Panteobligation

21 December 1857

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udsl. 23/12 90 Nr 19.

Første Klasse
No 4 FrIV 1857 2 rdl

Panteobligation

Underskrevned Hans Hansen tilstaaer herved at være skyldig til det Classenske Fideicommis
# 225 rdl
som bemeldte Stiftelses Direction har laant mig.
Disse To Hundrede Tyve og Fem Rigsdaler Rigsmønt forpligter jeg mig og Arvinger til efter ½ Aars Opsigelse fra FideicommmissetsSide, men efter et Aars Opsigelse fra min eller Arvingers Side rigtig og skadesløs at betale paa Corselitze Skriverstue i en af de sædvanlige Terminer saa og medens Capitalen hos mig bliver indestaaende, der af fra 11 December der at regne at svare i Rente 4 proC aarlig, der bliver at erlægge i 11 Juni eller 11 December Termin hver Gang med det Halve, ligeledes paa Corselitze Skriverstue.
Til Sikkerhed for den mig laante Capital med Renter og mulige Omkostninger skadesløs, giver jeg herved det Classenske Fideicommis 1´ Prioritets Panteret i det mig efter Skjøde af Dags Dato og som tinglæses samtidig med denne min Obligation tilhørende Huus af Alkestrup By, Maglebrænde Sogn Matr No 10 af Hartkorn 2 Skpr 1 Fkr ¼ Alb med alt dets efter fornævnte Skjøde Tilliggende og Tilhørende af hvad Have nævnes kan, næstefter den Eiendommen paahvilende aarlige Bygafgift 2-2-- ⅔ Fkr, ligesom Fideicommissets ogsaa gives samme Sikkerhed i den Sum hvorfor Bygningerne ere eller blive forsikkrede i Brandkassen.
Peder Nielsen og Kone er forbeholdt frit Huusly med have saa længe de lever. - og Christen Christensen Beboelsesret til 1 Mai 1858.
Dersom Pantet ikke holdes o forsvarlig Stand men i nogen Maade forringes eller dersom Renterne af den laante Capital eller de af Eiendommen gaaende Skatter og Afgifter ikke til forfaldstiderne prompte erlægges, da er Capitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til Betaling paa lovlig Maade, hvilket ogsaa skal Gjælde, hvis jeg maatte undlade at holde Bygningerne forsikkrede i Brandkassen Skulde deraf Pantet ikke kunne udbringes skadeløs Betaling for Capital Renter og Omkostninger, skal saadant ikke i nogen Maade komme Panthaveren til mindste Tab, men jeg eller mine Arvinger ere forbundne til af andre mine Eiendele at udrede det Manglende, saa at det Classenske Fideicommis eller hvo som med lovlig Adkomst maatte have denne min Obligation i hænde, skal være og forbliver skadesløs i alle Maader. I Tilfælde af Søgsmaal angaaende dette Laan, denne Pantsætning eller noget deraf Dependerende, underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning som Frd: 25 Januar 1828 hjemler. Til Bekræftelse haver jeg denne min Pantobligation egenhændig underskrevet og forseglet i 2´ Vitterlighedsvidners Overværelse.

Skrevet paa Corselitze den 21 December 1857.

Til Vitterlighed

J Andersen Peder Johansen
af Ø. Kippinge af Nagelsti

Hans Hansen