Panteobligation

26 Juli 1856

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Efter Paategning af 31
Decembr 1858 læst 13 Jan
1859 udgaaer af Pantet
N-1C Hk 17-1-1 Al Oxculøel 20

11/1 59 idsl. 300 Rd

2/12 73 udsl. Rest 1700 Rd

Første Klasse
No 20 FrVI 1856 14 rdl

Panteobligation

Underskrevne Morten Olsen Skrikke Gaardmand i Alkestrup By Maglebrænde Sogn Falsters Nørre Herred gjør vitterligt :
At jeg Anledning af Salget af Gaarden Matr No 1 i Alkestrup By fra Classenske Fideiscommis til mig, erbleven skyldig til bemeldte Fideiscommis den Capital 2000 rd skriver To Tusinde Rigsdaler værdi Sølv.
Ohc forpligter jeg mig til at forrente denne Capital 2000 rd med 4 proC aarlige Renter fra 11 Decbr p. A. at regne, at betale med Halvdelen i hver af de sædvanlige Terminer paa Corselitze Skrivestue.
Til Sikkerhed forskadesløs Betaling af Capital, Renter og alle Omkostninger i Anledning af denne Gjæld giver jeg Creditor første Prioritets Panteret i den til mig solgte Gaard Matr No 1 i Alkestrup By Maglebrænde Sogn dens nuværende og tilkommende Bygninger, dens Jorder af Hartkorn 6-7---2¼ Alb. og alt andet dens rette Tilliggende, alt saaledes som det ved Skjøde af Dags Dato er mig overdraget, næstefter den Eiendommen paahvilende uopsigelige aarlige Afgivt 20 Tdr 5 Skpr 2¼ Skr Byg til Fideiscommisset.
Under Betingelse af at jeg betaler Renter i rette Tid og at jeg forsvarligen vedligeholder Pantet kan Capitalen ikke opsiges mig af Creditor i 30 Aar fra Dags Dato hvorimod den i modsat fald strax er forfalden til Betaling. Dette skal ligeledes være Tilfældet, dersom jeg paadrager Pantet Exefution for Skatter og andre offentlige Afgifter.
Fra min Side er Capitalen opsigelig med et Aars Varsel til en af

den 26 Juli 1856

Terminerne og efter Udløbet af ovennævnte Aar med et Varsel af ½ Aar fra Creditors Side. Til den Tid Capitalen i noget Tilfælde forfalder til Betaling bliver den sidste at erlægge fra Corselitze Skriverstue.
Naar Pantet skifter erie beroer det paa Overenskomst med Fideiscommissets Bestyrelse hvorvidt og paa hvilke Betingelser Capitalen kan forblive indestaaende i Pantet. I tilfælde af Udstykning bliver en hundrede Deel af denne Obligations paalydende Kapital at udbetal, som ved fordeling efter Hartkornet kan falde paa hver Parcel, der afhændes fra Hovedparcellen.
Saalænge den ved nærværende Obligationshæftede Pantegjæld alle er indfriet paalægger det Eieren af Pantet at holde de til dette henhørende Bygning er forsikkrede mod Ildevaade til deres fulde Værdi, overholdes denne forpligtelse forfalder Kapitalen strax til Udbetaling.
Jeg forpligter mig til paa Anfordring at godtgjøre for Vedkommende paa Fideiscommissets Vegne at jeg forigen har betalt Skatter og andre offentlige Afgivter, og at jeg har bekommet min forpligtelse med hensyn til Brandforsikringen.
I Tilfælde af Søgsmaal angaaende denne Skjøde i denne Pantsætning eller noget deraf Dependerende underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning, som forord: 25 Jnauar 1858 hinder.
Til Bekræftelse forrige Overværelse af Vitterlighedsvidner underskrevet og forseglet denne min Panteobligation som til Tinge kan læses uden videre Varsel til mig.

Alkestrup den 19 Juni 1856.

Til Vitterlighed
Jessen Rosenstand

Morten Olsen Skrikke