Panteobligation

12 Februar 1878

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


16

Udsl. 1/7 79 Nr. 25.

Stempel 4 Kr 15 Ø.

Panteobligation

Underskrevne Parcellist Niels Peter Jørgensen nu i Alkestrup, erkjender herved at være skyldig til Gaardejer Peder Hansen Belling i Særslev 2500 Kr. hvilke To Tusinde Fem Hundrede Kroner jeg forpligter mig til efter dertil erhvervet Bevilling fra 11 Decbr 1877 at regne at forrente med 5 - fem - Procent aarlig til Betaling sker hvilken Rente for det første Halvaar betales i 11 Juni Termin d A., og til skadesløst at betale tilligemed den skyldige Rente den 11 Decbr. d. A. 1878.
Til Sikkerhed for saadan skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledige Omkostninger har jeg formaaet Møller Hans Jakobsen, nu i Horbelev, til at indestaa Kreditor som Kautionist og Selvskyldner, hvorhos jeg giver ham Panteret i den mig i Følge Mageskifteskjøde, der tinglæses samtidig hermedtilhørende Ejendom Matr. Nr 4c i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn af Hartkorn af Hartkorn 4 Skp. 3 Fdk. 1 Alb. Glskat 8 Kr 25 Ø med Konge og Kirketiende, Bygningernes mur og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance, Jordernes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til ebhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd og de pantsatte løse Gjenstandes Assurancesum samt al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, dog ikkun med Forbehold af og med Prioritet efter den paa Ejendommen paahvilende aarlig i Afgift 1 Td. 5 Skp. ¾ Fdk. Byg efter Kapitalstaxt til det Classenske Fideikommis, at Præstetienden aarlig udgjør 2½ Fdk. Hvede, 2½ Fdk. Rug, ½ Skp. 3½ Fdk. Byg, 1 Skp. 1 Fdk. Havre, og Kvægtiende til Præsten 7/16 Fdk. Byg. efter Kapitalstaxt, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetienden Hæfter Kapital 1300 Kr. og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hæfter Kgl. Kapital Kr 1100, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestade i Kirken, at Adkomstdokumenter forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze Godskontor, og at der paa Ejendommen hviler en til 1140 Kr Kapitaliseret Aftægt til Lars Peter Madsen Hare, som er specificeret i et tidligere Mageskifteskjøde, tinglæst 6 Febr. 1877, endelig næstefter

Læst 12 Februar 1878.

den i Ejendommen indestaaende Pantegjæld 2800 Kr. til højere Rente end 4% pct., men med Oprykningsret JEg vedtager derhos, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal i Henhold til Pantet, naar Kapitalen er forfalden enten paa Grund af Udeblivelse med Renten i 11 Juni Termin d. A., eller fordi den bestemte Betalingstid er kommet.
Saafremt Renten til 11 Juni Termin d. A. ikke prompte erlægges, eller Pantet ikke tilbørlig vedligeholdes, eller dets Bygninger og øvrige Gjenstande ikke holdes brandforsikkrede til fuld Værdi, er Kapitalen strax uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling, saafremt Kreditor fordrer det.
Jeg Møller Hans Jakobsen i Horbelev indgaar ved min Medunderskrift den ovennævnte Selvskyldnerkaution for Debitors Forpligtelser efter denne Obligation.
I Søgsmaalstilfælde ere vi begge, Debitor og Selvskyldnerkautionisten, saavelsom Debitors Arvinger, - der skulle hæfte En for Alle og Alle for En efter denne Obligation -, underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Fr. 25 Januar 1828 og forpligtede til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligsfreds og Stubbekjøbing Herredsting, efter Varsel som til indenherreds Mand; Forkyndelsen skal for mit, Debitors, Vedkommende kunne ske paa den pantsatte Ejendom paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig for boende i ethvert Anliggende, der vedrører hans Fordringer efter denne Obligation.
Foruden i de allerede ovenfor nævnte Tilfælde. skal Kapitalen m. v. strax være forfalden til Betaling, saafremt jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en anden den pantsatte Ejendom eller Dele af samme, og Kreditor maatte fordre det.

Skrevet i Nykjøbing p F. den 6 Febr. 1878.
Niels Peter Jørgensen.
Som Selvskyldnerkautionist.
Hans Jakobsen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Th Andresen L Th Blæsberg.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 12 Februar 1878

Madsen kst.