Skøde

17 Januar 1860

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


9/1 1906 Nr. 65 aflæst Aftægt til Johanne Simonsen, f. Olsdatter

No 25 FrIV 1860 1' Klasse 20 Rd - 64 s
Skjøde

Underskrevne Johanne Olsdatter af Stangerup, enke efter gaardeier Lars Simonsen sammesteds efter hvem jeg ifølge Stiftamtest Tilladelse af 23 Novbr 1850 hensidder i uskiftet Bo, sælger Skjøder og aldeles afhænder herved fra mig og mine Arvinger til min Søn Jens Peder Larsen Gaarden MNo 6 nyt MNo 3a og b i Stangerup af Hartkorn 5 Td 5 Skp ¾ alb, Gl Skat 44 r 55 s, hvilken jeg eier ifølge ovennævnte Tilladelse for mig til at hensidde i uskiftet Bo og hvilken Adkomst er Thinglæst under 22 Decbr 1853. Den afhændede Eiendom er allerede taget i Besiddelse af Kjøberen og skal den herefter tilhøre ham med de samme Byrder og Rettigheder hvormed den har været eier af mig og min afdøde Mand, navnlig bemærkes det, at med Eiendommen følger dens Konge og Kirketiende og der paahæfter Gaarden ved Kirketiende Andeel i de 22,135 r 40½ s som indestaaer i Stangerup Gods hvorunder den hører, paa Kongetienden hæfter Andeel i den paa Maglebrænde Gods Kongetiende hæftende Kgl Capital 650 Rd og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole

den 17' Januar 1860

Med Eiendommen følger al den indavlede Sæd, Besætningen og alt Ind og Udboe med Undtagelse af de Gjenstande jeg som underanførte har udtaget.
Salget skeer iøvrigt paa følgende Vilkaar :
1. Kjøberen enten indfrier eller udsteder ny Obligation for 1000 Rdl der fortiden er prioriteret i Eiendommen.
2. Kjøberen udsteder Obligation for 3200 Rdl til hver Søster Maren Kirstine Larsdatter og Karen Larsdatter hver for 1600 Rdl og tilsikkres dem hver 1 Hest, 1 Ko, 2 Faar samt bekoster deres Bevilling.
3. Kjøberen udsteder Obligation til min Svigersøn Parcellist Jens Rasmussen paa Rodemark for 500 Rd.
4. Kjøberen betaler mig aarlig 60, Tresindstyve Rigsdaler Rigsmønt at erlægges med Halvdelen hver 1 Mai og 1 November samt besørger og bekoster min fornødne Underholdning med Huusmy, Føde, Klæder, Pleie og Sygdomstilfælde med Læge og Medicin Alt saa godt som hans egen Familie - eller hvis jeg ikke er fornøjet med saaledes at leve i Forening med Kjøberen er han pligtig, naar jeg forlanger det, at indrette og vedligeholde i god Stand 5 Fag i den nordre Ende af den østre længde af Gaarden, til min Afbenyttelse for min Levetid og skal Beboelsen være indrettet til Stue med Brædegulv og Kakkelovn, Kammer, Kjøkken med Skorsteen og Brændehuus alt med de fornødne Døre, Vinduer og Loft desuden forbeholder jeg mig af Haven et stykke Jord paa den søndre Side af Gaarden fra Gaden til den østre Længde og forbeholder jeg mig ligeledes Adgang til Gaardens Brønd. Endelig ntilsvarer Kjøberen mig aarlig følgende Aftægt m. v.

det samlede Beløb der erlægges med Halvdelen hver 1 Mai og 1 Novbr : 60 Rd
aarlig saa længe jeg lever
3 Td Rug a 5 r 15
1½ Td Byg a 4 r 4 s 7
1 Td Hvede 7
½ Td Ærter 3
2 Td Malt a 5 r 10
1 fedt slagtet Sviin 8 Kg heel Vægt 30
4 levende fede Gjæs 6
1 læs Høe 7
2 Fv storkl. Brænde, Bøg a 7 14
6 Læs Tørv a 9 s 9
Lateris 168



