Skøde

21 Januar 1858

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Aftægten til Karen Rasmusdatter udslettet d. 26 Januar 69

Første Klasse
No 4 FrIV 1858 2 rdl

Skjøde

Undertegnede Ole Hansen Skomager sælger og afhænder herved fra mig og mine Arvinger til Christian Rasmussen der mig efter Skjøde tinglæst 24 August 1837. tilhørende Gaardsplads fra Gaarden gl No 1 i Stangerup ved Udstykning af 15 Juli 1837 betagende Parcel no 3 af Hartkorn 1 Fkr 2 Alb. med Bygning og Kirketiende saa af Kongetiende der er mig overdraget ved Skjøde tinglæst 6 Mai 1847 saaledes som denne Eiendom og al dens rette Tilhørende ig Tilliggende nu er og forefindes for 100 rd og paa Vilkaar.
1
Kjøberen overtager og tilsvarer saavel Eiendommens Andeel i de Stangerups Gods

den 21 Januar 1858

hvorunder den hører paahvilende Refusioner og Capital 4000 rd til Stangerup Hospital, som dens Andeel i de Refusioner og Kongl Capital 650 rd som paahvile Sognets Kongetiende.
2
Saafremt min Hustrue Karen Rasmussenoverlever mig er Kjøberen eller Eiendommens Eiere pligtig at modtage hende i Huset og der, tilligemed sig eller Familie give hende som Enke fra Livstid anstændig Ophold og Underholdning samt forpleining i anhver henseende og det fra min Dødsdag - eller naar hun forlanger det, Bopæl i Huset i gællig med Eieren og Familie med fri Adgang til og Brug af Husets Kjøkken og Ildsted og da istedet ofr Underholdning og forpleining følgende aarlig Undertægt en Td Rug ½ Td Byg 8 pund Smør ½ Lispund Flesk at levere med gode Varer paa hendes Forlangende successive i Aarets Løb eller og om hun ønsker det med Penge, Kornvarerne efter den sidst kundgjorte Kapitaltaxt og det Øvrige efter alminelig gangbar Priis, saa ydes hende og med disse Præstationer aarlig 4 rd som betales hver 11 Juni og 11 Decbr med 2rdl.
3
Den min Hustru for hendes Levetid som Enke betinget Boepæl og Underholdning eller Undertægt, skal hæfte paa Eiendommen med Panteret efter de i første Postommeldte Hæftelser og en Prioritetsgjæld af 200 rd til Sikkerhed herfor bedes dette Skjøde og Tinglæst.
Og da Christian Rasmussen har betalt Kjøbesummen Et Hundrede Rigsdaler Rigsmønt, saa er det, at jeg paa foranførte Vilkaar den har ved sin Underskrift vedtager punktlig og skadesløs at opfylde, herved tilskjøder og overdrages ham og Arvinger indbemeldte Eiendom, som i den nugjældende Matrikel er betegnet No 6 B C af Glskat 34 s Hartkorn 2 Fkr 1½ Alb med Konge og Kirketiende, saaledes og med de Rettigheder Byrder og Forpligtelser jeg samme har vist og besiddet og indestaaer jeg for Vanhjemmel efter Konen.

Ser det stemplede Papiir bemærkes :
Kjøbesummen er -------------------- 100 rd
1 Td Rug Capitalstaxt --- 6-2- 2
½ Byg -------------------- 2-4-13
8 p Smør ----------------- 2-2--
8 p flesk ------------------ 1----
Penge --------------------- 4----
Er ------------------------ 16 rd 2 p 15 s

maa ansees med Huusly for 20 rd som fem Gange udgjør ---- 100 r
Er Kjøbesum --------------------------------------------- 200 rdl
Saaledes udstædes dette Skjøde og bekræftes med vor Underskrivt i Vidners Overværelse.
Stangerup d 16 Januar 1858.

Som Sælger Som Kjøber
Ole Hansen Skomager Christian Rasmussen

Som Vidner H Knudsen J P Væver

Læst tillige som Sikkerheddocument for den betingede Undetægt. (Attester vedhæftet:)