Panteobligation

26 Juni 1856

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udsl 3/10 70 Nr 6

Første Klasse
No 16 FrVI 1856 10 rd

Panteobligation

Underskrevne Rasmus Tønnesen Gaardmand i Alkestrup By Maglebrænde Sogn Falsters Nørre Herred gjør vitterligt: At

den 26 Juni 1856

jeg i Anledning af Salget af Gaarden Mart No 4a b og c i Alkestrup By fra det Classenske Fideiscommis til mig er bleven skyldig til bemeldte Fideiscommis den Capiatl 1500rd, skriver Er Tusinde og Fem Hundrede Rigsdaler rede Sølv.
Thi forpligter jeg mig til at forrente denne Capital 1500 rd med 4 proCent aarlige Rente fra 11 Decbr s A at regne med Halvdelen i de sædvanlige Terminer paa Corselitze Skriverstue.
Til Sikkerhed for skødesløs Betaling af Capital, Renter og alle Omkostninger i Anledning af denne Gjæld giver jeg Creditor første Prioritets Panteret i den til mig solgte Gaards Hovedparcel Matr No 4a i Alkestrup By Maglebrænde Sogn dens nuværende og tilkommende Bygninger dens Jorder af Hartkorn 5-3---2¾ Alb, og alt andet dens rette Tilliggende , alt saaledes som det ved Skjøde af Dags Dato er mig overdraget næstefter den Eiendommen paalydende uopsigelige aarlige Afgivt 16 Td 1 Skpr 2¾ Fkr Byg til Fideiscommisset.
Under Betingelse af at jeg betaler Renter i rette Tid og at jeg forhverligen vedligeholder Pantet kan Capitalen ikke opsiges mig af Creditor i 30 Aar fra Dato, hvorimod den i modsat fald strax er forfalden til Betaling. Dette skal ligeledes være Tilfældet, dersom jeg paadrager Pantet Execution for Skatter og anden offentlige Afgifter.
Fra min Side er Capitalen uopsigelig med et Aars Varsel til een af Terminerne og efter Udløbet af ovennævnte 30 Aar med ½ Aars Varsel fra Creditors Side. Til den Tid Capitalen i noget Tilfælde forfalder til Betaling bliver den stedse at erlægge paa Corselitze Skriverstue.
Naar Pantet skifter Eier, beroer det paa Overenskomst med Fideiscommisset Bestyrelse hvorvidt og paa hvilke Betingelser Capitalen kan forbliver indestaaende i Pantet. I Tilfælde af Udstykning bliver en saadan Deel af denne Obligations paalydende Capital at udbetale som ved fordeling efter Hartkornet kan holde paa hver Parcel der afhændes fra Hovedparcellen.
Saalænge den ved nærværende Obligation hæftede Pantegjæld ikke er indfriet, paaligger det Eieren af Pantet at holde de til dette henhørende Bygninger forsikkrede mod Ildsvaade til deres fulde Værdi overtrædes denne forpligtelse forfalder Capitalen strax til Udbetaling.
Jeg forpligter mig til paa Anfordring at godtgjøre for Vedkommende paa Fideiscommissets Vegne at jeg behørigen har betalt Skatter og anden offentlige Afgifter og at jeg har afstedkommet min forpligtelse med hensyn til Brandforsikringen.
I Tilfælde af Søgsmaal angaaende denne Gjæld denne Pantsætning

den 26 Juni 1856

eller noget der af Dependerende underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning som Fr 25 Januar 1828 hjemler.
Til Bekræftelse har jeg i Overværelse af Vitterlighedsvidner underskrevet og forseglet denne Panteobligation som til Tinge kan læses uden videre Varsel til mig.

Alkestrup den 19 Juni 1856.

Til Vitterlighed
Jessen Morten Skrikke
Alkestrup.

Rasmus Tønnesen