Købekontrakt / Skøde

24 Januar 1888

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


11.

Stempel 5 Kr 50 Øre.

Kjøbekontrakt.

Jeg underskrevne Gaardejer Rasmus Peter Henriksen Stæhr af Maglebrænde sælger herved til Husmand Hans Peter Jensen sammeteds en Parcel af den mig ifølge Skjøde, tinglæst 18de Juli 1871, tilhørende Ejendom M. No 15b af Maglebrænde By og Sogn med samlet Hartkorn 2 Fdk 0¾ Alb, Gammelskat Kr 1,04. Den solgte Parcel, der bliver at opmaale og udstykke af en Landinspektør, sælges saaledes, som den er Kjøberen paavist; den grænser mod Vest og Syd henholdsvis til Vejen bag Maglebrænde Skole og til Vejen forbi Smed Peder Hansen Ejendom. Det nordlige Skjel skal danne en ret Linie parallel med den nordlige Mur af det paa Parcellen staaende Hus i i 4 Alens Afstand fra Muren og det østlige Skjel løber parallel med Husets østlige Mur i 8 Alens Afstand fra denne. I Handelen medfølger Parcellens Bygninger (c: det af Henrik Nielsen og Rasmus Jensen beboede Hus), disses mur- og nagelfaste Appertinentier derunder dog ikke Kakkelovne og Komfur. Endvidere medfølger Parcellens Konge- og Kirketiende, samt Hegn og Plantning paa Parcellen. Kjøberen er bekjendt med, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Kgl. Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion stor 9 Tdr 1¼ Fdk Rug, 11 Tdr 1 Skp 1⅛ Fdk Byg og 3 Tdr 3½ Fdk Havre, at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler 1100 Kr, der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, og at Ejendommen henhører under Stangerup Gods i hvilken Henseende bemærkes, at paa hver hel Gaard under Godset hviler Kapital Kr 83,62, for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge. Endelig bemærkes, at Parcellen tager Andel i den det samlede M. No 15b paahvilende Præstetiende.
Betingelserne for Handelen ere iøvrigt følgende :
1. Kjø-

Tingdagen den 24 Januar 1888.

beren modtager Ejendommen d. 1´ Maj d. A., hvilken Dato jeg afleverer samme i lige saa god Stand som den nu befindes. Skulde Ildsvaade forinden overgaa Bygningerne hæver Kjøberen Assurancesummen mod at sørge for sammes lovlige Anvendelse. Det paahviler mig at sørge for at de nuværende Beboere af Huset ere bortflyttede til Tiltrædelsesdagen.
2. Kjøbesummen udgjør kontant ........................................................................ Kr 825,00
- og berigtiges paa følgende Maade
- a, Idag er betalt .......................................................................... Kr. 125,00
- hvorfor min Underskrift er Kvittering.
- b, I December Termin 1888 betales ............................................ ¨ 500,00
- c, Resten ....................................................................................... ¨ 200,00 -
- lader jeg forblive indestaaende i Ejendommen - __________________
- Udgjør fornævnte .......................................................... 825 Kr
- De foran nævnte Hæftelser til Stangerup Gods og.
- paa Tienderne kunne beregnede for 25 Aar, ikke overstige ................................ 1 ¨
- Summa Kjøbesum ......................................................... 826 Kr
skriver Otte Hundrede og Sex og Tyve Kroner.
Den del af Kjøbesummen, der ikke er betalt, der ikke er betalt i Juni Termin d. A, forrentes fra denne Dato med 5 procent pro anno. For det under Post 2 nævnte Beløb 200 Kr udstedes Panteobligation, der prioriteres i Ejendommen næstefter 600 Kr (ogsaa til højere aarlig Rente end 4%). Den kan fra Kreditors Side ej opsiges til Udbetaling før i Juni Termin 1890 med et halvt Aars forudgaaet Varsel.
3. Til Sikkerhed for de af Kjøberen betalte Afdrag paa Kjøbesummen og for skadesløs Opfyldelse af Kontrakten fra min Side giver jeg ham herved Prioritet med og Panteret med Oprykningsret næstefter de for Tiden tinglæste Hæftelser i det samlede M. No 15b med Bygninger og Tiender.
4. Skatter og Afgifter af Parcellen udreder Kjøberen fra og med 1¨ April d. A. at regne og fremtidig.
5. Okostningerne ved A nærværende Handel bæres af Kjøberen, dog betale vi hver med Halvdelen Udstykningsomkostninger paa mine Prioriteter.
6. Samtidig med Kjøbesummens Berigtigelse overensstemmende med Post 2 meddeler jeg Kjøberen Skjøde, frit for hindrende Retsanmærkninger.

#

Jeg un-

Tingdagen d. 24¨ Januar 1888.

derskrevne Hans Peter Jensen indgaar som Kjøber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde.
I Søgsmaalstilfælde ere vi begge underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828 og pligtige til at møde inden Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ret efter Varsel som til indenherreds Mand forkyndt paa den solgte Ejendom, hvor vi end have Bopæl.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing d 14¨ Januar 1888.
Som Sælger. Som Kjøber
R. P. H. Stæhr. Hans Peter Jensen.

Til Vitterlighed
Østergaard. H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret d. 24¨ Januar 1888.

Madsen
kst. (L. S.)