Panteobligation

10 September 1889

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


3.

Stempel Kr 1,30..

Udsl 2/9 1926 Nr. 1755

Panteobligation.

Undertegnede Husejer Niels Peter Jensen som er bleven Ejer af den ifølge Obligation thinglæst den 22¨ Febr 1887, af Husejer Carl Frederik Nielsen til "!Kreditforeningen af Ejere af mindre Ejendomme paa Landet i Østifterne" pantsatte Ejendom, Matr. Nr 4i af Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, overtager herved den ifølge P i Ejendommen endnu tilbagestaaende Gjæld til Kreditforeningen til Beløb af 784 Kr 51 Øre og erkjenden saaledes, at jeg ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem af bemeldte Forening er bleven skyldig til denne syv hundrede og otti fire Kroner 51 Øre. I Forhold til den oprindelige stiftede Gjæld 800 Kr, er otto hundrede Kroner, bliver jeg saaledes i Følge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med dens øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer for alle af Foreningens indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig er udtraadt af den. Af den nævnte oprindelige Gjælds Beløb erlægger

Thingdagen den 10´ September 1889.

jeg aarlig - indtil Omkostningerne ved den i Henhold til Statuttillæg af 5¨ Februar 1889 iværksatte Konvertering ere dækkede, - 5⅕, er fem en Femtedel, pCt. eller Kr 41,60 hvoraf Halvdelen eller Kr 20,80 erlægges hver 11¨ Juni og 11¨ December. Det første halvaarlige Bidrag erlægges den 11¨ September December 1889 med 20 Kr 80 Øre for Tidsrummet fra 11¨ Juni 1889 til 11¨ December 1889. Af de nævnte halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 19/100 pCt af Laanets Størrelse pr. 11¨ Juni 1889 Foreningens Reserve- og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 3½ pCt. aarlig, og Resten afskrives som Afdrag paa Gjælden samt anvendes til Dækning af Omkostningerne ved Konverteringen, indtil disse ere betalte. Ydelsen nedsættes derefter til 4 17/20 pCt aarlig eller 2 17/40 pCt. halvaarlig af Gjældens oprindelige Beløb. Kapitalen er fra Foreningens Side uopsigelig, saalænge nærværende Obligations Bestemmelser nøjagtigt opfyldes. Derimod staar det mig frit for med 6 Maaneders Varsel, eller forsaavidt jeg betaler med de af Foreningens udstedte Obligationer, hvilke Foreningen er pligtig at modtage til deres paalydende Beløb, da uden foregaaende Varsel i enhver af de fornævnte Terminer at afbetale Gjælden enten i det hele eller afdragsvis, dog at intet Afdrag maa være under 50 Kr, Alt i Overensstemmelse med Foreningens Statuter § 21. Afdrag paa Gjælden fritager mig imidlertid ikke for at svare de samme halvaarlige Ydelser af Hovedstolen som tidligere eller for at bære det fulde solidariske Ansvar for Foreningens Forpligtelser i Forhold til Hovedstolen. Ej heller kan Gjældens Indfrielse, forinden Konverteringsomkostningerne ere dækkede, fritage mig for at tilsvare den paa mit Laan faldende Andel af de udækkede Konverteringsudgifter.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg efter nærværende Obligation til nogen Tid maatte være Foreningen skyldig være mig Kapital, Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag eller Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikring og Inddrivelse saavel som overhoved for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med 1ste Prioritet den mig ifølge Skjøde, læst 2¨ Juli 1889, tilhørende Ejendom Matr. Nr 4i af Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, af Hartkorn 1 Skp 0 Fdk ¼ Alb, Glskat Kr 2,43, med et Areal af 14740  Alen (hvorom Retsanmærkning frafaldes), med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, disses grund-, mur- og nagelfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Komfurindretninger, Avl og Afgrøde, - tærsket og utærsket -, Gjødning, Besætning, Inventarium og Redskaber, al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, saavel som samtlige pantsatte Gjenstandes Assurancesummer, der for Bygningerne for Tiden andrage 1350 Kr, Alt, saaledes som Pantet, der ved Taxationsforretning af 28¨ Januar 1887 er vurderet til 1800 Kr, nu er og forefindes eller herefter maatte blive forøget og forbedret.
Dersom jeg udebliver med noget halvaarlig Bidrag ud over Udgangen af Juni eller December Maaned, eller jeg lader Pantet forringe eller forfalde saaledes, at det ved en paa min

Thingdagen den 10¨ September 1889.

Besætning foretagen Omtaxation befindes ikke længer at yde statutmæssig Sikkerhed, eller jeg undlader at holde pantsatte Gjenstande assurerede imod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet nogen Restance af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender eller af andre Ejendommen paahvilende Præstationer eller Behæftelser, da er Kapitalen eller dens Rest til saadan Tid tilligemed Alt, hvad videre jeg skylder efter denne Obligation, i ethvert enkelt af de nævnte Tilfælde strax forfalden til skadesløs Betaling, og Foreningens Bestyrelse i Henhold til Lov ad 29¨ Marts 1873 § 15 berettiget til uden foregaaende Lovmaal og Dom, strax at gjøre Udlæg i Pantet og lade samme bortsælge ved offentlig Auktion eller i fornødent Fald udlægges Foreningen til Ejendom. Det samme gjælder ogsaa, saafremt jeg skulde undlade inden Udgangen af hvert Aars Marts Maaned at tilstille Foreningens Repræsentant for ----- Amt tilstrækkeligt Bevis for, at der ikke paahviler Pantet nogen Restance, og at de pantsatte Gjenstande ere behørig assurerede imod Ildsvaade. I Henhold til § 17; Foreningens Statuter er jeg derhos pligtig til, naat jeg udebliver med noget halvaarlig Bidrag udover Udgangen af Juni eller December Maaned, s at svare ½% af Restancen som Strafrente for den løbende Maaned og fremdeles ½ pCt for hver begyndende Maaned, indtil Betaling skeer.
Foreningens Repræsentant og Bestyrelse, eller hvem disse dertil bemyndige, ere berettigede til til enhver Tid at undersøge Pantets Tilstand, hvorhos jeg er pligtig til angaaende samme at meddele alle Oplysninger, som maatte blive forlangte af mig.
Alle Indbetalinger, hvortil jeg er pligtig efter nærværende Obligation blive portofrit at erlægge paa Foreningens Kontor i Kjøbenhavn eller paa hvilket andet Sted, Forenigens Bestyrelse maatte anvise mig.
Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Foreningens af Indenrigsministeriet under 30 Septbr 1880 stadfæstede Statuter med senere Tillæg samt med de Forandringer, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaa i den Tid, hvori jeg er Debitor efter denne Obligation, ligesom jeg, hvis der i nogetsomhelst Tilfælde maatte opstaa Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold, er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som Frd. af 25de Januar 1828 hjemler.
Det bemærkes, at en tidligere Ejer, Sognekaldet i Maglebrænde, har manglet thinglæst Adkomst, og at Ejendommen er tiendepligtig.

Skrevet i Stubbekjøbing den 5¨ September 1889.
Niels Peder Jensen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed, Dateringens Rigtighed, Debitors Fuldmyndighed, samt om at Obligationen forinden Underskriften er læst af Debitor.
J. Munk Kjøbmand. H. Munk, By- og Herredsfuldm.
- Stubbekjøbing.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 10¨ September 1889.

Wineken (L. S.)