Panteobligation

27 August 1857

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Tingdagen den 27 August 1857

Udsl. 21/3 76 Nr. 6.

Første Klasse
No 7 FR 1857 4 rdl

Panteobligation

Undertegnede Gaardeier Rasmus Tønnesen Eier af Gaarden matr No 4A i Alkestrup By i Maglebrænde Sogn, under Falsters Birks Jurisdiction i Maribo Amt, erkjender herved at jeg ved at indtræde som Medlem i "Creditforeningen af Grundejere i de Danske Østifter" har modtaget tillaans ef bemeldte forening # 600 rdl r. d. Rgmt. hvilker Sex Hundrede Rigsdaler rede Sølv Rigsmønt ere mig udbetalte paa statutmæssig Maade. I forhold til denne Gjæld bliver jeg saaledes ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med dens øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer, for alle af Foreningens indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig er udtraadt af samme. Af den nævnte Capital erlægger jeg aarligen fra 11 Juni 1857 at regne og indtil Gjælden er bertalt 5, er fem Procent eller = 30 rdl hvoraf halvdelen eller 2½ Procent erlægges i hver 11 Juni, og ligeledes halvdelen eller 2½ Procent i hver 11 December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin ½0; eller 12 s af 100 rdl af Gjældens oprindelige Beløb Foreningens Reserve= eller Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 proC pro Anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gjælden. Capitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staaer det mig frit for med sex Maaneders Varsel eller, forsaavidt jeg betaler med Foreningens Rentebærende Obligationer, hvilke Foreningen er pligtig til at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel i enhver af de nævnte Terminer at afbetale Gjælden enten i det hele eller afdragsviis hvilke Afdrag dog ikke bør være under 50 rdl. Naar Gjælden er afdraget indtil et saadant Beløb som udgjør mindre end ¾ Pricent af dens oprindelige Beløb, er jeg berettiget til at indbetale denne Rest i samme Termin, i hvilken Gjælden er ned bragt til en saadan Størrelse uanseet at Resten maatte være mindre end 50 rdl. Dersom min Gjæld efter denne

den 27 August 1857

Obligation maatte blive afgjort inden forløbet af 5 Aar fra dens Stiftelse, er jeg ved Udtrædelsen af Foreningen forpligtet til at erlægge til samme Reserve= og Administrationsfond, hvad jeg har indbetalt mindre end 5 Aars statutmæssige Bidrag dertil.
Fremdeles er jeg pligtig til hvis nysnævnte Fond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen, skulle blive mindre end een Procent af Foreningens Gjæld, med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsterminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte falde paa mig i Forhold til min oprindelige Gjæld til Foreningen, for atter at bringe Fonden op til den anførte Størrelse.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt hvad jeg efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, der være sig Capital, Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve - og Administrationsfond eller Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikkrelse og Inddrivelse, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med Prioritet næstefter Arvefæsteafgiften og efter 1500 rd er Femten Hundrede Rigsdaler til det Classenske Fideicommis, samt efter Andelen i den Sognets Kongetiende paahvilende aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole og efter den paa bemeldte Tiende hæftende Kongelige Capital, den i Taxationsforretning af 3´ Juni 1857 af Foreningens Taxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomster, der ere tinglæste d 26 Juni og 14 August 1856 tilhørende Eiendom, Gaarden Matr No 4A i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, under Falster Birks Jurisdiction i Maribo Amt med tilliggende Jorder, som under bemeldte Matr No 4A, ere skyldsatte for Hartkorn 5-3---2¾ Alb, med Gaardens Konge- og Kirketiende, med Andeel i Sognets Kirke med Eiendommens Bygninger, disses Tilbehør, Jordernes Avl og Afgrøde, Eiendommens Leie og anden Interesse, samt Besætning, Inventarium og Redskaber, saavelsom samtlige pantsatte Gjenstandes Assurancesummer og iøvrigt med alle Rettigheder og Herligheder, hvormed jeg eier samme, og med de forøgelser og forbedringer, som senere maatte tilkomme. - Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural eller Arbeidspræstationer som ere medregnede ved Eiendommens Taxation maatte bliver afløst i den Tid

