Panteobligation

16 April 1901

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


8.

Stempel 21 Kr. 65 Øre.

Udslettet 29/6 1915 N. 32.

Panteobligation

Undertegnede Gaardeier Lars Pedersen erkjende herved at være skyldig til Overformynderiets udenbys Afdelings Almindelige Masse den Summa 13000 Kroner.
Disse Tretten Tusinde Kroner forpligter jeg mig o Arvinger, Een for Alle og Alle eller Nogle for Een, til efter ¼ Aars Opsigelse fra Kreditors Side, men efter ½ Aars Opsigelse fra min eller mine Arvinges Side, rigtigt og skadesløst at tilbagebetale i en af de nedennævnte Termine og, indtil skadesløs Betaling og Berigtigelse har fundet Sted, deraf fra 11te Decbr. Termin 1900 at svare 4 p Ct. er firde Procent Renter aarlig, som erlægges med Halvdelen hvert Halvaar og indbetales portofrit hver 11te Juni og 11te December Termin i Overformynderiets Kontor i Kjøbenhavn eller hvilket andet Sted inden Riget, som maatte blive opgivet, og som første Gang betales i 11te Juni Termin 1901; og bliver Kapitalen paa maade at erlægge, naar den til Betaling er forfalden.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter, Rentes Renter, Opsigelses og Søgsmaals Omkostninger pantsætter jeg herved med første Prioritet næstefter særlig Arvefæsteafgift og Rekognition ved Ejerskifte nedennævnte mig ifølge Skjøde af 17de Januar 1901, thinglæst den 29de Januar 1901 tilhørende Ejendom, der i Aaret 1887 er vurderet til 36000 Kr., med samtlige derpaa værende Bygninger og disses Assurancesum, for Tiden 9620 Kr., de i Bygningen værende Kakkelovne og alle andre mur- og nagelfaste Appertinentier, alt saaledes som Ejendommen nu er og forefindes eller herefter bliver bebygget og forbedret; endvidere den af Ejendommen gaaende Leje eller Forpagtningsafgift; Jordenes Afgrøde, hvad enten den staar paa Marken eller er bragt i Huus, Ejendommens Besætning, bestaaende af 4 Heste, 12 Køer, 1 Tyr, 4 Ungkvæg2 2 Faar, Svin m. m. af Værdi 4300 Kr; den ved Ejendommen værende Gjødning; de til Ejendommen hørende Avls= og Mejeriredskaber og andet Inventarium af Værdi 1965 Kr., samt enhver anden til Ejendommen hørende Gjenstand, Indtægt eller Rettighed, Intet i nogen maade undtaget.
Dersom jeg ikke holder Pantet i forsvarlig Stand, eller udebliver med Renter eller betingede Kapitalafdrag udover den 18de i Terminsmaaneden, eller paadrager Pantet Restancer af Skatter, Afgifter, Tiender eller andre Præstationer, der ere prioriterede forud for Overformynderiets Fordring, eller - være sig ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller paa anden Maade - afhænder den pantsatte Ejendom eller Dele af samme uden Overformynderiets Samtykke, eller undlader at holde Bygningerne i Landbygningernes almindelige Brandforsikring - da er kapitalen i ethvert enkelt af de anførte Tilfælde paa Kreditors Forlangende strax forfalden til skadesløs Betaling.
Skulde mit Bo komme under Konkursbehandling eller skulde der for nogen Pantegjæld ske Udlæg i det Pantsatte eller nogen Del deraf, da skal Kpaitalen i lige Maade strax og uden Opsigelse af Kreditor kunne fordres skadesløst udbetalt.
Ligeledes er Kreditor berettiget til uden foregaaende Lovmaal og Dom at gjøre Execution i Pantet i de i Lov af 29de Marts 1873 § 15 nævnte Tilfælde.
Saa for-

Thingdagen den 4de Juni 1901.

