Panteobligation

30 Oktober 1856

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Efter Paategning af 24 Aug. 1857 læst 3 Sepb 1857 folio 291 maae endvider optage et Laan af 600 rhvor Creditforeningen med statutmæssige forpligtelser

Aggerup 1856.

Den 23´ Febr 1869 udslettet et Afdrag af 300 rd

Udsl. 17/7 77 Nr 6.

Første Klasse
No 8 FrVI 1856 3 r 32 s

Panteobligation

Underskrvene Gaardmand Rasmus Tønnesen af Alkestrup tilstaaer herved og gjør vitterligt, at være skyldig til min Broder Undkarl Peder Tønnesen af Samme By 500 rd, hvilken Sum jeg ifølge en imellem vores nu afdøde Moder og mig oprettet Fæsteafstaaelses og Undertægtscontract af 17 August 1854. har forpligtet mig til at udrede til ham.
Bemeldte Fem Hundrede Rigsdaler Rigsmønt forbinder, jeg mig ikke alene til at udbetale til ham efter at samme med ½ Aars Varsel fra en af Siderne er lovligt opsagt til en af de sædvanlige Terminer 11 Junie og 11 December men og saalænge samme hos mig forbliver indestaaende at erlægge i aarlig Rente 4 prC som betales til min Creditor er de ovennævnte 2 Terminer hver Gang med det halve. Til Sikkerhed for saavel Capital som Renter samt

den 30 October 1856

alle i Tilfælde af Søgsmaal paagaaende skadesløse Omkostninger pantsætter jeg herved den mig efter Skjøde af 19 Juni d. a. tilhørende Gaard Matr No 4 i Alkestrup By Maglebrænde Sogn af Hartkorn 5 Tdr 3 Skpr 2¾ Alb med sammes Bygninger og øvrige rette Tilhørende og Tilliggende næstefter den der i indestaaende aarlige Bygafgivt til det Classenske Fideicommis og der forud prioriterende 2000 rdl og skal denne Eiendom være omnævnte min Broder et sikkert Pant forbemeldte Capital 500 rd indtil samme er bleven ham udbetalt.
Dersomjeg skulde udeblive med Renterne over rette Forfaldstid paadrage Pantet Restance af Skatter eller Afgifter eller efterlade at holde det forsvarligt vedtage skal Obligationen ansees for opsagt og min Creditor uden videre have Ret til at tiltræde Pantet og deri søge skadesløs Betaling.
I Tilfælde af Søgsmaal denne Gjeld angaaende underkaster jeg mig den ved Frd: 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning.
Til Bekræftelse Underskriver jeg i Overværelse af tvende Vitterlighedsvidners.

Alkestrup skrevet i Nykjøbing d 25 October 1856.

Til Vitterlighed
Chr Nordberg Hans Pedersen

Rasmus Tønnesen

Det bemærkes at paa indbemeldte Eiendom og den derfra uadskillig Konge og Kirketiende hæfter foruden den ommeldte aarlige Bygafgift efter Gjældsbere fra 2191 rd og Andeel i den Sognets Kongetiende paahvilende Kongelige Capital 650 rd og en aarlig Kornrefusion til Nykjøbing Latinskole.