Købekontrakt / Skøde

21 Juni 1898

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


45.

Stempel 6 Kr

13/1 1906 nr. 19 læst Paategn.

Købekontrakt.

Vi underskrevne Købmænd Mogens Munk Friis af Gaabense, Carl Friis og Julius Bernth af Nykjøbing p F, der i Forening eje Ejendommen Matr. Nr 3 i Maglebrænde By og Sogn med samlet Tilliggende af Hartkorn 7 Td 5 Skp 3 Fdk 0½ Alb, Glskat Kr 123,09 sælge herved til Maglebrænde Sogns Kirkeejere til Udvidelse af Maglebrænde Kirkegaard en Parcel, der ifølge Attest fra Landinspektør Blangstrup har et Areal af 4700 Kvadratalen. Parcellen, der sælges, som den er Køberen paavis, begrænses af Landevejen mellem Stubbekjøbing og Nykjøbing. Skræder Bøttchers Ejendom, den nuværende Kirkegaardsmur og de til H. J. Madsen og R. R. Davidsen solgte Parceller af M Nr 3.
Det bemærkes, at en tidligere Ejer (Præsteembedet) har manglet tinglæst Adkomst paa Matr. Nr. 3, at der paahviler Matr Nr 3 aarlig Arvefæstafgift til Præsteembedet stor 30 Tdr 7 Skp 1 Fdk Byg, hvilken Afgift betales med Penge efter hvert Aars Kapitalstaxt, at der paahviler Matr. Nr. 3 i konstateret Vederlag for Præstetiende 24 Td 6 Skp 0 Fdk Byg (heri er dog formentlig tillige indbefattet Vederlag for Konge- og Kirketiende, i hvert Fald udredes der intet særligt Vederlag for disse Tiender), at der paahviler Matr Nr 3 i Vederlag for Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten 3 Skp 1 Fdk og 3 Fdk Byg, at der paa Kontoen for Matr Nr 3 i Panteregistret staar noteret Obligation for ⅙ Bankhæftelse : 135 Rd 29½ sk med lovbestemt Panteret i Maglebrænde Sogns Præstetiende og i Annexgodset, hvilken Obligation dog paahviler Præsteembedet, og at der er tinglæst Servitut, hvorefter Ejeren af Matr Nr 3 skal modtage Spildevandet fra Maglebrænde Andelsmejeri, dateret 19de, læst 22 Januar 1889, hvilken Servitut dog ikke vedkommer den ved nærværende Kontrakt solgte Parcel.
Betingelserne for Handelen ere følgende
1, Køberen modtager Parcellen strax, og den staar fra Dato for hans Regning og Risiko.
2, Købesummen udgør i Penge 800 Kr, hvilke Otte Hundrede

Tingdagen den 21 Juni 1898.

Kroner betales i December Termin 1897 med Renter 4 procent pro anno fra 11 September 1897 til Betaling sker. Udenfor Købesummen paahviler det Køberen fremtidig at tilsvare Andel i den ovennævnte Arvefæsteafgift og de ovennævnte Tiender i Forhold til det Hartkorn, som efter Landinspektørens Beregning vilde falde paa den solgte Parcel, saafremt den ikke blev inddraget til Kirkegaard. Dersom det ikke skulde kunne ordnes saaledes, at denne Afgift og disse Tiender udredes direkte til den Parcel af Matr Nr 3, som overtager disse Byrder. Skødet paa den ved nærværende Kontrakt solgte Parcel bliver at tinglæse som pantstiftende for disse Byrder med 1ste Prioritet i Parcellen.
3, Skatter og Afgifter, der forfalde fra og med den 1ste Oktbr d. A. betales af Køberne.
4, Samtlige Omkostninger ved nærværende Handels Berigtigelse, derunder Udgifterne ved Udstykningen bæres af Køberne.
5, Samtidig med Købesummens Betaling ere Sælgerne pligtige til at udstede og Køberne pligtige til at modtage Skøde, frit for hindrende Retsanmærkninger.
6, I Søgsmaals Tilfælde anvendes den hurtige Retsforfølgning efter Frd 25 Jan. 1828.

#

Vi underskrevne Gaardejere Peder Pedersen Madsen af Maglebrænde og Jørgen Herman Rasmussen af Stangerup, der for Tiden ere Kirkeværge for Maglebrænde Kirke, indgaa herved ifølge Bemyndigelse af Kirkeejerne paa disses Vegne paa foranstaaende Kontrakt og forpligte herved Kirkeejerne til skadesløst at opfylde Kontrakten.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse

Skrevet i Stubbekjøbing den 7 Oktober 1897

Paa egne og Medejeres Vegne
Mogens Friis

Paa Købernes Vegne
P. Madsen J H Rasmussen

Til Vitterlighed
R P H. Stæhr H. Munk

For det stemplede Papirs Skyld bemærkes, at Afgift og Tiender ikke ville overstige 4 Kr aarlig, beregnet efter Kapitalstaxt. Dette Beløb
taget 25 Gange udgør .................................................................................................. 100 Kr
Dertil den kontante Købesum .................................................................................... 800 -
____ __
900 Kr
hvoraf 1ste Kl´s Stempel bliver 6 Kr
D. u. s.
For Vedkommende
H. Munk

Skøde.