pligter jeg mig ogsaa til et erlægge de Omkostninger, der blive at betale, naar den herved pantsatte Ejendom efter Kreditors Forlangende bliver efterset eller omvurderet.
I Søgsmaalstilfælde, denne Gjæld eler Pantsætning vedkommende, underkaster jeg mig og Arvinger den hurtige Restforfølgning, som Forordningen af 25de Januar 1828 hjemler, og er jeg eller de pligtige at møde for Forligskommissionen i den Forligskreds og Retten i den Jurisdiktion, i hvilken den pantsatte Ejendom er beliggende. Opsigelse, Indkaldelse, Stævning og Domsforkyndelse skal gyldig kunne ske paa den pantsatte Ejendom for hvem der maatte antræffes, med Varsel, som om vi til enhver Tid havde Bopæl og Opholdssted der, hvilket ogsaa gjælder om andre Meddelelser og Forkyndelser dette Gjældsforhold vedrørende, ligesom ogsaa en eventuelt Executionsforretning gyldig skal kunne paabegyndes paa den pantsatte Ejendom uden Hensyn til, hvor vi maatte Bo eller opholde os.
Den ovenfor pantsatte Ejendom bestaar af : Arvefæstegaarden Matr. Nr. 6a i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, skyldsat for Hartkorn 4 Tde. 3 Skp. 3 Fdk. 0½ Alb., Gammelskat 64 Kr. 49 Øre samt en umatrikuleret Huslod og Ejendommens Konge= og Kirketiende. - Arealet af Matr. Nr. 6a udgjør 49 3200/14000 Tdr. Land.
Det bemærkes, at Ejendommen er Arvefæste under Kommunitetets Gods og at intet Adkomstdokument paa Ejendommen eller nogen Del af samme maa antages til Tinglæsning førend det er forsynet med Attest fra Kommunitetets Direktion om at Rekonvitioner ved Ejerskifte er betalt, at denne andrager for Gaarden 1 Td. Byg pr. Td. Hartkorn efter Kapitalstaxt og for Huslodden 60 Kr. - Afgiften til Kommunitetet andrage af Gaarden aarlig 4 Tdr. 3 Skpr. af hver af Kornsorterne Rug, Byg og Havre i Penge efter Kapitalstaxt, aarlig Jagtafgift 1 Kr. 62 Øre og 50 Øre i Penge samt af Huslodden aarlig Afgift 12 Kr. Kommunitetet har Fortrinsret for de 3 sidste Aars resterende Afgifter. I Udstykningstilfælde erlægges 2 Kr. af de første 10 Tdr. 1 Kr. 33 Øre af hver Tønde Land mere, Hovedparcellen skal være 20 Tdr. Land, og ingen Parcel maa være mindre end 1½ Td. Land til Taxt 24. Hovedparcellen skal altid være en selvstændig Ejendom og ansvarlig for eller onera. Til Gaardens Ejer svares af Huslodden 4 Rdlr. I øvrigt bemærkes, at der paa Tienden hviler forskjellige Byrder og Gjæld, at en tidligere Ejer har manglet thinglæst Adkomst paa Kirketienden, og at Præste- Korn- og Kongetiendevederlaget samt Vederlaget for Smaaredsel er konstateret.

Til Bekræftelse har jeg underskrevet denne Obligation i Overværelse af Notarius publicus.

Skrevet i Stubbekjøbing den 29 Maj 1901.
Lars Pedersen.

1901 den 29de Maj mødte Gaardejer Lars Pedersen af Maglebrænde, der er Notarius personlig bekjendt, paa Stubbekjøbing Herreds Notarialkontor, hvor han egenhændig underskrev foranstaaende Obligation, hvilket herved notarialiter attesteres under Haand og Embedets Segl.

Som Vidner fungedere Fuldmægtig Rasmussen og Kontorist Hansen, begge af Stubbekjøbing.

Stubbekjøbing Herreds Notarialkontor d. u. s.
I Notarii Forfald
H. Munk, Fm.
(L. S.).

Vidner :
H. Hansen. Johs. Rasmussen.
stempel Gebyr : 4,55.

Læst inden Stub: Herreds Ret den 4de Juni 1901.

Schultz.
(L. S.).