Panteobligation

22 April 1890

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


6.

Stempel Kr 23,05.

30/3 1909 Nr 7. læst Deklaration hvorved Hustruen overtager Gælden.

Udslettet 22/10 1912 N. 18.

Panteobligation, stor Kr 13849,86 udstedt af Gaardejer L. J. Andersen til Creditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Gaardjer Lars Jørgen Andersen, som er bleven Ejer af den ifølge Obligation thinglæst den 7¨ December 1886 af Gaardejer Ole P. Olsen til "Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter" dens 5te Series 1ste Afdeling pantsatte Ejendom : Gaarden Matr. Nr. 2a i Alkestrup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, i Maribo Amt, med tilhørende Andel i Sognets Konge- og Kirketiende, overtager herved den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgjæld til et Beløb af Kr 13849 Kr 86 Øre og erkjender saaledes, at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening er bleven skyldig til dennes 5te Series 1ste Afdeling : Tretten Tusinde Otte Hundrede Fyrgetyve og Ni Kroner 86 Øre. I Forhold til den oprindelige, ved den forannævnte Obligation stiftede Gjæld til Beløb 14000 Kr, er Fjorten Tusinde Kroner, bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med de øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af begge Seriens Afdelinger for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig, har afgjort mit Mellemværende med Foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelig Gjælds Beløb erlægger jeg aarlig fra 11¨ December 1889 at regne og indtil Gjælden er betalt, 4½ er fire og en halv Procent eller 630 Kr, hvoraf Halvdelen eller 2¼ Procent erlægges i hver Termin 8 Øre for 100 Kr af Gjældens oprindelige Beløb Seriens Reserve- og Administrationsford, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 Procent pro anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gjælden. Capitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for efter med sex Maaneders Varsel eller forsaavidt jeg betaler med Seriens rentebærende Obligation af

Thingdagen den 22¨April 1890.

samme Afdelign, hvilke Foreningen er pligtig at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel, i enhver af de nævnte Terminer at afbetale Gjælden enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke bør være under 100 Kr. Dersom Gjælden efter denne Obligation maatte blive afgjort inden Forløbet af 5 Aar fra dens oprindelige Stiftelse, nemlig 11te December Termin 1886, er jeg med Gjældens Indfrielse pligtig at erlægge til Seriens Reserve- og Administrationsfond, hvad der er indbetalt mindre end 5 Aars statutmæssige Bidrag dertil. Fremdeles er jeg forpligtet til, hvis nysnævnte Fond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen, skulde blive mindre end een Procent af Seriens Gjæld, med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsterminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte falde paa mig i f Forhold til den oprindelige Gjæld til Foerningen, for atter at bringe Fonden op til den anførte Størrelse. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg som indtrædende i den oprindelige Debitors Forhold til Foreningen og iøvrigt efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, det være sig Capital, Renter, Rentes Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve- og Administrationsfond, Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse, eller enhver anden ved Foreningens Foranstaltning til Varetagelse af dens Tarv i hvilkensomhelst Retning foranlediget Udgift eller Bekostning, derunder ogsaa - alle Tilfælde Sagførersalair, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med første Prioritet efter Bygafgiften den i Taxationsforretning af 23de December September 1886 af Foreningens Taxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som er thinglæst den 4de Marts 1890 tilhørende Ejendom Gaarden Matr. Nr 2a af Alkestrup By, i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, i Maribo Amt med tilliggende Jorder skyldsatte for Hartkorn 6 Tdr 5 Skp 0 Fdk 2¼ Alb, Glskat 89 Kr 33 Øre, med tilhørende Andel i Sognets Konge- og Kirketienden, med de paa Ejendommen til enhver Tid værende

Thingdagen den 22¨April 1890.

Bygninger ..... v P. 111 ..... de Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af den oprindelige Debitor, da er Capitalen ..... Frd. af 25¨ Januar 1828 forskriver.
Det bemærkes, at Ejendommen har tidligere henhørt under Carlsfeldt Gods, og ifølge det oprindelige Skjøde paahviler der den en Aarlig Afgift til det Classenske Fideicommis af 19 Tdr 7 Skp 2¼ Fdk Byg med fortrinlig Panteret, hvorhos ethvert Adkomstdocument forinden Thinglæsning skal forevises paa Corselitze Godscontoir. Paa hele Sognets Kongetiende hviler kgl. Capital 1300 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre og paa hele Sognets Kirketiende kgl. Capital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken. Der paahviler den pantsatte Ejendom Præstetiende samt Smaaredsel og Qvægtiende til Præsten. Der findes ikke Noget thinglæst om, at den indløselige Del af Bankhæftelsen paahviler Pantet. Skrevet i Stubbekjøbing den 11te April 1890.
Lars Jørgen Andersen

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
V. Lauritzen, Contorist. H. Munk, By- og Herredsfuldm.
- Stubbekjøbing

Læst inden Stb. Herreds Ret den 22¨ April 1890.

P. Th. Madsen
cst (L. S.)