Panteobligation

2 Juli 1857

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udslettet 24 December 1857 efter Creditors Qvittering af 8 Decemb 1857
Aggerup

Første Klasse
No 4 FR 1857 2 rdl

Panteobligation

Underskrevne Christen Christensen Huusmand i Alkestrup By Maglebrænde Sogn, Falsters Nørre Herred gjør vitterligt : At jeg i Anledning af Salget af Huset Matr No 10 i Alkestrup By, fra det Classenske Fideicommis til mig er bleven skyld og til bemeldte Fideicommis den Capital 225 r, skriver To Hundrede og Tyve og Fem Rigsdalerrede Sølv.
Thi forpligter jeg mig til at forrente denne Capital 225 r med 4 proC aarlige Renter fra 11 Decbr s. A. at ingen, at betale med Halvdelen i hver af de sædvanlige Terminer paa Corselitze Skriverstue.
Til Sikkerhed for skødesløs Betaling af Capitale Renter og alle Omkostninger i Anledning af denne Gjæld giver jed Creditor 1´ Prioritets Panteret i det til mig solgte Huus Matr No 10 i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, dets nuværende og tilkommende Bygninger, dets Jorder af Hartkorn 2 Skpr 1 Fkr ¼ Alb. og alt andet dets rette Tilliggende, alt saaledes som det ved Skjøde af Dags Dato er mig overdraget, næstefter den Eiendommen paahvilende uopsigelige aarlige Afgift 2 Tdr 2 Skpr ⅔ Fkr Byg til Fideicommisset.
Under Betingelse af at jeg betaler Renter i rette Tid, og at jeg forsvarligen vedligeholder Pantet kan Capitalen ikke opsiges mig af Creditor i 30 Aar fra Dato, hvorimod den i modsat fald strax er forfalden til Betaling. Dette skal ligeledes være Tilfældet, dersom jeg paadrager Pantet Execution for Skatter og andre offentlige Afgifter. Peder Nielsen og Kone er forbeholdt frit Huusly med Haven etc. som hidtil saalænge de leve.
Fra min Side er Capitalen opsigelig med et Aars Varsel til en af Terminerne og efter Udløbet af forannævnte 30 Aar med et Varsel af ½ Aar fra Creditors Side. Til den Tid Capitalen i noget Tilfælde forfalder til Betaling bliver den stedse at erlægge paa Corselitze Skriverstue.
Naar Pantet skifter Eier, beroer det paa Overeenskomst med Fideicommissets Bestyrelse hvorvidt og paa hvilke Betingelser Capitalen kan forblive indestaaende i Pantet. I Tilfælde af Udstykning bliver en saadan Deel af denne Obligations paalydende Capital at udbetale, som ved fordeling efter Hartkornet kan falde paa hver Parcel der afhændes fra Hovedparcellen.
Saalænge der ved nærværende Obligation stiftede Pantegjæld

den 2 Juli 1857

ikke er indfriet, paaligger det Eieren af Pantet at holde de til dette henhørende Bygninger forsikkrede mod Ildsvaade til deres fulde Værdi, overtrædes denne forpligtelse forfalder Capitalen strax til Udbetaling.
Jeg forpligter mig til paa Anfordring at godtgjøre for Vedkommende paa Fideicommissets Vegne at jeg behørigen har betalt Skatter og andre offentlige Afgifter, og at jeg har efter kommet min forpligtelse med hensyn til Brandforsikkringen.
I Tilfælde af Søgsmaal angaaende denne Gjæld, denne Pantsætning eller noget deraf Dependerende underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning som Frd: 25 Janr 1828 hjemler.
Til Bekræftelse har jeg i Overværelse af Vitterlighedsvidner underskrevet og for salget denne min Pantebligation, som til Tinge kan læses uden videre Varsel til mig.

Alkestrup den 26 Juni 1857.

Til Vitterlighed

Anders Hemmingsen E Jessen
af Moseby

Christen Christensen