Købekontrakt / Skøde

23 Juli 1901

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


16.

Stempel 65 Øre.

Kjøbekontrakt.

Jeg unskrevne Karen Sophie Jensen, født Mortensen, af Maglebrænde, Enke efter Husmand Hans Jørgen Jensen sammesteds sælger og afhænder herved til Møllebygger Ole Torkildsen i Maglebrænde en Parcel af den mig ifølge Adkomst, der thinglæses samtidigt med nedennævnte Skjøde, tilhørende Ejendom Matr. Nr. 8d og 16f af Maglebrænde By og Sogn af Hartkorn henholdsvis ½ Album og ¾ Album, Gammelskat henholdsvis 10 Øre og 14 Øre tilligemed Parcellens Andel i Konge- og Kirketienden af Matr. Nr. 8d og Kirketienden af Matr. Nr. 16f i Forventning af Landbrugsministeriets Udstykningstilladelse og til nærmere Overdragelse ved Skjøde paa følgende nærmere Vilkaar :
1, Parcellen, der mod Nord og Øst grændser op til Kjøberens Naboeiendom Matr. Nr. 8 skal i Retning fra Nord til Syd have en Udstrækning af circa 14 Alen og i Retning fra Øst til Vest af cirka 28½ Alen ved den vestlige Skjellinie samt i cirka 30½ Alen ved den østlige Skjellinie. Den opmaales og udstykkes af en Landinspektør. Tiltrædelsen skeer strax fra Kjøberens Side.
2, Kjøbesummen er fastsat til 100 Kroner, - Et Hundrede Kroner - og er mig betalt.
3, Saasnart Udstykning er skeet og approberet, meddeler jeg Kjøberen Skjøde paa Parcellen, i hvilket jeg hjemler ham denne overensstemmende med nærværende Kjøbekontrakt og iøvrigt med de Rettigheder, Byrder og Forpligtelser, hvormed min afdøde Ægtefælle har ejet den i Henhold til Skjøde, læst 22 Juli 1879, og jeg ejer den ifølge Adkomst der læses samtidigt med Parcelskjødet, i hvilken Henseende fremhæves, at Matr. Nr. 8d og 16f henhører unde Stangerup Gods, og at der paa hver hel Gaard under dette Gods hviler Kapital 83 Kr. 62 Øre med solidarisk Ansvarlighed for udstykkede Parceller og paa hele Godset aarlige Refusioner til Pengeværdi, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Kapital 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing Kathedralskole 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre og paa samme Sogns Kirketiende Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene fra Fjendstrup have fri Stolestader i Maglebrænde Kirke, at der paahviler Matr. 8d Præstetiende ¼ Fdk Byg, at der ifølge thinglæst Deklaration skal vedligeholdes Vej af 4 Alens Brede over Matr. Nr. 8d til Matr. Nr. 8e og Ret til at benytte den paa denne Ejendom værende Brønd.
4, Skatter og Afgifter m. v. Parcellen paahvilende Byrder præsterer Kjøberen forsaavidt de forfalde efter Udgangen af Juni maaned d. A.
5, Omkostningerne ved Udstykningen og ved Handelen med Udstedelse af Kjøbekontrakt og Skjøde saavelsom ved Skjødets Thinglæsning bæresa af Kjøberen, hvorimod jeg frigjør Parcellen for den min samlede Ejendom paahvilende Pantegjæld.
For det stemlede Papirs Skyld ansættes Ydelserne til Stangerup Hospital m. v. samt af Tienderne til ikke at overstige 10 Øre om Aaret.
6, I Tilfælde af Søgsmaal Handelen vedrørende anvendes den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828.

#

Jeg Møllebygger Ole Torkild-

Thingdagen den 23de Juli 1901.

sen indgaar paa nærværende Kjøbekontrakt.

Ved Nærværelse i Stubbekjøbing den 21 Marts 1900.

Som Kjøber : For Sælgerinden ifølge Fuldmagt
Ole Torkildsen. Carl Chr. Jensen.

Til Vitterlighed : L. Ravnsgaard. Willemoes.

Skjøde.

I medfør af foranstaaende Kjøbekontrakt skjøder og overdrager jeg underskrevne Karen Sophie Jensen, født Mortensen, Enke efter Husmand Hans Jørgen Jensen i Maglebrænde, til Ole Torkildsen i Maglebrænde den i Kontrakten ommeldte Parcel af Eiendommen Matr. Nr. 8d og 16f af Maglebrænde By og Sogn, hvilken Parcel i Henhold til Lanbrugsministeriets Udstykningsapprobation af 16de Marts d. A. under Matr. Nr. 8h og 16i sammesteds er skyldsat for Hartkorn henholdsvis ¼ Album og ¼ Album, Gammelskat henholdsvis 3 Øre og 6 Øre tilligemed Konge- og Kirketiende af Matr. Nr. 8h samt Kirketienden af Matr. Nr. 16i. Og da Kjøberen forlængst har betalt mig den betingede Kjøbesum og lovet iøvrigt at opfylde Vilkaarene for Handelen, saa skal bemeldte Matr. Nr. 8h og 16i med videre herefter tilhøre ham overensstemmende med de i Kjøbekontrakten indeholdte Salgsbetingelser.

Med Hensyn til Hæftelserne henvises til Kontraktens Post 3.
Ved Nærværelse i Stubbekjøbing den 29 Juni 1901.
Som Sælgerinden ifølge Fuldmagt : Carl Chr. Jensen.

Til Vitterlighed : A. Mortensen. H. M. Ettrup.

At fornævnte m. nre i Maglebrænde ifølge Landbrugsministeriets Udstykningsapprobation af 16de Marts d. A. ere skyldsatte saaledes :
Matr. Nr. 8h for Hartkorn Alb., Gammelskat 3 Øre
" " 16i do - do 6 Øre. attesteres herved

Lolland Falsters Stiftamt den 19 Juli 1901.
Fabritius Tengnagel.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 23de Juli 1901 og tilligemed Fuldmagten protokolleret. Kort og Skadeattest forevist.

Schultz.
(L. S.).

Fuldmagt.

Jeg underskrevne Karen Sophie Jensen, født Mortensen, Enke efter Husmand Hans Jørgen Jensen af Maglebrænde, befuldmægtiger herved min Svigersøn Sadelmager Carl Christian Jensen i Horreby til paa mine Vegne og med bindende Virkning for mig at udstede og underskrive Skjøde til Møllebygger Ole Torkildsen i Maglebrænde paa Parcellerne Matr. Nr. 8h samt Kirketienden af Matr. Nr. 16i af Maglebrænde By og Sogn, af Hartkorn henholdsvis ¼ Albug og ¼ Album, Gammelskat henholdsvis 3 Øre og 6 Øre tilligemed Konge- og Kirketienden af Matr. Nr. 8h samt Kirketienden af Matr. Nr. 16i paa de i Kjøbekontrakten af 21 Marts 1900 Ommeldte Vilkaar.

p. t. Thoreby den 24 Juni 1901.
Karen Sophie Mortensen.

Til Vitterlighed : Smed R. Marqvardsen. Oluf Jensen.