Trspt 168
daglig fra Mortensdag til 1 Mai leveres mig 1 Pot sød Mælk og fra 1 Mai til Mortensdag leveres mig daglig 2 Potter sød Mælk 560 Potter anskrevet til 6
Ugentlig fra Mortensdag til 1' Mai leveres mig 1 Td Smør og den øvrige Tid af Aaret 2 Td ugentlig anslaaet til 20
Kjøberen græsser mig 2 Faar med Grøde lige med sine egne, bekoster alt mit korn til og fra Mølle og tilberedt frit til Brød, samt befordrer mig 4 Gange aarlig undtagen i Sæde og Pløietiden hvorhen jeg lyster herpaa Landet, anslaaet alt til aarlig 10 r
204 Rd


Kornet leveres det Halve til Mortensdag, det andet Halve til 1 Mai, de øvrige ovennævnte Præstationer for hvilken Tiden ikke er fastsat, leveres hvert Aars Mortensdag.
Det er en Selvfølge, at de ovennævnte Præstationer, der som meldt skulle erlægges naar jeg ikke længer vil leve i Fællig med Kjøberen og stedse erlægges et Aar forud, blive at levere mig i gode og forsvarlige Handelsvarer, og er jeg ikke fornøiet med med de Naturalier han leverer mig er han pligtig at betale mig disses Værdi med de for hver Deel nævnte Priser ligesom han ogsaa er pligtig, hvis jeg skulle blive tilsinds at flytte bort fra Eiendommen, at levere mig min Aftægt hvorsomhelst jeg maatte ønske den leveret her paa Landet.
Kjøberen besørger og bekoster endelig min Begravelse, hæderligt og efter Egnens Skik og Brug.
De fra Salget undtagne Løsøregjenstande, der saaledes vedbliver at være min Eiendom ere følgende 2 Sengestader, 6 Dyner, 6 Hovedpuder, 2 Kobberkjedler hver paa 6 Spande Vand, 1 Sofa, 12 Stoler, 1 Bord, 1 gl Gstol, 2 Kommoder, 2 Dragkister, 3 Kister, samt 12 Par Lagen.
Paa foranstaaende Betingelse giver jeg Jens Peder Larsen ved Et og Alt og forpligter mig til at opfylde den i alle Maader hvorfor jeg beder nærværende Skjøde tillige læst som Sikkerhedsdocument for Aftægten med 1ste Prioritet i den ovennævnte Eiendom Mrt 3a og b i Stangerup, selv i følgelig den efter Kgl Capital og Refusioner m v.
Det til Bekræftelse med min Underskrifter i Vidners Overværelse i

den 17' Januar 1860

for det thinglæste Papirs Skyld ansees Kjøbesummen saaledes
1 ny Obligation til Lars Skonning for 1000 r
2 do. til Kjøberens Sødskende 3200 -
Naturalpræstationer i samme anslaaet til 400 -
3 do. til Jens Rasmussen 500 -
4 Aftægten m. v. 5 Gange taget 1020 -
5 Begravelsen 30 -
Hele Kjøbesummen 6150 Rdl

Sex Tusind Et Hundrede og Halvtresindstyve Rigsdaler Rigsmønt

Stangerup p t Stubbekjøbing d 11 Januar 1860

Jens Peter Larsen Johanne Olsdatter m f. P

Til Vitterlighed

Christensen Gjern

Som Lavværge
Mads Simonsen

Læst baade som Skjøde og Pantebrev for Aftægt 1050:, Attest vedlagte det bemærkes at den Kgl. Capital m. v. som før paahvilede Eiendommen som en Deel af Stangerup Gods og ovenfor er nævnt med 22135 r 40½ s der iøvrigt er urigtig er udslettet med Undtagelse af 1, 4000 r til Stangerup Hospital hvoraf Gaardens Andeel er 41 r 78 s
2 Deeltagelse i de Stangerup Gods paahvilende Refusioner 96 r 90½ s og 1 Td Havre aarlig. 3, for Kongetiendes Vedkommende a, Kgl Capital 680 r og aarlig Refusion 10 Td Rug 11 Td Byg og 3 Td Havre og 4, for Kongetiendes Vedkommende a Kgl Capital 550 r der dog formenes at være indbetalt b. Ret for Husfolkene i Fjendstrup til fri Stolestader i Kirken.