Jernbanen

Stubbekøbing - Nr. Alslev

https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A2b6ea74e-cb81-4e3b-9ff3-943e9a5ee8ac/query/maglebr%C3%A6nde



Den nordfalsterske Bane.
-:-
Amtsraadet bevilger Tilskud.
---
Forretningsudvalget for en projekteret Jernbane fra Stubbekøbing gennem Maglebræmde, Torkildstrup, Lillebrænde og Gunslev Kommuner til Nr. Alslev Station androg i Amtsraadets Møde i Dag om Tilskud.
Formanden gennemgik Sagen. Der foreligger i Grunden 2 Andragender. Det første Andragende er dateret 11. Maj og andrager o Tilskud til en 15 km lang Bane, der vil koste 825,000 Kr., af hvilket Beløb, man forventer, Statskassen vil bidrage Halvdelen. Denne Bane skulde gaa ud fra Stubbekøbing ad det nuværende Spor gennem Maglebrænde. Alle de interesserede Kommuner med Undtagelse af Maglebrænde har bevilget det Bidrag, Udvalget har tænkt skulde lignes paa de paagældende Kommuner, og dette har affødt, at der er fremkommet et nyt Andragende, dateret 26. Maj, som anmoder om Tilskud til en 14 km lang Bane, der skal gaa ud fra Stubbekøbing i vestlig Retning direkte til Torkildstrup og udenom Maglebrænde. Denne Bane er projekteret til at ville koste 770,000 Kr., hvoraf de interesserede Kommuner har tegnet 325,000 Kr., saaledes at Amtsraadets Bidrag skulde blive ca. 60,000 Kroner. Jeg mener, vi skal tilsige denne Bane samme Velvillie, vi har vist de tidligere fremkomne Privatbaneprojekter, uden at vi derfor bør binde os tilnoget bestemt Beløb. De opstillede Tal er jo ganske kalkulatoriske, men viser det sig, at der virkelig er Stemning for Banen, maa vi stille overfor denne som overfor de andre Baner.
Lollike sluttede sig til Amtsmandens Udtalelser. Der kan næppe være Tale om nu at binde sig til noget bestemt, ogsaa fordi vi slet ikke har haft Tid til at sætte os ind i Spørgsmaalet, og Sagen er tillige i de sidste Dage undergaaet Forandringer. Om det er heldigt, at Maglebrænde er udskudt, tør jeg ikke udtale mig om, men jeg mener dog, at det - set fra Landkomunernes Standpunkt - er bedst, der kommer saa mange med som muligt, og i hvert Fald bliver det vist ikke billigt at komme ind til Stubbekøbing paa et Sted til.
Vilh. Jensen, Ulstrup: Naar de interesserede Kommuner stille sig velvilligt, maa vi ogsaa.
A. Chr. Petersen: Jeg mener, vi maa stille os ligesaa velvilligt til denne Bane som til de lollandske Baner. Da vi i sin Tid fik Stubbekøbingbanen, var det jo Meningen, at den skulde have fortsat til Br. Alslev, og det er altsaa den Tanke, der nu er taget op. At der er Stemning for Banen, viser de store Kommunetilskud, som er vedtaget.
Chr. Larsen, Idestrup, anbefalede ligeledes.
Bandmand mente ikke, at nogen fra Lolland havde noget mod at yde samme Tilskud til denne som til de lollandske Baner.
Det vedtoges derefter, at Amtsraadet vilde stille sig overfor denne Bane som overfor Baneprojekterne paa Lolland.