Panteobligation

26 Juni 1856

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udeslettet den 18 November 1858 efter Creditors Qvittering af 10 Juli 1858
Aggerup

Første Klasse
No 4 FrVI 1856 2 rdl

Panteobligation

Undertegnede Morten Pedersen i Maglebrænde, tilstaaer herved til Ungkarl Peder Jensen i Tommerup at være skyldig den Summa 300 rdl skriver Tre Hundrede Rigsdaler Rigsmønt, hvilken Capital jeg forpligter mig til at forrente med 4 proC p. a. halvdelen i hver 11 Juni og 11 December Termin, samt skadesløst at tilbagebetale i en af de samme ansete 2de Terminer, saasnart den med ½ Aars foregaaende Varsel fra en af Siderne opsiges til Udbetaling.
Saafremt Renten ike erlægges til bestemt Tid eller nedennævnte Pant ikke tilbørligen vedligeholdes eller paadrgaes Skatter og Afgivts Restancer, er Kapitalen strax uden Opsigelse forfalden til Betaling og endelig underkaster jeg mig i Tilfælde af Søgsmaal efter

d 26 Juni 1856

denne forskrivning den ved Frd 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af denne Capital med Renter og alle navnlige Omkostninger pantsætter jeg derfor herved med første Prioritet det mig tilhørende og paa en Gadeplads i Maglebrænde opførte Huus med Grund, saa og Gaardspladsen fra Gaarden gl No 10 sammesteds anført i den ny Matrikel under No 14b med Hartkorn 1 fkr 1¼ Albm samt Husets Assurancesumma, og de i Huset værende muurnagelfaste Ting, Alt saaledes som jeg eier dette Pant og det fortiden befindes eller fremdeles bebygget og forbedret værdi.
Creditor er bekjendt med, at Pantet henhører under Stangerup Gods, paa hvilket Gods, i det hele hæfter 24.356 rd 83½ s eller nu maaskee noget mindre og at forrige Eier af Huus og Gadeplads, Rasmus Troelsen ikke paa samme havde tinglæst Adkomst.

Skrevne i Nykjøbing p F. den 3´ April 1856.

Til Vitterlighed
Købcke Blæsberg

Morten pedersen

Det bemærkes, at Rasmus Andersen Troelsen og Hustrue tilkommer Beboelsesret for deres Levetid i Huset.