Skøde

18 Januar 1887

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


13.

Stempel 6 Kr 25 Øre.

12/2 1901 N: 4. Aflæst Aftægt til J. Johnsen Værdi 1200 Kr.

Skjøde.

Jeg underskrevne forhenværende Fæstegaardmand Peder Johnsen af Fjendstrup sælger, Skjøder og afhænder herved til min Søn Fæstegaardmand Hans Peder Pedersen Johnsen sammesteds den mig ifølge Skjøde tinglæst 4de Juni 1857 tilhørende Parcel Matr. Nr. 2b af Alkestrup By, Maglebrænde Sogn med Tilliggende af Hartkorn ¨ Tdr 1 Skp 1 Fdk 1½ Alb, Glskat 2 Kr 31 Øre tilligemed denne Ejendoms Konge- og Kirketiende. Kjøberen er bekjendt med, at der af Ejendommen udredes en aarlig uopsigelig Afgift af 0 Tdr 4 Skp 0½ Fdk Byg til det Classenske Fideikommis der betales med Penge efter hvert Aars Kapitelstaxt, at Adkomstdokumenter forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze Godskontor, at der paa Sognets Kirketiende, hviler Kapital 1100 Kr, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, og at der paa Sognets Kongetiende hviler Kapital 1300 Kr, og aarlig Refusion 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Habre.
I Stedet for Kjøbesum forpligter min Søn og mulig efterkommende Ejere af den solgte Ejendom og det nedennævnte Løsøre sig til at underholde mig, saalænge l jeg lever, fuldstændig og forsvarlig med Husly, Føde, Klæder, Lys og Varme, Pleje og Pasning, Læge og Medicin, hvorhos han efter min Afgang ved Døden bekoster og besørger min hæderlige Begravelse efter Egnens Skik og Brug. ~ Bliver jeg nogensinde misfornøjet med Underholdning hos min Søn, er denne pligtig til i Stedet for at betale mig aarlig den Sum 200 Kr skriver To Hundrede Kroner, saa længe jeg lever og Beløbet erlægges med ¼, 50 Kr hvert 1ste Januar, 1ste April, 1ste Juli og 1ste Oktober paa min Bopæl, hvor jeg end tager Ophold. Foruden disse To Hundrede Kroner aarlig afgiver min Søn eller muli efterkommende Ejere Bolig for mig i en god og hyggelig Stue med Kjøkken og Loftsrum over samt fornødent Husrum til mit Brændsel. Ogsaa i dette Tilfælde skal min Søn bekoste min Begravelse. ~ Naar jeg er død anses Aftægten som fuldt ud leveret og kan derfor udslettes ved Forevisning af Dødsattest for mig.
I nærværende Salg er indbefattet alt mit Ind og Udbo saa vel som al min forhenværende Fæstegaard Matr. No 1 m. M. i Fjendstrup hørende Besætning, Inventarium og Avlsredskaber.
For det stemplede Papirs Skyld bemærkes at Bygafgiften efter den sidst ansatte Kapitelstaxt udgjør aarlig 5 Kr 22 Øre - 25

Tingsdagen den 18. Januar 1887.

Gange taget -------------------------------------------------------------------- 130 Kr 50 Øre
Undertægten anslaas paa den mest bebyrdende Maade
til aarlig 220 Kr - 5 Gange taget -------------------------------------------- 1100 - ¨ -
Begravelsen ansættes til ------------------------------------------------------ 100 - ¨ -
- ______________
- Summa Kjøbesum 1330 Kr 50 Øre
men da dette Beløb ikke repræsenterer Ejendommens og Løs-
ørets Værdi, suppleres Kjøbesummen med ------------------------------ 1000 - ¨ -
for hvilket Beløb Skjødet bliver at anse som et fuldbyr-
det Gavebrev.
- ______________
- Tilsammen 2330 Kr 50 Øre
deraf for den faste Ejendom 800 Kr 00 Ør.
og for Løsøret --------------- 1530 - 50 Ør.
Af det ovenfor solgte Indbo forbeholder jeg mig, at udbtage til Brug i min Aftægtsbolig de Gjenstande, som jeg finder at have Brug for, men det saaledes Udtagne, som jeg ikke har Dispositionsret over, falder ved min Død tilbage til Gaardens Ejeren som Vederlag for Begravelsen.
Paa disse Betingelser skal Ejendommen Matr. Nr. 2b i Alkestrup med KOnge- og Kirketiende samt det ovennævnte Løsøre fra Dato tilhøre min Søn Hans Peder Pedersen Johnsen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed det har tilhørt mig ifølge formeldte min Adkomst.

#

Jeg underskrevne Hans Peder Pedersen Johnsen indgaar som Kjøber paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig og mine Arvinger - disse en for alle og alle for en - til skadesløst at opfylde. Jeg begjærer derhos nærværende Skjøde tinglæst som Sikkerhedsdokument fra Ejer til Ejer med Prioritet for min Faders til 1200 Kr kapitaliserede Undertægt næstefter Bygafgiften i den mig foran tilskjødede Ejendom med Avl og Afgrøde, Leje og al anden Interesse.
I Søgsmaalstilfælde er jeg underkastet den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 13¨ Januar 1887.
Som Sælger. Som Kjøber.
Peder Pedersen. Hans Peder Pedersen Johnsen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
Gjern. H. Munk.

Stempelpapiret til foranstaaende Dokument er beregnet

Tingdagen den 18. Januar 1887.

saaledes :
1ste Klasse Taxt af den faste Ejendoms Værdi - 800 Kr ----------------------- Kr 5,30
2den Klasse Taxt af det Beløb, hvormed Aftægtens Kapitalværdi o-
verstiger den faste Ejendoms Værdi - 400 Kr -------------------------------------- 0,65
Gjældsbrev Taxt for Resten af Løsørets Værdi - Kr 1130,50 ---------------------- 0,30
- __________
- Kr ------------------- 6,25

D. u. s.
for Vedkommende
H. Munk.

Forevist paa Corselitze Godskontor den 14. Januar 1887.
Saugman.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 18. Januar 1887 dels som Skjøde dels som Aftægtskontrakt.

Præstetienden svares med 0¾ Fdk Hvede, 0¾ Rug, 2 Fdk Byg og 1½ Fdk Havre. -

P. Th. Madsen
kst (L. S.)