Købekontrakt / Skøde

8 Januar 1889

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


53.

Stempel Kr. 13,40.

Kjøbekontrakt.

Jeg underskrevne forhenværende Gaardejer Peder Jensen Smed af Falkerslev sælger herved til forhenværende Gaardejer Søren Rasmussen Simonsen af Maglebrænde den mig ifølge Skjøde, thinglæst 13de Januar 1880 tilhørende Ejendom Matr Nr 8f af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Fdk ¼ Alb, Glskat 62 Øre tilligemed Ejendommens Konge- og Kirketiende. Med Bygningerne følge disses mur- og nagelfaste Appertinentier derunder Vask og Kjøkkenbord, Hylder og Fadræk i Spisekammeret, en Kamindør, Loftstige og Kjældertrappe, men ikke Kakkelovn eller indmuret Kjedel. Kjøberen er bekjendt med, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende fremhæves, at paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr 83,62, for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Penge, at der paa Sognets Kongetiende hviler Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion stor 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr, der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, og at Ejendommens Præstetiende svares med 1¼ Fdk Byg aarlig, medens Kvægtiende og Smaaredsel til Præsten svares i Forbindelse med Matr Nr 8a og 37b med henholdsvis 1 14/16 Fdk Byg og 3 Skp 1 Fdk Byg.
Betingelserne for Handelen ere iøvrigt følgende :
1. Kjøberen modtager Ejendommen den 1ste Maj 1889, hvilken Dato jeg afleverer Ejendommen i lige saa god Stand, som den nu forefindes. Skulde Ildsvaade forinden overgaa Bygningerne, hæver Kjøberen Assurancesummen mod at sørge for sammes lovlige An-

Thingdagen den 8¨ Januar 1889.

vandelse. Ejendommen er for Tiden bortlejet til Niels Peter Jensen. Sælgeren hæver Lejen for Halvaaret til 1¨ Maj 1889 og skal sørge for, at Huset er ryddeliggjort til denne Datum.
2. Kjøbesummen udgjør 2000 Kr, der berigtiges paa følgende Maade :
a. i December Termin d. A. betales ....................................................................... 1000 Kr.
uden Renter til Forfaldstid
Resten .................................................................................................................... 1000 ¨
lader jeg forbliver indestaaende i den solgte Ejendom, mod at
Kjøberen udsteder mig en første Prioritets Panteobligation, der forrentes med 4 procent pro anno fra 11¨ December
1888 at regne. - __________
- 2000 Kr
Hæftelserne til Stangerup Gods og paa Tienderne anslaas, beregnede
for 25 Aar til ............................................................................................................... 10 ¨
- __________
- Summa Kjøbesum ...................................................... 2010 Kr
skriver To Tusinde Ti Kroner.
3. Skatter og Afgifter af Ejendommen svarer Kjøberen fra 1ste Januar 1889 at regne. De kgl. Skatter for Oktober Termin 1888 betales af Sælgeren.
4. Samtlige Omkostninger ved nærværende Handels Berigtigelse bæres af Kjøberen alene.
5. Samtidig med Kjøbesummens Berigtigelse overensstemmende med Post 2 meddeler jeg Kjøberen Skjøde, frit for hindrende Retsanmærkninger.
6. I Søgsmaalstilfælde anvendes den hurtige Retsforfølgning efter Frd af 25¨ Januar 1828 og ere saa vel Sælger som Kjøber underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828 og pligtige til at møde inden Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ret efter Varsel til indenherreds Ret Mand forkyndt paa den solgte Ejendom uden Hensyn til hvor vi have Bopæl.

#

Jeg underskrevne Søren Rasmussen Simonsenindgaar som Kjøber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners

Thingdagen den 8de Januar 1889.

Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 22de Oktober 1888.
Som Sælger. Som Kjøber
Peder Jensen Smed. S. R. Simonsen.

Til Vitterlighed
Østergaard. H. Munk.

Skjøde.

Jeg underskrevne Peder Jensen Smed af Falkerslev skjøder og afhænde herved til Søren Rasmussen Simonsen den i Kontrakten ommeldte Ejendom Matr Nr 8f af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 1 Fdk 0¼ Alb, Glskat 62 Øre tilligemed denne Ejendoms Konge- og Kirketiende.
Kjøbesummen 2000 Kr er berigtiget overensstemmende med Kontrakten ved at jeg i Dag kontant har modtaget 1000 Kr, hvorfor min Underskrift er Kvittering.
medens Kjøberen for Restbeløbet ........................................................................ 1000 ¨
hat udstedt Panteobligation til mig. - __________
- udgjør fornævnte .................... 2000 Kr
og Parcellen Matr Nr 8f i Maglebrænde med Bygninger, Konge- og Kirketiende skal derfor herefter tilhøre Søren Rasmussen Simonsen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom ifølge Skjøde, thinglæst 13de Januar 1880 og med de Hæftelser samt paa de Betingelser, der ere specificerede i Kontrakten, hvortil henvises. Kjøberen modtager Ejendommen fra Dato og indtræder i mine Rettigheder og Forpligtelser ifølge Lejekontrakten med Niels Peter Jensen.

Til Bekræftelse med min og Kjøberens Underskrift i Vidners Overværelse.
Skrevet i Stubbekjøbing den 15de December 1888.
Peder Jensen Smed. S. R. Simonsen.

Til Vitterlighed
Østergaard. H. Munk.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret d. 8´ Januar 1889.

Wineken (L. S.)