Skøde

26 August 1858

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Aftægten udslettet

Tingdagen den 26 August 1858

Første Klasse
No 39 FrIV 1858 70 rdl 32 s

Skjøde

Underskrevne Mads Simonsen f: Knudsen af Maglebrænde tilstaaer herved, at jeg, overensstemmende med vedhæftede Kjøbecontract af 27 Juli 1856 og Transport af 29 s M herved sælger og skjøder til Møller Bernt Theodor Rheinlænder af Maglebrænde Mølle følgende Eiendomme.
1
Gaarden ´Godthaab´ Matr No 6A af Maglebrænde By med Hartkorn Ager og Eng, 4-3-3-½ Alb. som jeg eier efter Skjøde af 15 December 1831. tinglæst 1 Decbr 1832. og den derved efter Kjøbecontracten solgte Besætning m. v.
2
Huuslodden til bemeldte Gaard henlagt under Gaarden og indbefattet under dennes Hartkorn, hvilken Huuslod jeg eier efter Arvefæste og Skjødebrev af 27 April 1844. tinglæst 16 Januar 1845.
3
Konge- og Kirketiende af disse Eiendomme, Kirketienden navnlig saaledes som den efter det fælleds Skjøde er overdraget Lars Jensen Knudsen og senere stedse har solgt Eiendommen uden speciel Adkomst.
Ved denne Afhændelse bemærkes iøvrigt nærmere :
a/ At Gaarden med Huuslodden Arvefæsteeiendomme under Communitetets Gods og at Afhændelsen forsaavidt skeer med de ved de ovennævnte Skjøder saavelsom ved det oprindelige Arvefæsteskjøde paa Gaarden af 27 Septbr 1806 med den dertil senere vedtagne nye Skjødeformular, der er tinglæst den 15 Juni 1816. hjemlede Rettigheder og Forpligttelser hvoraf specielt fremhæves:
b/ at der erlægges en aarlig Afgift til Communitetet af Gaarden 4 Td 3 Skpr Rug, 4 Td 3 Skpr Byg, 4 Td 3 Skpr Havre og 24 Skilling Sølv i Penge, hvilken

den 26 August 1858

Afgivt for Kornets Vedkommende afgjøres ved Penge eller Capitaltaxten for Nykjøbing Amt paa det Aars Afgrøde. for hvilken Arvefæsteafgiften skal svares og at Huuslodden 6 rdl Sølv, ligesom ogsaa ved hver forandring af Eier en Recognition : af Gaarden 1 Td Byg afhver Tønde Hartkorn der betales med Penge efter sidste Capitaltaxt, og af Huuset 30 rdl Sølv.
c/ ar den nævnte Afgift som skadesløs erlægges paa Communitetets Contoiret i Kjøbenhavn eller til Godsets Forvalter er næstefter de Kongl Skatter prioriteret i Eiendommene og al deres Tilhørende af Bygninger og Jorder saa og i Sæd og Foder samt Besætning, Inventarium og Avlsredskaber. og at denne Fortrinsret er forbeholdt Communitetet for de 3 sidste Aars resterende Afgifter, og d/ at intet Overdragelsesdocument paa Eiendommene eller nogen Deel af disse maa aantages til Tinglæsning førend samme af Communitetets Direktion er paategnet Attest om, at Recognitionen ved Forandring af Eier er rigtigen betalt.
Endvidere bemærkes, at Kjøberen med Tienderne overtage de derpaa hvilende Byrder, navnlig paa Kongetiendens Andeel i aarlig Refusion til Nykjøbing Cathedralskole saavel i den derpaa hæftende Kongl Capital 650 rdl for hvilke forhæftelser saavelsom Skatter etc alle Sognets Tiendernere ere solidarisk forpligtede.
I Overensstemmelse med Kjøbecontracten forbeholder jeg derfor mig og Kone Ane Jensdatter saalænge nogen af os er i Live, følgende aarlige Undertægt af Eiendommen, nemlig :
a/ til hvert Aars Mortensdag 4 Td Rug - 3 Td Byg - 4 Skpr Hvede - 4 Skpr Ærter, alt i gode Varer en Gris som i levende Vægt afgiver 6 La og i Penge 10 rdl.
b/ Qværning til en Ko iblandt Gaardens egne Kreaturer og lige med disse og til den Fodring et Læs Hø og 6 Traver Byg halm, der leveres efterhaanden som derfor haves brug og det forlanger, og
c/ hvert Nytaar 1 Favn godt Bøgebrænde.
For denne Undertægt, som med hensyn til det stemplede Papiir er i Kjøbecontracten beregnet til 483 rd 3 M 9 s. forbeholdes Panteret i de solgte Eiendomme med Bygninger Jorder, Besætning og Inventarium næstefter foranførte tidligere forhæftelser til hvilken Ende dette Skjøde ogsaa bliver at tinglæse som Sikkerhedsdocument i saa Henseende.
Da nu Kjøberen Hr Møller B. T. Rheinlænder har berigtiget den accorderede Kjøbesum 10,000 rdl, deels ved Contant Betaling af 4000 rdl of deels ved at han udfærdiger Panteobligation til mig for 5000 rdl og til min Søn Jens Madsen efter mit ønske for 1000 r som skulle de ovennævnte Eiendomme nu tilhøre han paa foranførte Vilkaar som lovligt kjøbt og betalt, idet jeg indestaaer for Vanhjemmel efter Konen.

Maglebrænde den 26 Juli 1858.

Til Vitterlighed

Blæsberg Jørgen Jørgensen

Mads Simonsen Knudsen

At den ovennævnte Communitetets Ret i enhver henseende efter det oprindelige Arvefæsteskjøde, saavelsom den senere vedtagne mig Skjødeformular paa denne Gaard, saasom med hensyn til Virkningen af Gaardens Overdragelse uden Udstædelse af lovligt Universitets Qvæsteres

den 26 August 1858

paategnet og tinglæst Adkomstdocument, de jorddrotlige Rettigheders Betaling Communitetets Fortrinsret for 3 Aars Afgifter, Virkningen af Restancers Paadragelse og Forpligtelse at holde Bygningerne assurerede i Brandkassen for dens fulde Værdi, haves der fra Communitetets Side Intet med Tinglæsningen af dette Skjøde ar erindre.

Kjøbenhavn i Universitets Qvæsteren den 18 August 1858.

Læst tillige som Sikkerhedsdocument for Undertægten.