Købekontrakt / Skøde

1 Februar 1898

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


8.

Stempel Kr 19,45

Købekontrakt.

Jeg underskrevne Væver Hans Jørgen Hansen af Alkestrup sælger herved til Gaardejer Lars Jørgen Andersen sammesteds den mig ifølge Skøde, tinglæst den 17 Decbr 1872 tilhørende Ejendom Matr. Nr. 6 af Alkestrup By, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 0 Td 2 Skp 3 Fdk 0 Alb, Gammelskat Kr 6,18. Køberen er bekendt med, at der paahviler Ejendommen en aarlig uopsigelig Bygafgift til det Classenske Fideikommis stor 2 Tdr 6 Skpr 0 Fdk, der betales med Penge efter hvert Aars Kapitalstaxt, at Adkomstdokumenter forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze, og at der paahviler Ejendommen Konge, Kirke- og Præstetiende, hvilken sidstnævnte Tiende er konstateret til Udredelse med 3 Skp Byg aarlig.
Betingelserne for Handelen ere følgende
1, Køberen modtager Ejendommen den 1 December d. A. men den staar fra Dato for hans Regning og Risiko, hvorfor han ogsaa i Tilfælde af Ildsvaade skal være berettiget til at oppebære Assuranceerstatningen saavel for Bygninger som for det medfølgende Løsøre, mod at sørge for Erstatningens lovlige Anvendelse. Ligeledes hæver han i Tilfælde af Koens Død Livsassurancen for denne.
2, I Handelen medfølger Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier derunder dog ikke Stængetræer, Kakkelovne eller indmuret Kedel. Endvidere medfølger den Køberen paaviste Ko samt den tilstedeværende Beholdning af Halm, Hø og Gødning samt Roer, med Undtagelse af hvad der anvendes til Foder til Koen indetil 1 December d. A.
3, Skatter og Afgifter, der forfalde fra og med den 1 Januar 1897, betales af Køberen.
4, Købesummen udgør i Penge 2500 Kr skriver To Tusinde Fem Hundrede Kroner, der berigtiges paa følgende Maade :
a, Køberen indfrier den Ejendommen paahvilende Pantegæld til det Classenske Fideikommis stor ................................................................................................. 500 Kr
der er opsagt til Betaling i December Termin 1897 og svarer Renter heraf 4 pro cent pro anno fra 11 Decbr 1896
b, Han har dog betalt ............................................................................................... 50 -
hvorfor min Underskrift er Kvittering
c, I December Termin d. A. betales ......................................................................... 550 -
uden Renter til Forfaldstid
____ __
1100 Kr

Tingdagen den 1 Februar 1898.

Transport 1100 Kr
d, Resten .................................................................................................................. 1400 -
lader jeg forblive indestaaende i Ejendommen
____ __
udgør fornævnte 2500 Kr
For Beløbet under Post d, der forrentes med 4 pro cent pro anno fra 11 Decbr 1896, udsteder Køberen Obligation til mig samtidig med Skødningen. Denne Obligation, der kan opsiges med ½ Aars Varsel fra begge Sider, prioriteres efter Gælden til Fideikommisset.
5, Saalænge jeg og Hustru Karen Jensen, begge eller en af os, lever, forbeholde vi os vederlagsfri Brug af Stuehuset (7 Fag fra den vestre Ende af Huset) med Loftsrummet herover og af Haven paa begge Sider af Haven Syd for Huset. Den udvendige Vedligeholdelse af Lejligheden (ogsaa Taget) paahviler Køberen og mulig efterkommende Ejere; indvendig Vedligeholdelse paahviler mig. Ejeren skal derhos vedligeholde Hegnet om Haven. ~ Denne Beboelsesret, der ansættes til en aarlig Værdi af 40 Kr, sikres os med Prioritet i Ejendommen næstefter Bygafgiften og 1400 Kr (eventuelt Kreditforeningsmidler og til højere aarlig Ydelse end 4%); indtil 11 Decbr 1897 tillige efter Gælden til Fideikommisset. Under Sikkerheden indbefattes Ejerens Forpligtelse til at genopføre Huset i Tilfælde af ulykkelig Hændelse og til imidlertid at huse os anstændig.
6, Omkostningerne ved nærværende Handel, derunder Udslettelse af Gælden til Fideikommisset, betales af Køberen.
7, Samtidig med Købesummens Berigtigelse i December Termin d. A., er jeg pligtig til at udstede og Køberen pligtig til at modtage Skøde frit for hindrende Retsanmærkninger.
8, I Søgsmaals Tilfælde ere vi begge underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd 25 Januar 1828.