Overensstemmende med foranstaaende Kontrakt skøde og afhænde vi underskrevne Mogens Munk Friis, Carl Friis og Julius Bernth herved til Maglebrænde Sogns Kirkeejere til Udvidelse af Maglebrænde Kirkegaard den i Kontrakten ommeldte Ejendom, der nu i Henhold til Landbrugsministeriets Udstykningsapprobation af 13 Novbr 1897 under Matr Nr 3e af Maglebrænde By og Sogn er ansat til Hartkorn 1 Fdk 2 Alb, Glskat 83 Øre. Ifølge Udstykningstilladelsen paahviler der Parcellen i konstateret Vederlag for Præstetiende 1 Skp 1¼ Fdk Byg aarlig (hvori formentlig tillige er indbefattet Vederlag for Konge- og Kirketiende) derimod har der ikke paa Parcellen kunnet overføres nogen Del af det den samlede Ejendom Matr. Nr. 3 paahvilende Vederlag for Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten.

Tingdagen den 21 Juni 1898.

Købesummen i Penge ................................................................................................. 800 Kr
med Renter heraf 8 Kr er betalt, hvorfor vi med vore Underskrifter kvittere. Den paa Parcellen faldende Andel i Afgiften til Præsteembedet (stor 30 Td 7 Skp 1 Fdk Byg for hele Matr Nr 3) er af Landinspektør Blangstrup beregnet til 1 Skp 2¾ Fdk Byg aarlig, hvilken Afgift i Penge efter den sidst ansatte Kapitalstaxt udgør Kr 1,87 - 25 Gange taget .................................................................................................. 49 ,25
____ __
849 ,25
Da Kirkeværgerne ved deres Medunderskrifter paa Skødet forpligte Maglebrænde Sogns Kirkeejere til fremtidig at tilsvare denne Afgift og Præstetienden, eller i Stedet herfor at udrede en aarlig Afgift af tilsammen 3 Skp Byg (skriver Tre Skæpper Byg) der beregnet efter den sidst ansatte Kapitalstaxt vil udgøre aarlig Kr 3,49 - 25 Gange taget Kr 87,25 - til den Parcel af Matr Nr 3, der overtager at udrede Præstetiende og Afgift af Parcellen til Beneficiarius, skal Matr. Nr 3e i Maglebrænde herefter tilhøre Maglebrænde Sogns Kirkeejere med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed vi have ejet denne Ejendom og med de Hæftelser samt paa de Betingelser, der ere specificerede i Kontrakten, hvortil henvises. Skødet bliver i Henhold til Kontraktens Post 2 eventuelt at tinglæse som pantstiftende for den Afgift af 3 (Tre) Skækker Byg, som mulig vil være at udrede aarlig til en af Parcellerne af Matr. Nr. 3.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 17 December 1897

Paa egne og Medejers Vegne ifølge Fuldmagt
Mogens Friis

Paa Købernes Vegne
J H Rasmussen P P Madsen

Til Vitterlighed
J. C. Kronmann H Munk
>
At der ifølge Landbrugsministeriets Udstykningsapprobation af 13 November 1897 paahviler fornævnte Matr Nr 3e af Maglebrænde Hartkorn 1 Fdk 2 Alb, Gammelskat 83 Øre samt Vederlag for Præstetiende 1 Skp 1¼ Fdk Byg, attesteres herved.

Lolland-Falster Stiftamt den 27 December 1897
Fabritius Tengnagel

Den efter nærværende Skøde af Landinspektør Blangstrup foretagne, os foreviste, Fordelingsberegning efter Hartkorn af en Stubbekjøbing Præstekald tilkommende Bygafgift, hvorefter der paa Matr Nr 3e af Maglebrænde kommer til at hvile 0 Td 1 Skp 2¾ Fdk Byg approberes herved.

Stiftsøvrigheden for Lolland og Falster den 14 Marts 1898
Fabritius Tengnagel S. Assens, kst

Læst inden Stb Herreds Ret den 21 Juni 1898 og tillige med Fuldmagt fra Carl Friis og Julius Bernth til Mogens Friis prot (Fol 786). Kort og Skatteattest foreviste.

P. M. Anker (LS)