Panteobligation

2 Juli 1857

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udsl 23/12 73

Første Klasse
No 11 FR 1857 6 r 64 s

Panteobligation

Undertegnede Bærnt Theodor Rheinlænder, Møller i Maglebrænde erkjender herved at have modtaget tillaans af Hr Bagermester Hans Knudsen i Stubbekjøbing den Sum
# 1000 rdl R. M.
hvilke Et Tusinde Rigsdaler Rigsmønt jeg herved til forpligter mig skadesløs at tilbagebetale i den 11 Juni eller 11 Decbr Termin hvortil de ved ½ Aars Varsel fra en af Siderne lovlig opsagt vorder og indtil Betaling er skeet at forrente med 4 proC om Aaret som erlægges med Halvdelen i enhver af ovennævnte Terminer, men skulde Renten ikke prompte bliver erlagt nedennævnte Pant ikke holdes i god vedligeholdt Stand og fri for Restancer af Skatter og Afgifter og Renterne af bedre prioriterede Capitaler, da er, i et fra et enkelt af disse Tilfælde Capitalen strax forfalden til Betaling og i Søgsmaalstilfælde vedtager jeg den ved Frd: 25 Januar 1828 foreskrevne hurtige Retforfølgning.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af indbemeldte Capital

den 2 Juli 1857

med Renter og Omkostninger pantsætter jeg herved følgende mig med tinglæst Adkomst tilhørende Eiendommen i Maglebrænde, nemlig :
a Maglebrænde Vindmølle med Grund og staaende og løbende Red skaber og Inventarium samt dens Brandforsikkringssum, og er dens Mølleskylds Hartkorn 4 Skpr.
b Maglebrænde Møllebolig dens Grund 144300 Alen fra Gaarden nyt No 7 og Bygningernes Brandforsikkringssum. Af nævnte Grund svares aarlig til Gaarden No 7 i Afgift 16 Skilling og den er under Sikkeheden for den Rasmus Rasmussen Løymand og Hustrue tilkommende Undertægt fra nævnte Gaard No 7, hvilket nu serveres uforkrænket af nærværende Panteforskrivning.
c Parcellen No 5a af Glskat 3 r 19½ s, Hartkorn 1-1-2-2½ Alb. og hvoraf svares aarlig til Sognepræsten 6-2-3 Fkr Byg og Undetægt til Rasmus Larsen Palle og Kone, hvilke hæftelser reserveres uforkrænket af denne forskrivning, saa og denne Eiendoms Kongetiende.
Alt med Prioritet og Panteret næstefter 4000 rd og for Kongetienden af No 5a, Andeel i den Sognets Kongetiende paahvilende Kongelige Capital 650 rdl. og aarlig Kornrefusion til Nykjøbing Latinskole.
Det til Bekræftelse under min Underskift i undertegnede Vidners Overværelse.

Maglebrænde den 18 Juni 1857.

Som Vidner

Chr Boas Hans Ploug

B. T Rheinlænder