Aftægtskontrakt

21 April 1891

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


9.

Stempel 1 Kr. 65 Øre.

Afl. Aftægt til Karen Nielsdatter 13/3 1900 No 22.

Aftægtsbrev.

Jeg underskrevne Husmand Niels Peter Larsen i Fjendstrup forpligter herved mig og Arvinger, disse en for alle og alle for en, til at yde Karen Nielsdatter, Enke efter Fæstehusmand Ole Hansen Sjællænder af Fjendstrup, saalænge hun lever, frit Ophold og Underhold - være sig Husly, Kost, Lys, Varme og Vask -, sammen med mig og min Familie, Lægehjælp, Medicin, samt Pleje og Pasning i Sygdoms- og Alderdomstilfælde. For det stemplede Papirs Skyld ansættes disse Ydelser til en Værdi af 200 Kr om Aaret.
Til Sikkerhed for skadesløs Opfyldelse af denne min Forpligtelse pantsætter jeg herved med Prioritet næstefter 1025 Kr, hvilkesomhelst Midler paa flere Peioriteter, end og til højere Rente end 4% p. a. den mig ifølge Skjøde tinglæst 9de December 1890 tilhørende Ejendom 2b i Fjendstrup, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 3 Skp 0 Fdk. 1 Alb; Gammelskat 4 Kr 37 Øre, samt Konge- og Kirketiende, Bygningernes mur- og nagelfaste Tilbehør, hvorunder Kakkelovne og Komfurindretninger skulle henregnes, Ejendommens Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde, Bygningernes og øvrige pantsatte Ejendeles Assurancesum saa vel som al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse.
I Tilfælde af Søgsmaals underkaster jeg mig og Arvinger den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828, hvorhos vi uden Hensyn til Bopæl eller Opholdssted skulle være pligtige til at møde for den Forligskommission og Ret, hvorunder Pantet

Tingdagen d. 21de April 1891.

hører, efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom.
Det bemærkes, at en tidligere Ejers Adkomst paa Kirketienden er mangelfuld, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre og paa samme Sogns Kirketiende kgl. Kapital 1100 Kr, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, samt at der paahviler Ejendommen Præstetiende og Bygafgift til Stubbekjøbing - Maglebrænde Sognekald.

Til Bekræftelse under min Haand i 2 Vidners Overværelse.

p. t. Stubbekjøbing, d. 17de April 1891.
Niels Peter Larsen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Th. Jensen. A. Marchmann.

Læst inden Stbk. Herreds Ret d. 21de April 1891.

P. M. Anker (L. S).