uden Opsigelse og uden Hensyn til den af de foranstaaende Vilkaar følgende Uopsigelig i visse Aar fra Kreditors Side forfalden til skadesløs Betaling. I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig og Arvinger, der skulle hæfte efter denne Obligation En fo Alle og Alle for En, den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828, og forpligter mig til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ting efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig boende o ethvert Anliggende, som vedkommer mine Forpligtelser efter nærværende Obligation. Jeg vedtager endelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde i hvilke Saadant i Medfør af Loven af 29 Marts 1873 § 15 kan vedtages.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Opsigelsem Inddrivelse eller paa anden Maade foranledige Omkostninger giver jeg herved Krditor Panteret i den mig i Følge Adkomst, tinglæst 11 Januar 1870, tilhørende Gaard Matr. Nr. 4a og 4b i Stangerup By, Maglebrænde Sogn med Byg- og Jorder af Hartkorn under Matr. Nr. 4a 2 Td. 6 Skp. 1 Fdk. 1½ Alb., og under Nr. 4b 2 Td. ¾ Alb. af samlet Gammelskat 61 Kr. 14 Ø. med Anpart i Stangerup Skov (ikke særskilt matrikuleret for denne Ejendom) samt det i Stangerup By beliggende Hus med Tilliggende, der tillige uden særskilt Matrikel-Nummer er matrikuleret under det ovenanførte Hartkorn, samt med Ejendommens Konge og Kirketiende, Besætning og Inventarium, Bygningernes mur og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance, Jordernes Avl og Afgrøde, Besætning

Tingdagen den 27 Juni 1882.

og Inventarium den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Brandforsikringssum og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse, Alt med Prioritet næstefter 14000 Kr. Pantegjæld til 5 % p. A., samt Aftægt til min Hustrus Forældre, det forbeholdes derhos, at der paa den samlede Gaard Matr. Nr. 4 hæfter til Stangerup Hospital 83 Kr. 62 Øre samt Refusion til Beløb 193 Kr. 79 Ø og forskjellige ikke til Penge anslaaede Naturalier; at Maglebrænde Sogns Kongetiende er behæftet med Kgl. Kapital 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing lærde Skole 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre; og at Maglebrænde Sogns Kirketiende er behæftet med Kgl. Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup skulle have fri Stolestader i Kirken. Der indrømmes Kreditor Oprykningsret eftesom deforud prioriterede Forhæftelser maatte andrages, indfris eller bortfalde.

Stangerup skrevet i Nykjøbing paa Falster den 23 Juni 1882.
Ole Olsen Hjulmand.

Til Vittelrighed om rigtig Datering.
L. P. Blæsberg. Th. Andresen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 27 Juni 1882.

Madsen
kst. (L. S.)