#

Jeg underskrevne Lars Jørgen Andersen indgaar som Køber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløs at opfylde.
Stempelpapiret til foranstaaende Kontrakt beregnes efter Kontant Købesum ........ 2500 Kr
Bygafgift, efter Kapitalstaxt paa Afgrøden i 1895 - Kr 23,57 - 25 Gange taget ......... 589, 25
Vedligeholdelse af Sælgerens Lejlighed og af Hegn anslaas til 5 Kr aarlig, 5 Gange taget ............................................................................................................................ 25, 00
____ __
3114, 25
deraf fro fast Ejendom 2900 Kr, for Løsøre 214,25.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse

Skrevet i Stubbekjøbing den 15 Oktober 1896.
Som Sælger Som Køber
H. J. Hansen L. J. Andersen

Til Vitterlighed
H. Rasmussen H Munk

Jeg underskrevne Karen Jensen, Enke og eneste Arving efter Væver Hans Jørgen Hansen, frafalder herved den mig og min afdøde Mand ved foranstaaende Kontrakt betingede Brug af Stuehuset, Haven paa begge Sider af Huset og Brændepladsen samt Brønden. Jeg har Intet imod, at Lars Jørgen Andersen nedriver Huset.

p. t. Stubbekjøbing den 26 Juni 1897.
Karen Jensen
m. f. P.

Til Vitterlighed ogsaa efter D L 5-1-7
E. Munk H Munk

Tingdagen den 1 Februar 1898.

Skøde.

Jeg underskrevne Karen Jensen af Alkestrup, der ifølge vedlagte Skifteretsudskrift som eneste Arving har overtaget Boet efter min afdøde Mand, Væver Hans Jørgen Hansen af Alkestrup, til privat Skifte og Deling, skøder og afhænder herved i Henhold til foranstaaende Kontrakt til Gaardejer Lars Jørgen Andersen af Alkestrup den i Kontrakten ommeldte Ejendom Matr. Nr. 6 af Alkestrup By, Maglebrænde Sogn med Bygnnger og Tilliggende af hartkorn 0 Td 2 Skp 3 Fdk 0 Alb, Gammelskat Kr 6,18
Da Køberen har indfriet Gælden til det Classenske Fideikommis stor .................... 500 Kr
har betalt kontant tilsammen .................................................................................... 600 -
og har udstedt Obligation til mig for ......................................................................... 1400 -
____ __
er den kontante Købesum 2500 Kr
berigtiget. Da han derhos har paataget sig at tilsvare Bygafgiften til det Classenske Fideikommis og da jeg har frafaldet min Ret til Bolig og Have, er Kontrakten fra Køberens Side opfyldt, og Matr. Nr. 6 i Alkestrup skal derfor herefter tilhøre Lars Jørgen Andersen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed den har tilhørt min Afdøde Mand og med de Hæftelser samt paa de Betingelser, der ere specificerede i Kontrakten, hvortil henvises.

Til Bekræftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse

Skrevet i Stubbekjøbing den 27 Januar 1898.
Karen Hansen f. Jensen
m. f. P.

Til Vitterlighed ogsaa efter D. L. 5-1-7
J Belling H Munk

Forevist Corselitze Godskontor den 29 Januar 1898
J. Velschou

Læst inden Stb Herreds Ret den 1 Februar 1898 og tilligemed den paaberaabte Skifteretsudskrift prot. Skatteattest forevist.
P. M. Anker
(LS)

#

Stempel 30 Øre

Udskrift
af
Stubbekjøbing Herreds Skifteprotokol.

#

Fortegnelse over anmeldte Dødsfald

Nr 138-18 96/97

1897 den 3 Marts anmeldte Parcellist | Testament Genpart Nr 251
Lars Pedersen af Alkestrup, at Husmand | overtaget af Enken Karen
Hans Jørgen Hansen, sammesteds. 66 Aar | Hansen, Jensen som
gammel, er død idag | eneste Arving til privat
af Alkestrup, 69 Aar gl, er død | Skifte ifølge Anmeldelse af
igaar. | 9/3 1897.
| H Munk Fm
| Arveafgift betalt 29/10 1897

#

Udskriftens Rigtighed bekræftes

Stubbekjøbing Herres Skifteret den 24 Janaur 1898

P. M. Anker