den 27 August 1857

hvori Gjældsforfaldet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt for en slig Revenue umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som extraordinaert Afdrag paa Gjælden.
Dersom jeg udebliver længer end til Udgangen af respective Juni eller December Maaneder med nogen Deel af hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til foreningen i nogen af de anførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa grund af forringelse ikke længere uder statutmæssig Sikkerhed eller jeg tilegner mig Afløsningssummen for nogen af de Eiendommen tilhørende Indtægter eller Natural eller Arbeidspræstationer, eller jeg undlader at holde Bygningerne, Besætningen, Inventariet og Productbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi eller jeg paadrager Pantet Restancer af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller Restance med hensyn til til de Præstationer eller Behæftelser som ere prioriterede i Eiendommen forud for Foreningens Fordring, da er Capitalen eller hvad deraf til enhver Tid maatte staae til Rest tilligemed Alt hvad videre jeg skylder efter denne Obligation i ethvert enkelt af de anførte Tilfælde strax forfalden til Betaling, og Foreningens Bestyrelse berettiget til , uden foregaaende forligsmægling, Rettergang eller Dommed Fogden at gjøre Udlæg i Pantet, eller i en saadan Deel deraf som Bestyrelsen maatte finde fornøden og lade samme bortsælge ved offentlig Auction eller i fornødent fald udlægge Foreningen til Eiendom; alt til Skadesløs Dækning af Foreningens Fordring med Rente og Rentes Rente, beregnet fra Forfaldsdagen, og uden at det gjorte Udlæg eller den deraf berammede Auction skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paankning til høiere Ret, naar Auctionen er afhold i Overensstemmelse med Pl. 22 April 1817 og Frd: 11 Septbr 1833, hvorimod det dog skal staae mig frit for, hvis jeg anseer mig forurettet at anlægge Regressøgsmaal til at erholde Erstatning af Foreningen. - Foreningens Bestyrelse, eller hvem denne dertil bemyndiger, skal til enhver Tid være berettiget til at undersøge Pantets Tilstand, og jeg derfor pligtig til at meddele de Oplysninger, som i saa Henseende maatte forlanges, ligesom jeg og, naar forlanges, inden hvert Aars Mai Maaneds Adgang er pligtig til at tilstille Be-

den 27 August 1857

styrelsen tilstrækkeligt Beviis for, at ingen Restance i nogen henseende paahviler Pantet og at Bygninger, Produktbeholdning, Besætning og Inventarium ere forsikkrede mod Ildsvaade.
Alle Indbetalinger, som jeg er forpligtet til efter denne Obligation skulle skee paa Foreningens Contoir i Kjøbenhavn eller paa hvilket andet Sted, Foreningens Bestyrelse maatte anvise mig.
Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Foreningens af Begjæringen approberede Statuter, tilligemed de Forordninger, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaae, ligesom jeg, hvis der i nogetsomhelst Tilfælde maatte opstaae Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som Frd: 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes, at den paa Gaarden hæftende Arvefæste afgift svares til det Classenske Fideicommis aalig med 16 Td. 1 Skpr 2¾ Fkr Byg med Panteret efter Skatter og Afgifter til det Offentlige og skal ethvert Skjøde eller andet Adkomstdocument forevises for Fideicommissets Befuldmægtigede paa Corselitze, forinden det antages til Tinglæsning Den hele Sognets Kongetiende paahvilende aarlige Refusion til Nykjøbing Latinskole andrager 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre, og den Kongelige Capital 650 r Sølv. Deel Sognets Kirke og Kirketiende paahvilende Kongl Capiatl 550 rd antages at være betalt, men er ukke udlsttet af Pantebogen.

Alkestrup den 25 August 1857.

Til Vitterlighed og Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed

J. Wied Scheel
Kjøbmænd i Stubbekjøbing

Rasmus Tønnesen

Det bemærkes : at foruden det i Obligationen anførte Pantet paahvilende Hæftelser, paahæfter der det endvidere :

a efter Revers til Morten hansen i Breininge 416 rd med Panteret efter Arvefæsteafgiften, Refusioner, Kongelige Capital, samt 1500 rd til det Classenske Fideicommis, og
b efter Pantebrev til Ungkarl Peder Tønnesen i Alkestrup 500 rd med Panteret efter Arvefæsteafgiften, Refusioner, Kongelig Capital og 2000 rd.