Købekontrakt / Skøde

18 Juni 1889

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


16.

Stempel 9 Kr.

Kjøbekontrakt.

Underskrevne Rasmus Hnasen sælger og overdrager herved til Niels Rasmussen den mig til ifølge Skjøde af 12¨ Maj s. A. tilhørende Ejendom,

Thingdagen den 18¨ Juni 1889.

Matr Nr 6bc i Stangerup By, Maglebrænde Sogn, paa følgende Vilkaar :
1. Ejendommen, hvormed følger Bygningernes mur- og nagelfaste Tilbehør, men ingen Kakkelovne, samtlige Hegn og Plantninger, sælges saaedes som den for Tiden befindes med Tilliggende af Hartkorn 2 Fdk 1½ Alb, Gammelskat 70 Øre samt med Ejendommens Konge- og Kirketiende og forøvrigt med de Rettigheder og Forpligtelser, hvormed den har tilhørt mig, i hvilken henseende bemærkes, at Ejendommen henhører under Stnagerup Gods, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr 83,62, og paa hele Godset aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,888 samt en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge, at der for Tiende af det priviligerede Hartkorn af Stangerup By svares aarlig til ræsten og Kirken 29 Kr 31 Øre til hver og til Degnen 3 Kr 30 Øre, at der paa Sognets Kongetiende hviler kgl Kapital 1300 Kr. og en aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr samt at Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken og Præstetienden udgjør 2 Fdk Byg aarlig.
2. Jeg forbeholder mig til fri Benyttelse den paa Ejendommen værende Beholdning af Hø og Halm, hvorimod den Gjødning, som fortiden befindes eller som produceres indtil Tiltrædelsen, forbliver paa Ejendommen.
3. Tiltædelsen finder Sted den 1¨ Maj 1889, men Ejendommen staar allerede fra Dato for Kjøberens Regning og Risiko, saa at han i Tilfælde af Ildsvaade oppebærer Assurancesummen til anordningsmæssig Anvendelse.
4. Alle fra f og med 1¨ Maj d. A. frorfaldende Skatter og Afgifter af Ejendommen udredes af Ejendommen Kjøberen.
5. Kjøbesummen udgjør 1250 Kr, Et Tusinde To Hundrede Femti Kroner, der berigtiges saaledes :
a. Den 18¨ Januar 1889 betales contant .................................................................. 250 Kr.
b. I Juni Terming 1889 ligeledes, uden Renter ....................................................... 350 ¨
c. For Resten ............................................................................................................. 650 ¨
overtager eller indfrier Kjøberen den i Ejendommen indestaaende Priori-
tet af samme Størrelse med betingede Renter fra 1¨ Maj d. A. at regne - __________
- Ialt .... 1250 Kr
6. Alle Omkostninger ved denne Handel udredes af Kjøberen alene.
7. Naar

Thingdagen den 18 Juni 1889.

Kjøbesummen er berigtiget efter 5te Post, meddeler jeg Kjøberen Skjøde paa Ejendommen frit for præjudicerende RetsanBemærkning.
Jeg Niels Rasmussen indgaar herved paa denne Kontrakt, og i Søgsmaalstilfælde anvendes den hurtige Retsforfølgning efter Frd af 25¨ Januar 1828. Det tilføjes, at Kjøberen er berettiget til at behandle og tilsaa Ejendommens Jordtilliggende i Foraarstiden inden 1¨ Maj d. A.
Det i 5te Post betingede første Afdrag paa Kjøbesummen er betalt med 250 Kr, hvorfor Sælgerens Underskrift herpaa er Kvittering.

Skreven i Stubbekjøbing den 3die Januar 1889.
Som Sælger. Som Kjøber
Rasmus Hansen Niels Rasmussen

Til Vitterlighed
J. N. Thrane. C. J. Christensen.

Skjøde.

Da foranstaaende Kjøbekontrakt i det Hele er opfyldt og da navnlig Kjøbesummen 1250 Kr Kroner, skriver Et Tusinde To Hundrede og Femti Kroner er berigtiget overensstemmende med Kontrakten 5te Post ved kontant Betaling af 600 Kr og ved, at Kjøberen Niels Rasmussen har overtaget til Forrentning eller Udbetaling den i Ejendommen indestaaende Prioritet paa 650 Kr, saa skjøder og overdrager jeg herved til Niels Rasmussen den omhandlede Ejendom Matr Nr 6bc i Stangerup By, Maglebrænde Sogn, af Hartkorn 2 Fdk 1½ Alb, Glskat 70 Øre med Ejendommens Konge- og Kirketiende og forøvrigt med de samme Rettigheder og Forpligtelser, hvormed jeg har ejet den. - Med Hensyn til det stemplede Papir bemærkes, at Kapitalværdien af de i Kontraktens § 1 nævnte Byrder, som overtages af Kjøberen, ikke overstiger 10 Kr.

Skreven i Stubbekjøbing den 14de Juni 1889.
Rasmus Hansen

Til Vitterlighed
M. Christensen. C. J. Christensen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 18 Juni 1889.

Wineken (L. S.)