Skøde

5 Juli 1892

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


13a og b.

Stempel Kr 22,15

Skjøde.

Jeg underskrevne Væver Ole Olsen af Maglebrænde sælger, skjøder og afhænder herved til Christian Jensen Skaaning af Gunsemagle den mig ifølge Skjøde, tinglæst d. 16de December 1847, tilhørende Ejendom Matr. Nr. 12b af Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 0 Td. 4 Skp 0 Fdk 2¾ Album, Gammelskat Kr 6,04 tilligemed denne Ejendoms Kirketiende.
Kjøberen er bekjendt med, at Ejeren af Matr. Nr. 12c har Adgang til en paa Ejendommen værende Vanding, at Ejendomme henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes, at paa

Tingdagen d. 5te Juli 1892.

hver hel Gaard under Godset hviler Kapital Kr. 83,62, for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge, at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have ere reserverede fri Stolestader i Kirken, at Ejendommens Præstetiende svares med 2¼ Fdkr Hvede, 2¼ Fdkr Rug, 2¼ Fdkr. havre og 2¼ Fdkr Ærter samt 1 Skpr 0¼ Fdkr. Byg, og at Kvægtiende til Præsten svares med 2/16 Fdkr. Byg efter Kapitalstaxt.
Kjøberen har modtaget Ejendommen og den staar fra Dato for hans Regning og Risiko i enhver Henseende. Han skal derfor ogsaa i Tilfælde af Ildsvaade være berettiget til at oppebære Assuranceerstatningen for Bygningerne og det medfølgende Løsøre.
I Handelen medfølger Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier, derunde Stægetræer og Brandredskaber samt indmuret Kjedel, men ikke Kakkelovne. Endvider medfølger Hegn og Plantninger, Afgrøden paa Marken, den tilstedeværende Beholdning af Halm, Hø og Gjødning samt endvidere 1 Ko, 1 Kar, 1 Sulolden, 1 Hjulbør og 3 Stiger.
Jeg forbeholder mig Bopæl paa Ejendommen for mig og Familie til den 1ste Juli d. A.
Kjøbesumme, der udgjør 3525 Kr er berettiget paa følgende Maade :
Kjøberen overtager eller indfrier min Prioritetsgjæld til Gaard-
ejer Anders Rasmussen Hemmingsen paa Rodemark ifølge
. 3 Obligationer, tilsammen ....................................................................................... 2000 Kr.
og svarer Renter heraf 4 p. Ct. p. A. fra 11te dennes at
regne. I Obligationerne er Betinget 5% p. A.
Restbeløbet .................................................................................................................. 1525
er betalt kontant, hvorfor min Underskrift er __________
Kvittering. udgør fornævnte 3525 Kr.
For det stemplede Papirs Skyld lægges til Kjøbesummen ............................................. 25
hvortil Hæftelserne til Stangerup Gods anslaas, bereg-
nede for 25 Aar __________
- Summa Kjøbesum 3550 Kr.
skriver tre tusinde fem hundrede halvtredssindstyve Kroner.
deraf

Tingdagen d. 5te Juli 1892.

for den faste Ejendom .............. 3300 Kr.
og for det medfølgende Løsøre .. 250 -
Skatter og Afgifter af Ejendommen, der forfalde efter d 1ste Juli d. A. betales af Kjøberen.
Samtlige Omkostninger ved nærværende Handels Berigtigelse bæres af Kjøberen; jeg bekoster dog min Prioritetsgjæld udslettet.
Paa mine Betingelser skal Ejendommen Matr. Nr. 12b i Maglebrænde herefter tilhøre Christian Jensen Skaaning med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom ifølge formeldte min Adkomst.

# #

jeg underskrevne Christian Jensen Skaaning indgaar paa foranstaaende Betingelser, hvilke jeg forpligter mig til skadesløst at opfylde.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse med Tilføjende, at Sælgeren indestaar Kjøberen for, at den foran ommeldte Adgang til en Vanding for Ejeren af Matr. Nr. 12c er bortfaldet og Hæftelserne bliver paa Sælgerens Regning at udslette af Pantebogen.

Skrevet i Stubbekjøbing d. 24de Juni 1892.
Paa Sælgerens Vegne ifølge Fuldmagt. Som kjøber.
L. Olsen. Chr. J. Skaaning.

Til Vitterlighed.
R. P. H. Stæhr. H. Munk.

Som nuværende Ejer af Parcellen Matr. Nr. 12c i Maglebrænde frafalder undertegnede Julius Christensen den mig og efterkommende Ejere tilkommende Adgang til den paa Matr. Nr. 12b værende Vanding, og kan derfor denne Rettighed, der er betinget i Skjøde til Ole Olsen, læst 16de December 1847 udslettes som Hæftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing d. 25de Juni 1892
Julius Christensen.

Til Vitterlighed.
J. Rasmussen. H. Munk.

Undertegnede Væver Ole Olsen af Maglebrænde godkjender herved, at den i foranstaaende Skjøde ommeldte Ejendom Matr. Nr. 12b

Tingdagen d. 5te Juli 1892.

i Maglebrænde med Bygninger, Kirketiende og det i Skjødet specificerede Løsøre er solgt paa de i Skjødet ommeldte Vilkaar og kvitterer for Modtagelse af den mig tilkommende Del af Kjøbesummen.

Skrevet i Stubbekjøbing d. 27de Juni 1892
Ole Olsen
m. f. P.

Til Vitterlighed ogsaa efter D. L. 5-1-7.
J. Korsholm. H. Munk.

Læst inden Stkb. Herreds Ret d. 5te Juli 1892

I Henhold til ovenstaaende Kvittering af 25de Juni 1892 er derhos den ommeldte Adgang til Vandingen aflæst samme Dag og i Pantebogen udslettet.

P. M. Anker (L. S.)