Panteobligation

8 Januar 1878

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


136.

Udsl. 29/10 78 Nr. 20

Stempel 1 Kr 30 Ø.

Panteobligation.

Underskrevne Husejer Jørgen Nielsen Amager i Moseby erkjen-

Læst 8 Januar 1878

der herved at være skyldig til min Svigersøn Parcellist Christen Larsen i Maglebrænde for et D. D. modtaget kontant Laan 700 Kr. hvilke Syv Hundrede Kroner jeg forpligter mig til i Medfør af forventet Bevilling fra den Mds at regne at forrente med 5 - fem - Procent aarlig Halvdelen hver 11 Juni og Halvdelen hver 11 Decbr. og til skadesløst at betale den 11 Juni eller 11 Decbr. til hvilken Kapitalen med et halv aars Varsel opsiges til Udbetaling fra Kreditors eller min Side Saafremt imidlertid Renter ikke erlægges til Forfaldstid eller nedennævnte Pant ikke tilbørlig vedligeholdes, eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en anden den pantsatte faste Ejendom eller nogen Del af samme eller jeg paadrager Pantet nogen Renterestance af den forud prioriterede Gjæld, eller jeg eller mit Bo maatte komme under Konkursbehandling, er Kapitalen, om Kreditor fordrer det, strax uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling. I Søgsmaals Tilfælde underkaster jeg mig og Arvinger, der skulle hæfte efter denne Obligation En for Alle og Alle for En den hurtige Retsforfølgning efter fr af 25 Januar 1828 og forpligter mig til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ret efter Varsel som til inden Herreds Mand forkyndt paa den pantsatte Ejendom paa hvilken Kreditor over Hovedet skal være berettiget til at anse mig boende i ethvert Anliggende, som vedkommer mine Forpligtelser efter nærværende Obligation. Jeg vedtager endelig, at der uden foegaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde i hvilke saadant i Medfør af Loven af 29 Marts 1873 §15 kan vedtages.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Opsigelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledige Omkostninger giver jeg herved Kreditor Panteret i den mig tilhørende Ejendom Matr. Nr. 18h i Moseby, Aastrup Sogn med Bygninger og Jorder af Hartkorn 2 Skp. 2 Fdk. 1¼ Alb. Glskat 3 Kr 87 Ø, Bygningernes mur og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance. Jordenes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, de pantsatter løse Gjenstandes Brandforsikringssum og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse, saa og i den fra Ejendommens uadskillelige Konge og Kirketiende alle med Prioritet næstefter aarlig Afgift til det Classenske Fideikommis 3 Td. Byg pr Td. hartkorn og Pante-

Læst 8 Januar 1878

gjælf 1100 Kr. til 5% Rente aarlig samt med Reservation af at Adkomstdokumenter forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Korselitze Godskontor og at den Bjerrinske Familie har Begravelsesplads paa Aastrup Kirkegaard. Endvidere reserveres, at der paa Ejendommen, paa hvilken Intet er tinglæst om Bygninger, hæfter solidarisk Ansvar for et indfriet Kreditforeningslaan i Matr Nr 18a, hvorfra den er unstykket, stort 5600 Kr. indtil dette statutmæssig kan bortfalde, hvilket iøvrigt forlængst er sket.

Moseby skrevet i Nykjøbing F. den 20 Decbr. 1877.
Jørgen Nielsen Amager

Til Vitterlighed
Th Andresen R C. Stæhr.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 8 Januar 1878

Ejendommen er efter Pantebogen forud behæftet med Pantegjæld til Beløb Kr. 1300.

Madsen kst.