Panteobligation

15 Oktober 1889

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


2.

Stempel Kr 2,50.

Udslettet 14/7 1908 N 13.

Panteobligation stor Kr 1500,29, udstedt af Gaardejer Hans Mathiasen til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Gaardejer Hans Mathiasen, som er bleven Ejer af den ifølge Obligation, thinglæst den 26¨ April 1887 af Gaardejer Hans P. Nielsen til "Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter", den 2den Serie pantsatte Ejendom : Gaarden Matr Nr 5e i Stangerup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt med tilhørende Andel i Sognets Konge- og Kirketiende, overtager herved den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgjæld til et Beløb af Kr 1500,29 og erkjender saaledes, at jeg ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening er bleven skyldig til dennes 2den Serie : Eet Tusinde og Fem Hundrede Kroner 29 Øre. I Forhold til den oprindelige, af en tidligere Ejer stiftede Gjæld til beløb 2400 Kr, er To Tusinde og Fire Hundrede Kroner bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med

Thingdagen den 15´ October 1889.

dens øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af 2den Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssige har afgjort mit Mellemværende med Foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelige Gjælds Beløb erlægger jeg aarlig fra 11¨ Juni 1889 at regne og indtil Gjælden er betalt 5 er fem Procent eller 120 Kroner, hvoraf Halvdelen eller 2½ Procent ..... v P. 390 ..... pantsætter jeg, herved med første Prioritet efter Andelen i nedennævnte Hæftelser og Refusioner den i Taxationsforretning af 7¨ April 1880 af Foreningens Taxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som er thinglæst den 23¨ Juli 1889, tilhørende Ejendom : Gaarden Matr. No 5e i Stangerup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt med Tilliggende Jorder, skyldsatte for Hartkorn 2 Tdr 4 Skp 2 Fdk 0¾ Alb, Glskat 30 Kr 31 Øre med tilhørende Konge- og Kirketiende, med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger disse mur- nagel- eller jordfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Comfurindretninger indbefattede samt Brandredskaber, Jordernes Avl og Afgrøde, i Hus og paa Mark, tærsket og utærsker, Hø, Halm og Gjødning, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Besætning og Inventarium, Avls- og Mejeriredskaber, alle de pantsatte Gjenstandes Assurancesummer og al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, Alt saaledes som det er og forefindes og med de Rettigheder og Herligheder, hvormed jeg ejer Ejendommen samt med de Forøgelser og Forbedringer, som senere maatte tilkomme. Forsaavidt nogen af de til Pantet hørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer - maatte blive afløst i den Tid, hvori Gjældsforholdet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt herfor umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som Extraordinairt Afdrag paa Gjælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af vedkommende Terminsmaaned med nogen Del af, hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de ovenanførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilsyner mig Afløsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural - eller Arbejdspræstationer, eller jeg und-

Thingdagen den 185´ October 1889.

lader at holder Bygningerne med forannævnte Tilbehør, Besætningen, Inventariet og Produktbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restance af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller Restance med Hensyn til de Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af de tidligere Debitorer, da er Kapitalen eller hvad deraf ..... Bygningerne med forannævnte Tilbehør, Produktbeholdning, Besætning og Inventarium ere forsikrede ..... som Frd. af 25 Januar 1828 forskriver.
Den pantsatte Ejendom hører under Stangerup Gods og bemærkes i saa Henseende, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller, og at der paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge, samt at der den 1ste Juli 1852 er læst Deklaration betræffende Anlæggelsen og Vedligeholdelsen af en Vej over Ejendommen fra Stangerup til Rodemark. Paa Sognets Kongetiende hviler kongelig Kapital 1300 Kr og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre og paa hele Sognets Kirketiende kongelig Capital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
Der paahviler den pantsatte Ejendom Vederlag for Præstetiende og for Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten; men der findes ikke Noget thinglæst om, at den indløselige Del af Bankhæftelsen paahviler Pantet.

Skreven i Nykjøbing paa Falster den 5te October 1889.
Hans Mathiasen

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed.
Axel Teisen, Overretssagfører. Johan Pedersen, cand. jur..
- Nykjøbing p F

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 15¨ October 1889.

Wineken. (L. S.)